ΤΟΠΙΚΑ

Αισθητήρες μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας στο 8ο ΓΕΛ και στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο

αισθητήρες-μέτρησης-κατανάλωσης-ενέ-746396

Στον Βόλο θα βρίσκεται από την Πέμπτη βράδυ έως και το Σάββατο η ερευνητική μονάδα του Ινστιτούτου «Διόφαντος». Επιστήμονες θα αναπτύξουν ένα δίκτυο αισθητήρων στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου και στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου φιλοξενείται η ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι αισθητήρες θα λαμβάνουν δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας με στόχο την αποτύπωση της ενεργειακής κατανάλωσης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Πρώια, τόσο στο 8ο Γυμνάσιο όσο και στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο θα τοποθετηθεί δίκτυο αισθητήρων που θα είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο και θα λαμβάνουν δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας σε διαφορετικές συνθήκες: όταν οι αίθουσες είναι γεμάτες παιδιά, όταν είναι άδειες, όταν ανοίγουν ή όταν κλείνουν οι πόρτες.

Οι μετρήσεις θα αφορούν, σύμφωνα με τον διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Βόλου, Ανδρέα Συκιώτη, τόσο στην κατανάλωση ενέργειας για τον φωτισμό όσο και για τη θερμότητα.

Στόχος του πρωτοποριακού προγράμματος είναι εκτός από την καταγραφή να προταθούν και συγκεκριμένες λύσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολείων. «Γνωρίζουμε ότι τα δημόσια κτίρια είναι από τα πιο ενεργοβόρα», σημείωσε ο κ. Πρώιας. «Μία πρώτη σκέψη για να παρέμβουμε για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος είναι η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού με led που είναι οικονομικότεροι», είπε από την πλευρά του ο κ. Συκιώτης.

Το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο του Horizon 2020 και συγκεκριμένα του ευρωπαϊκού έργου Green Awareness In Action στο οποίο συμμετέχουν 22 σχολεία από τρεις χώρες, Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δεν θα τοποθετηθούν απλώς οι αισθητήρες. Οι μαθητές θα συμμετέχουν και σε εκπαιδευτικές δράσεις, βασισμένες σε σύγχρονες τεχνολογίες.

Σημειώνεται ότι η Ερευνητική Μονάδα 1 του ΙΤΥΕ Διόφαντος έχει αναπτύξει και συνεχώς επεκτείνει μια υποδομή Internet of Things σε σχολικά κτίρια στην Ευρώπη, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την ανάπτυξη σχετικού διδακτικού περιεχομένου που απευθύνεται σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή, το ΙΤΥΕ συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο Green Awareness In Action (H2020 GAIA, http://gaiaproject.eu/). Το GAIA στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικά κτίρια μέσα από μια ήπια προσέγγιση αλλαγής συμπεριφοράς της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ότι αφορά στην ενεργειακή κατανάλωση, η οποία αξιοποιεί περιβαλλοντικά δεδομένα από σχολικά κτίρια σε πραγματικό χρόνο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου