ΤΟΠΙΚΑ

Τον Οκτώβριο η επιδημιολογική για τον Βόλο

τον-οκτώβριο-η-επιδημιολογική-για-τον-748448

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που εκπονούν από κοινού Νοσοκομείο Βόλου, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου να καταγράψουν τα ποσοστά καρκίνου στην πόλη, αλλά και τα αίτια. Η μελέτη αναμένεται με αγωνία από την επιστημονική κοινότητα καθώς είναι η πρώτη που αναμένεται να ρίξει… φως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που άπτεται της υγείας για το οποίο προς το παρόν βαδίζει με… πιλότο τη διεθνή βιβλιογραφία.

Με αφορμή ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική ρύπανση και επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία» που διοργανώνει το εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του τμήματος Νοσηλευτικής της σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, με ελεύθερη είσοδο, η ιατρός – επιδημιολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, κ. Μαριάννα Διομήδους, υπογραμμίζει ότι η επιδημιολογική μελέτη θα είναι το πρώτο σοβαρό βήμα για την ανάδειξη του προβλήματος στον Βόλο και για την αντιμετώπισή του.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η ημερίδα θα εστιάσει κυρίως στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πλήττει τον Βόλο και η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Όπως ανέφερε η κ. Διομήδους ο Βόλος παρουσιάζει την εξής ιδιομορφία, περικλείεται από τη βιομηχανική περιοχή, την ΑΓΕΤ, το Πήλιο και την παραλία με τις ψηλές πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται στους ανέμους κάθε κατεύθυνσης να κυκλοφορήσουν στην πόλη και οι ρύποι να εγκλωβίζονται στο ύψος της Πορταριάς. Ο εγκλωβισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία: λοιμώξεις του αναπνευστικού, καρδιαγγειακά, νεοπλασματικές ασθένειες.

Η κ. Διομήδους αναφέρθηκε στην πληθώρα κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι στην εθνική κατάταξη η Θεσσαλία βρίσκεται υψηλότερα από πλευράς καρκινικών δεικτών σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα. «Αυτό κάτι δείχνει», ανέφερε τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η διεθνής βιβλιογραφία που συσχετίζει νεοπλασματικές ασθένειες με την παραγωγή σωματιδίων, οξέων, τοξικών μετάλλων και τοξικών ενώσεων άνθρακα (φουράνια και διοξίνες) στην ατμόσφαιρα. «Σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία μελέτη. Ακόμη και διεθνώς απαιτείται μακροχρόνια μελέτη για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση», τόνισε η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μάλιστα με αφορμή τις έντονες συζητήσεις που έχουν εγερθεί γύρω από την καύση RDF και τις επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα και στην ανθρώπινη υγεία, η κ. Διομήδους επεσήμανε ότι η αποτέφρωση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα κι όχι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας εξοπλισμό, όπως επίσης η μείωση των απορριμμάτων και η κομποστοποίηση, είναι λύσεις πιο ενδεδειγμένες για τη διαχείριση των σκουπιδιών έναντι της υγειονομικής ταφής που δεν είναι ασφαλής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου