Χωρίς αυτοκίνητο…

χωρίς-αυτοκίνητο-747236

Της Ελένης Χάνου

Στο κλείσιμο τμήματος της οδού Ιάσονος προχώρησε την περασμένη Παρασκευή το πρωί ο Δήμος Βόλου. Από το ύψος του κτιρίου Παπαστράτου μέχρι και την Κ. Καρτάλη, η Ιάσονος έμεινε για δύο ώρες χωρίς αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες ή τουλάχιστον περίπου… χωρίς. Για τον σκοπό αυτό είχαν μπει κόκκινες απαγορευτικές κορδέλες τόσο στο ύψος της Κ. Καρτάλη, όσο και στους κάθετους στην Ιάσονος δρόμους για να απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων στο «ελεύθερο» από αυτοκίνητα τμήμα.

Στόχος να γιορταστεί συμβολικά η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και να σταλεί το μήνυμα της χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης στην πόλη με όφελος τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Στη γιορτή δεκάδες μαθητές από σχολεία της πόλης, με πολύχρωμα μπαλόνια στα χέρια συγκεντρώθηκαν στην Ιάσονος στο ύψος των «Κυμάτων» προκειμένου να πορευτούν και να μεταδώσουν το μήνυμα της οικολογικής μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν την πορεία όταν εθελοντής από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων είδε να περνούν στην Ιάσονος με κατεύθυνση τα «Κύματα» ένα ΙΧ και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα.

Εκανε νόημα στους οδηγούς να βγουν από το «αποκλεισμένο» τμήμα της Ιάσονος. Ο οδηγός του ΙΧ έστριψε αριστερά και ανέβηκε στη Δημητριάδος. Ο οδηγός της μοτοσικλέτας αντέδρασε κι ήθελε να συνεχίσει την πορεία του παρόλο που έβλεπε μπροστά του την πορεία των μαθητών που ξεκινούσε. Πείστηκε να απομακρυνθεί, αλλά με δυσφορία…

Παρά τις απαγορευτικές κορδέλες, παρά την ενημέρωση για τον εορτασμό μιας συμβολικής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο στον Βόλο, τα αυτοκίνητα δεν έμειναν στο σπίτι ούτε για δύο ώρες. Αντιθέτως, υπήρξε επιβάρυνση άλλων δρόμων της πόλης, όπου επικράτησε κομφούζιο.

Αν δεν υπάρξει εκπαίδευση από τη μικρή ηλικία τότε τίποτα δεν μπορεί να γίνει επιλογή και συνείδηση. Αν οι δράσεις δεν συνδυαστούν με συγκεκριμένες πολιτικές, που όμως να αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου, τότε συνιστούν δυστυχώς απλά πυροτεχνήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου