ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Βροχή» διαμαρτυριών στο ΤΕΕ Μαγνησίας για ΕΝΦΙΑ

βροχή-διαμαρτυριών-στο-τεε-μαγνησί-758274

Στο κατώφλι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναζητώντας λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωποι εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, βρέθηκαν χθες δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αλυκές και Σωρό. Με τα εκκαθαριστικά – φωτιά του ΕΝΦΙΑ ανά χείρας ιδιοκτήτες εκτάσεων ζήτησαν τη συνδρομή του ΤΕΕ.

Οπως είναι γνωστό οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή των νέων Παγασών πήραν την ανιούσα. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν από τα 950 ευρώ του τετραγωνικό μέτρο στις Αλυκές στα 1.350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και στον Σωρό από τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 1.300 ευρώ.

Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που άρχισαν να εκτυπώνουν από την περασμένη εβδομάδα ιδιοκτήτες ακινήτων. Χαρακτηριστική η περίπτωση συνιδιοκτήτη έξι οικοπέδων στις Νέες Παγασές συνολικού εμβαδού τεσσάρων στρεμμάτων, που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ από 1.950 ευρώ το 2017, 3.120 ευρώ φέτος.

Στην πλειονότητά τους μάλιστα πρόκειται για οικόπεδα που δεν είναι εμπορεύσιμα ώστε να δικαιολογηθεί το μέγεθος της «περιουσίας» για την οποία φορολογούνται οι ιδιοκτήτες τους.

«Το γεγονός ότι τα οικόπεδα βρίσκονται κοντά στη θάλασσα δεν μπορεί να τα εξομοιώσει με «φιλέτα» σε παραλιακούς οικισμούς, όπου τα ακίνητα έχουν μεγάλη εμπορική αξία, όπως για παράδειγμα στη νησιωτική Μαγνησία», σχολίασε η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα.

Η ίδια πρόκειται σήμερα να έχει συνεργασία με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας, Γιάννη Κόνσουλα, προκειμένου να γίνει έλεγχος των κριτηρίων που οδήγησαν στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με την κ. Καπούλα θα επιχειρηθεί παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για τις αντικειμενικές αξίες, προκειμένου να μεταβληθούν οι τιμές. «Οι αντικειμενικές αξίες λειτουργούν ως οικονομικοί δείκτες. Δεν βγήκαν σε διαβούλευση, ούτε οι ιδιοκτήτες είχαν κάποιο περιθώριο αντίδρασης», σχολίασε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Οι Αλυκές και ο Σωρός δεν είναι οι μοναδικές περιοχές στις οποίες αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Αυξήσεις καταγράφονται σε 3.792 τιμές ζώνης.

Σημειώνεται ότι για το θέμα είχε παρέμβει τον περασμένο Ιούνιο ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε Σωρό και Αλυκές.

Σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Οικονομικών μιλούσε για αύξηση μεγαλύτερη του 40% και για οδυνηρές συνέπειες στην κτηματαγορά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου