Υποσχέσεις που έμειναν υποσχέσεις

υποσχέσεις-που-έμειναν-υποσχέσεις-751119

Της Ελένης Χάνου

Απόφαση για την κατανομή των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους του νομού έλαβε μέσα στην εβδομάδα σε συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου. Ωστόσο, οι δικαιούχοι δεν προβλέπεται να δουν το χρώμα του χρήματος πριν από αύριο Δευτέρα.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών κατανεμήθηκε μεν το αντίστοιχο ποσό σε κάθε Δήμο προκειμένου να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα, το ποσό όμως αυτό δεν είχε πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Βόλου όταν λαμβανόταν η απόφαση κατανομής του.

Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε απόφαση για την κατανομή των επιδομάτων προκειμένου να μην καθυστερήσει η διαδικασία και μόλις έγινε η κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό του Δήμου, άμεσα προχώρησαν η ενταλματοποίηση, η έγκριση από τον επίτροπο και η κατάθεση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, που αναμένεται αύριο να μπορέσουν να τα εισπράξουν.

Αύριο, ο μήνας έχει 17. Και ήδη τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων έχουν «σπάσει» στους συλλόγους ΑμεΑ για τη νέα καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται.

Το αναπηρικό κίνημα είχε αποσπάσει υπόσχεση ότι από 1/1/2018 τα προνοιακά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε 1η του μήνα. Οι υποσχέσεις όμως έμειναν υποσχέσεις. Δεν καταβάλλονται ούτε στο τέλος του διμήνου, παρά στα μέσα και παραπάνω του τρίτου μήνα.

«Είμαστε η πιο ευαίσθητη και ευπαθής ομάδα της χώρας που πληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση», διαμαρτύρονται οι δικαιούχοι των προνοιακών, που χρειάζονται τα επιδόματα όχι για να κάνουν… μεγάλη ζωή, αλλά για να καλύψουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους που είναι διπλά δύσκολη εξαιτίας της αναπηρίας τους.

Για τους ίδιους δεν είναι καν κατανοητό, γιατί τα επιδόματα πρέπει να κάνουν «βόλτα» από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους, από εκεί στον επίτροπο και στη συνέχεια στις τράπεζες για να φθάσουν στα χέρια τους.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από την αναπηρία τους, αλλά και από τις καθυστερήσεις δεν είναι απλώς μερικές δεκάδες. Συνολικά 2.752 είναι οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων μόνο στη Μαγνησία που ζητούν πραγματική πρόνοια από το Κράτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου