ΤΟΠΙΚΑ

Διεκδίκησαν πιο ανθρώπινη πόλη

διεκδίκησαν-πιο-ανθρώπινη-πόλη-747886

Το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη έστειλε χθες ο Βόλος με μπροστάρηδες δεκάδες μαθητές δημοτικών σχολείων. Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο η Ιάσονος αποκλείστηκε από την κίνηση των οχημάτων και οι λιλιπούτειοι δημότες με πολύχρωμα μπαλόνια στα χέρια, κρατώντας πανό με σύνθημα «Μετακινούμαι χωρίς αυτοκίνητο», πορεύτηκαν πλάι- πλάι με μέλη του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», διεκδικώντας την επιστροφή πολύτιμου χώρου στην πόλη που τους έχει «κλέψει» το αυτοκίνητο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από το ύψος της Κ. Καρτάλη έως και το κτίριο Παπαστράτου, η Ιάσονος χθες ήταν κλειστή για μερικές ώρες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο. Ολοι οι κάθετοι δρόμοι που δίνουν πρόσβαση στην Ιάσονος είχαν κλείσει με κόκκινες απαγορευτικές κορδέλες ενώ μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων φρόντιζαν για την ενημέρωση των οδηγών.

Το ραντεβού για την εκδήλωση δόθηκε στην παραλία του Βόλου, όπου οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην οποία συμμετέχει ο Δήμος κορυφώθηκαν.

Στους μαθητές έξι δημοτικών σχολείων, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 16ο και 20ο Βόλου, προσφέρθηκαν νερά και αναψυκτικά, μοιράστηκαν μπαλόνια και η ξεκίνησε η πορεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

«Η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας αποτελεί μεγάλο ευρωπαϊκό θεσμό, γιορτή της βιώσιμης κινητικότητας. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και όλων των πολιτών ώστε η καθημερινότητά μας στην πόλη να γίνει καλύτερη», ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, κ. Κων. Καραγιάννης.

Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου με την αρμόδια Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας, την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών, Δόμησης και Βιώσιμης Κινητικότητας, το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, την Αντιδημαρχία Παιδείας και την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, συμμετείχε φέτος για δεύτερη χρονιά, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας, «Ιππόκαμπος». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Μπέλλος εστίασε στα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη παρά τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται και τόνισε ότι φετινό μήνυμα της εκστρατείας είναι το «Συνδυάζω και Μετακινούμαι» με στόχο να επιλέξουν οι πολίτες διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στην πόλη, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, το περπάτημα.

«Οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα έναυσμα για να διαμορφωθεί μία διαφορετική αντίληψη στην πόλη μέσα από τους σημερινούς νεοσσούς πολίτες που θα είναι οι αυριανοί ώριμοι πολίτες. Το στοίχημα είναι τα παιδιά ως αυριανοί πολίτες να αποκτήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να δημιουργήσουν μία πόλη πιο ανθρώπινη, με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμός σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνης Αντωνίου.

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο μαθητής της ε’ τάξης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλο, Νικόλας Μιχαήλ. «Είναι δύσκολο να μην υπάρχει καθόλου αυτοκίνητο. Είναι χρήσιμο για τις μακρινές αποστάσεις. Βεβαίως αν δεν υπήρχε αυτοκίνητο θα είχαμε καλύτερο περιβάλλον. Ευτυχώς η επιστήμη δίνει λύσεις. Αυτό που δεν θέλουμε είναι να βλέπουμε αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια και σε σημεία που δεν πρέπει να παρκάρουν. Υπάρχει Νόμος και θα πρέπει να τον σέβονται όλοι. Τα αυτοκίνητα να σταματούν κάτω από τα πεζοδρόμια», είπε ο μαθητής.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί, με αφετηρία τον σταθμό των Λεχωνίων, θα πραγματοποιηθεί βόλτα στο όμορφο Πήλιο με το παραδοσιακό τρενάκι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων βιώσιμης κινητικότητας.

Σε εξέλιξη έργα για πιο ανθρώπινη πόλη

Ηδη από τον Δήμο Βόλου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά τεχνικών έργων και παρεμβάσεων με στόχο να καταστεί η πόλη περισσότερο προσβάσιμη και ανθρώπινη.

Ηδη έχουν ολοκληρωθεί οι τρεις πρώτοι κυκλικοί κόμβοι για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού προβλήματος και έχουν χωροθετηθεί νέες θέσεις για ΑμεΑ που σημάνθηκαν με έντονο μπλε χρώμα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σταυρίδη, εντός των ημερών ξεκινά η διαμόρφωση της πρώτης απόλυτα προσβάσιμης διαδρομής για όλους, με ράμπες, οδηγούς όδευσης τυφλών, ηχητικά φανάρια και διαμόρφωση πεζοδρομίων από την πλατεία Ελευθερίας έως και την παραλία του Βόλου.

Αρχές του 2019 μάλιστα θα ξεκινήσει και το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στον Βόλο αλλά και η τοποθέτηση του συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου