ΤΟΠΙΚΑ

Πτυχιούχοι ωδείων εκτός σχολείων

πτυχιούχοι-ωδείων-εκτός-σχολείων-751835

Εκτός δημοσίων σχολείων βρίσκει η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς δεκάδες πτυχιούχους ωδείων, που κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές για τη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Φέτος στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την ειδικότητα της μουσικής δεν υπάρχει ούτε ένας πτυχιούχος ωδείου, παρά μόνο απόφοιτοι των ΑΕΙ.

Όπως έγινε γνωστό, επί σειρά ετών πτυχιούχοι ωδείων κάλυπταν τις κενές θέσεις μουσικών στα δημόσια σχολεία στον νομό. Πτυχιούχοι ωδείων κρατικών και ιδιωτικών, μυούσαν τους μαθητές στον κόσμο της μουσικής.

Όλα αυτά πριν δημιουργηθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα μουσικής κι αρχίσουν να βγαίνουν οι πρώτοι απόφοιτοι. Ειδικά φέτος εκδόθηκε οδηγία βάσει της οποίας τα κενά μουσικών στα δημόσια σχολεία θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από αποφοίτους των ΑΕΙ και μόνο σε περίπτωση που «εξαντληθούν» θα προσληφθούν ως αναπληρωτές και πτυχιούχοι ωδείων που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση. Ωστόσο, η υψηλή ανεργία και η αδιοριστία αφήνει ελάχιστες αν όχι μηδενικές κενές θέσεις προκειμένου να καλυφθούν από πτυχιούχους ωδείων.

Η προϋπηρεσία των πτυχιούχων ωδείων ως αναπληρωτών στα δημόσια σχολεία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς δίνεται προτεραιότητα στο πτυχίο.

Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες των πτυχιούχων ωδείων που για να φθάσουν στο πτυχίο χρειάστηκαν από 5 έως 12 χρόνια σπουδών και σήμερα βρίσκονται εκτός δημόσιας εκπαίδευσης, παρόλο που έχουν κάνει αιτήσεις για να υπηρετήσουν στο δημόσιο σχολείο, θέλουν και μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου