Η φωνή της επιστήμης δεν ακούστηκε…

η-φωνή-της-επιστήμης-δεν-ακούστηκε-743078

Της Ελένης Χάνου

Στις αρχές της εβδομάδας μία Μεξικάνα διδάκτορας κοινωνικών επιστημών επισκεπτόταν τον Βόλο προκειμένου να μιλήσει για την καύση των σκουπιδιών. Το θέμα βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο της επικαιρότητας επί έναν και πλέον χρόνο, μέσα από τα κινήματα πολιτών και ακτιβιστικές δράσεις.

Το αμφιθέατρο Σαράτση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου φιλοξενήθηκε η ομιλία, συγκέντρωσε αρκετό κόσμο που έσπευσε να ακούσει και να ενημερωθεί.

Στο τέλος της εβδομάδας, καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήρθαν στον Βόλο προκειμένου να ενημερώσουν για το σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απασχολούν την πόλη, καύση απορριμμάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, νερό…

Κι ενώ επιστήμονες, ειδικοί στο αντικείμενο για το οποίο ο καθένας μίλησε, από το ΕΚΠΑ, ένα Πανεπιστήμιο όχι απλώς από τα καλύτερα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ήρθαν να ενημερώσουν, η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου όπου φιλοξενήθηκε η ημερίδα ήταν απελπιστικά άδεια.

Δεν έγινε η σωστή προβολή για την ενημέρωση του κόσμου; Ηταν «πολλές» δύο ημερίδες για το ίδιο σχεδόν αντικείμενο μαζί; Μήπως τελικώς είναι πιο «βαρύ» το όνομα όταν προέρχεται από το εξωτερικό, όποιο κι αν είναι αυτό και ισχύει το… ουδείς προφήτης στον τόπο του;

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα. Ποιοι τελικώς ενδιαφέρονται να ενημερωθούν; Υπάρχει διάθεση να ακούσουν όλες τις απόψεις για να βγάλουν συμπέρασμα;

Ο,τι κι αν ισχύει, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η ηχηρή απουσία της τοπικής κοινωνίας δεν πέρασε απαρατήρητη από καθηγητές του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Που δεν ήρθαν στον Βόλο ταξίδι αναψυχής, αλλά διέθεσαν από τον πολύτιμο χρόνο τους για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Βολιώτισσας ιατρού επιδημιολόγου του ΕΚΠΑ, Μαριάννας Διομήδους που αφουγκραζόμενη το πρόβλημα και την ανησυχία που υπάρχει στην πόλη της, θέλησε να ενημερώσει. Επιστημονικά.

Οι ίδιοι οι καθηγητές κοιτούσαν την άδεια αίθουσα και απορούσαν για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους Βολιώτες, τους οποίους όμως είδαν προ μηνών να ξεχύνονται στους δρόμους και να διαδηλώνουν για το δικαίωμα στην υγεία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου