ΤΟΠΙΚΑ

Αιμοσταγής η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

αιμοσταγής-η-πρώτη-δόση-του-ενφια-736282

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ – «κεραμίδα» έβαλαν οι κάτοικοι σε Αλυκές, Σωρό και Αγιο Στέφανο, όπου οι τιμές ζώνης εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής πάντως που είδαν την περιουσία τους να παίρνει υπεραξία στην… Εφορία, όχι όμως και στην κτηματαγορά κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΔΟΥ, αμφισβητώντας το ύψος του φόρου. Βρίσκονται εν αναμονή απάντησης που σε περίπτωση που είναι απορριπτική – δεδομένης και της πρόσφατης απάντησης του Υπουργείου Οικονομικών στο ΤΕΕ Μαγνησίας που μιλά για «εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς» – θα σηματοδοτήσει προσφυγή των φορολογούμενων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Το πρόβλημα στην περιοχή των Νέων Παγασών αφορά σε τρεις περιοχές, στα Αϊβαλιώτικα όπου σε τμήμα της περιοχής η τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 700 στα 1.100 ευρώ, στις Νέες Παγασές όπου η τιμή ζώνης από τα 950 ευρώ ανήλθε στα 1.350 ευρώ, πήρε αύξηση 42,10% και στον οικισμό δημοσίων υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας- Σωρός Αγιος Στέφανος όπου η τιμή ζώνης ανέβηκε από τα 900 ευρώ στα 1.300 ευρώ, πήρε αύξηση δηλαδή 44,44%.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είδαν την περιουσία να αποκτά υπεραξία όχι όμως στην αγορά… Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη ακινήτων που πέρυσι πλήρωσε φόρο 2.595,79 ευρώ και φέτος καλείται να πληρώσει διπλάσιο 5.484,01 ευρώ, χωρίς να έχει αλλάξει ούτε τετραγωνικό μέτρο στο Ε9. Συνιδιοκτήτης έξι οικοπέδων στις Νέες Παγασές συνολικού εμβαδού τεσσάρων στρεμμάτων, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ από 1.950 ευρώ το 2017, 3.120 ευρώ φέτος. Άλλος ιδιοκτήτης σύμφωνα με στοιχεία που διατηρεί ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κώστας Βιδανόπουλος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 9.500 ευρώ από 4.700 που πλήρωσε πέρυσι. Ο ίδιος ο κ. Βιδανόπουλος αναφέρει ότι από 650 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι φέτος καλείται να καταβάλει ποσό 1.100 ευρώ. «Πλήρωσα δόση περίπου 220 ευρώ. Ολοι πληρώσαμε την πρώτη δόση και περιμένουμε απάντηση στις ενδικοφανείς προσφυγές μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Όπως ανέφερε τουλάχιστον 100 ιδιοκτήτες κατέθεσαν ενδικοφανείς προσφυγές αμφισβητώντας το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν για τις ιδιοκτησίες τους και κάνοντας λόγο για λάθη. Σημειώνεται ότι οι προσφυγές γίνονται δεκτές έως και 30 ημέρες μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών. «Πολλοί συμπολίτες μας δεν πρόλαβαν να καταθέσουν εγκαίρως τις προσφυγές τους, κρίθηκαν εκπρόθεσμοι και οι αιτήσεις τους δεν έγιναν δεκτές», σημείωσε ο κ. Βιδανόπουλος.

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι στην περιοχή των Νέων Παγασών βρίσκονται σε αναβρασμό. Κι αυτό γιατί αφενός δεν βλέπουν να δικαιώνονται μετά την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στο ΤΕΕ Μαγνησίας, αφετέρου φοβούνται και για τυχόν νέες αυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι ίδιοι δεν διαθέτουν και πολλά «όπλα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας, Γιώργο Μουλά τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το οικόπεδο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού για το οποίο έγινε λάθος τα προηγούμενα χρόνια στον συντελεστή δόμησης. «Για το λάθος ενημερώσαμε πριν την έκδοση των νέων τιμών ζώνης και πάλι όμως δεν έγινε καμία διόρθωση, τουναντίον», σημείωσε ο κ. Μουλάς. Ο συνεταιρισμός είχε κάνει προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο, πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την εκδίκαση της υπόθεσης και απόφαση δεν έχει εκδοθεί. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου σύμφωνα με τη ΔΟΥ Βόλου ήταν 364.559 ευρώ, η εμπορική του αξία σύμφωνα με ορκωτό εκτιμητή του υπουργείου είναι 250.000 ευρώ ενώ ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ ανέβαζε την αξία του το 2017 στα 3.016.464,48 ευρώ. Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ ανεβάζει την αξία του στα 6.245.444,99 ευρώ, αύξηση δηλαδή άνω του 107% και άνω των 3 εκατ. ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου