ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητές του Π.Θ. με όραμα στη συνθετική βιολογία

φοιτητές-του-π-θ-με-όραμα-στη-συνθετική-750309

Επιχειρούν να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα φοιτητών που θα επιλύσει διεπιστημονικά ένα πρόβλημα και θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό iGEM

Την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας διατμηματικής ομάδας φοιτητών που θα αναλάβει να εντοπίσει και να λύσει διεπιστημονικά ένα πρόβλημα προς όφελος της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η ρύπανση του νερού, ανέλαβαν δύο φοιτητές. Ο Λέανδρος Τσιώτος και η Βασιλική Καββαθά, τελειόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απευθύνουν κάλεσμα σε νέους επιστήμονες της φοιτητικής κοινότητας για τη συγκρότηση της πρώτης ομάδας που στόχος είναι να συμμετέχει με ένα καινοτόμο project για πρώτη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2019 στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τον Λέανδρο Τσιώτο η ιδέα «γεννήθηκε» από τους δύο συμφοιτητές όταν πέρυσι παρακολούθησαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των σπουδών τους το μάθημα συνθετικής βιολογίας.

«Πρόκειται για μάθημα που δεν αποτελεί μία βασική επιστήμη, αλλά εφαρμοσμένη. Συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία και τη Μηχανική δημιουργώντας ένα ταχέως εξελισσόμενο διεπιστημονικό πεδίο έρευνας με στόχο τη σύνθεση νέων βιολογικών συστημάτων. Οι εξελίξεις στον τομέα της συνθετικής βιολογίας έχουν φέρει επανάσταση σε τομείς όπως η ιατρική, η αγροβιολογία και το περιβάλλον», εξηγεί ο κ. Τσιώτος.

Οραμα των δύο φοιτητών είναι να δημιουργήσουν μία ομάδα που θα εντοπίσει ένα πρόβλημα και θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα καινοτόμο project μέσω του οποίου θα διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή για πρώτη φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό Igem.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού iGEM (International Genetically Engineered Machine) πάνω από 6.000 φοιτητές θετικών επιστημών, επιστημών υγείας, μηχανικοί αλλά και γενικότερα φοιτητές από λοιπούς επιστημονικούς κλάδους που δεν σχετίζονται με τις βιοεπιστήμες συρρέουν από όλο τον κόσμο στη Βοστώνη για να παρουσιάσουν το ερευνητικό τους project και να διαγωνιστούν στο Giant Jamboree.

Η ιδέα του διαγωνισμού προέκυψε από την εργαστηριακή εργασία, που διοργανώθηκε στο MIT, από τους Tom Knight και Drew Endy κατά τη διάρκεια της περιόδου ανεξάρτητης δραστηριότητας του MIT το 2003 και το 2004. Πλέον αποτελεί το κύριο πρόγραμμα του iGEM Foundation, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμούπου αφιερώνεται στην πρόοδο της Συνθετικής Βιολογίας και την εκπαίδευση.

Η συνύπαρξη πολλών ειδικοτήτων υπαγορεύει την αρχή της διεπιστημονικότητας του διαγωνισμού καθώς η ενασχόληση με διαφορετικά αντικείμενα δίνει τη δυνατότητα να προταθεί μια πολύπλευρη αντιμετώπιση ενός σύγχρονου προβλήματος προσεγγίζοντάς το από διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας.Όλες οι διαφορετικές ειδικότητες συνεργάζονται αρμονικά για να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να προωθήσουν το ερευνητικό τους έργο.

«Όραμά μας είναι η δημιουργία της iGEM Thessaly ώστε να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό του 2019. Αν διακατέχεσαι από όρεξη, δημιουργικότητα και διάθεση για έρευνα και καινοτομία και πιστεύεις ότι μπορείς να συμβάλεις ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, κάνε αίτηση μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και ώρα 23:59», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι δύο φοιτητές.

Ηδη στο πλαίσιο της συγκρότησης για πρώτη φορά της ομάδας, οι δύο φοιτητές έχουν δημιουργήσει σελίδα στο Facebook την iGEMThessaly αλλά και ιστοσελίδα με βασικές πληροφορίες, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις.

Φόρμα αίτησης και πληροφορίες https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf8gYot-NvTkyO7m1cPQafPyTTQ4j9VVO_hNaA4377DeIWtZg/viewform?usp=sf_link.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου