ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν με τα voucher στο χέρι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ

εμειναν-με-τα-voucher-στο-χέρι-οικογένειες-με-751363

Επιδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» προκειμένου να εγγράψουν δωρεάν τα παιδιά τους για το νέο σχολικό έτος στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, αλλά έμειναν με τα voucher στο χέρι… Οι θέσεις στα δύο ΚΔΑΠ – μεΑ που διαθέτει ο Δήμος Βόλου, σε Βόλο και Ν. Ιωνία, εξαντλήθηκαν και 15 οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες έμειναν εκτός. Φέτος παρατηρήθηκε νέα αύξηση αιτήσεων γονέων προκειμένου τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα στα ΚΔΑΠ – μεΑ ωστόσο οι δομές είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών. Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη έχει ήδη λάβει «πράσινο φως» για τη δημιουργία ενός νέου ΚΔΑΠ-μεΑ για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών οικογενειών της πόλης και εξετάζει τρεις πιθανούς χώρους για τη στέγαση της νέας δομής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έναρξη των προγραμμάτων της νέας σχολικής χρονιάς, βρήκε εκτός ΚΔΑΠ- μεΑ, 15 παιδιά με αναπηρίες, ηλικίας από 10 έως 20 ετών. Πρόκειται για παιδιά οι οικογένειες των οποίων έχουν επιδοτηθεί από την ΕΕΤΑΑ για την εγγραφή στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το voucher που απέκτησαν.

Στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες βάσει Νόμου αλλά και για τη σωστή λειτουργία των δομών προς όφελος των παιδιών με αναπηρίες. Στο κέντρο του Βόλου που λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης περίπου 50 παιδιών και αντίστοιχα στο κέντρο της Ν. Ιωνίας που λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης περίπου 45 παιδιών. Επιπλέον 10 παιδιά με κινητικές αναπηρίες φιλοξενούνται στο κέντρο διημέρευσης στη Νεάπολη.

Στα ΚΔΑΠ τα παιδιά απασχολούνται με δημιουργικό τρόπο συμμετέχοντας σε εργαστήρια χειροτεχνίας, σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κάνουν επισκέψεις σε μουσεία, μαθαίνουν βασικά πράγματα της καθημερινότητας.

Τα παιδιά μπορεί για παράδειγμα το πρωί να πηγαίνουν στο σχολείο και το μεσημέρι ή το απόγευμα να απασχολούνται δημιουργικά σε ένα από τα προγράμματα των ΚΔΑΠ –μεΑ.

Κοινωνική ανάγκη τα ΚΔΑΠ – μεΑ

«Ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν κάποιου είδους αναπηρία, μετά το σχολείο θα ακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους: κολύμπι, μπάσκετ, χορό, μουσική. Ιδίως όμως για τα παιδιά με αναπηρίες η απασχόληση σε ένα δημιουργικό πρόγραμμα είναι μείζονος σημασίας. Αν τα παιδιά με αναπηρίες δεν απασχολούνται, δεν βρίσκονται κάτω από πρόγραμμα αποσυντονίζονται και μπορεί να εκδηλώσουν από κατάθλιψη έως επιθετική συμπεριφορά και υπερκινητικότητα. Αντιθέτως μέσα από οργανωμένα και εξειδικευμένα προγράμματα τα παιδιά με αναπηρίες ωφελούνται», περιγράφει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες Ράνια Καρανικόλα.

«Οι δομές είναι απαραίτητες ακόμη και για τους ίδιους τους γονείς. Όταν το παιδί με αναπηρία είναι μέσα στο σπίτι, ο γονιός δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Ούτε καν στο μάρκετ να πάει. Και δεν είναι κακό, ακόμη κι έναν καφέ, μία στιγμή χαλάρωσης, είναι απαραίτητη για τους γονείς παιδιών με αναπηρίες για να μπορούν να φορτώνουν μπαταρίες και να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις», συμπλήρωσε η ίδια.

Για 15 οικογένειες που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ, η καθημερινότητα είναι δύσκολη, καθώς ορισμένοι δεν θα μπορούν καν να εργαστούν από τη στιγμή που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. «Με την ολοκλήρωση των εγγραφών θα επιχειρήσουμε να βρούμε λύση και για τα παιδιά που μένουν εκτός δομών», σχολίασε η κ. Χάλαρη.

Οι ανάγκες αυξάνονται

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, οι ανάγκες για νέες θέσεις στα ΚΔΑΠ – μεΑ αυξάνονται συνεχώς.

Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ο αριθμός των επιδοτούμενων για δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – μεΑ αυξάνεται κάθε χρόνο, από 84.840 voucher το 2016, ο αριθμός των επιδοτήσεων ανήλθε στις 92.543 το 2017 και στις 93.611 το 2018. Στη Μαγνησία οι ωφελούμενοι για το 2018 ανέρχονται στις 2.493 οικογένειες, αριθμός αυξημένος κατά 16,1%. Τα παιδιά που εντάσσονται στις δομές από τη Μαγνησία ανέρχονται σε 3.604, αριθμός αυξημένος κατά 16,7%. Από το σύνολο των δικαιούχων voucher στη Θεσσαλία, τα 267 αφορούν για τις δομές ΚΔΑΠ – μεΑ.

Για να καλύψει τις ανάγκες που αυξάνονται, ήδη η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ προωθεί τη δημιουργία νέου ΚΔΑΠ – μεΑ. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες που υπάρχουν. Προχωρούμε ήδη σε κινήσεις για τη δημιουργία ενός νέου ΚΔΑΠ – μεΑ προκειμένου να μπορέσουν να απορροφηθούν όλα τα παιδιά με αναπηρίες», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη. Η ίδια εξετάζει τρία υποψήφια για τη στέγαση της νέας δομής ακίνητα προκειμένου να επιλεγεί το καταλληλότερο το οποίο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά.

Επιπλέον σύμφωνα με την κ. Χάλαρη από τον Ιανουάριο, η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ θα μπορέσει να προμηθευτεί ένα νέο όχημα για τη μετακίνηση των παιδιών με αναπηρίες τόσο στις δομές του Δήμου όσο και για την εξυπηρέτηση παιδιών με αναπηρίες στο δημόσιο σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου