ΤΟΠΙΚΑ

Χριστίνα Μπαμπανάρα: «Ηθελα να γίνω παράδειγμα για την κόρη μου»

χριστίνα-μπαμπανάρα-ηθελα-να-γίνω-πα-760191

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν ήταν στόχος της. Οι καθηγητές της την προέτρεψαν να δώσει «έστω για την εμπειρία». Και η εμπειρία εξελίχθηκε σε μάθημα ζωής. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την 15χρονη κόρη της στα μάτια της οποίας αντίκρισε την υπερηφάνεια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η Χριστίνα Μπαμπανάρα, απόφοιτη του 3ου Επαγγελματικού Λυκείου Βόλου, ήταν μία από τις επιτυχούσες του νομού Μαγνησίας, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα της πρώτης της επιλογής, στο τμήμα διαιτολογίας Καρδίτσας, και μάλιστα πρώτη στην κατάταξη.

«Ηθελα να γίνω παράδειγμα για την κόρη μου. Ηθελα να της εμπνεύσω το μήνυμα πως ό,τι βάλουμε στόχο μπορούμε να το πετύχουμε. Ισως όταν η κόρη μου φθάσει να δώσει πανελλαδικές να μην μπορέσω να την υποστηρίξω οικονομικά με φροντιστηριακά μαθήματα. Ηθελα λοιπόν να καταλάβει ότι μπορεί και μόνη της. Ότι όλα γίνονται όταν το θέλουμε», λέει η 37χρονη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με νωπή ακόμη τη χαρά της επιτυχίας που έγινε γνωστή την περασμένη Δευτέρα, με την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των ονομάτων των επιτυχόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Χριστίνα Μπαμπανάρα ήταν απόφοιτη Γυμνασίου. Δεν συνέχισε στο Λύκειο για προσωπικούς λόγους. Παντρεύτηκε νωρίς και απέκτησε μία κόρη που σήμερα είναι 15 ετών. «Αφοσιώθηκα στο παιδί μου. Όταν μεγάλωσε και διαπίστωσα ότι μπορεί να… αντέξει την απουσία μου, αποφάσισα να ολοκληρώσω το σχολείο», περιγράφει την απόφασή της να επιστρέψει στα θρανία.

Η ολοκλήρωση του σχολείου δεν ήταν για την ίδια απλώς ένα απωθημένο. Μέσα από το απολυτήριο του λυκείου, θα διεκδικούσε και μια καλύτερη θέση επαγγελματικά. Τα δύο πρώτα χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα, παράλληλα με την εργασία της ως εργαζόμενη στο τμήμα καθαριότητας του Νοσοκομείου Βόλου, σε Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο. «Την τρίτη χρονιά, αποφάσισα να πάω σε πρωινό σχολείο για να κερδίσω μία χρονιά. Στο εσπερινό, τα μαθήματα είναι τετραετούς διάρκειας. Ηθελα λοιπόν να τελειώνω νωρίτερα», αναφέρει.

Γράφτηκε στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και πήρε ειδικότητα βοηθού Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων. Αφησε τη δουλειά και παρακολουθούσε μαθήματα ανελλιπώς.

«Μελετούσα γιατί ήθελα να πάρω το απολυτήριο με καλό βαθμό», λέει. Όταν το Μάρτιο άρχισαν να γίνονται οι αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές, η Χριστίνα Μπαμπανάρα, δεν το είχε σκεφθεί καν. «Οι καθηγητές μου με προέτρεψαν να το κάνω. Δώσε για την εμπειρία μου είπαν. Εκανα την αίτησή μου και έδωσα πανελλαδικές. Όταν έδωσα έκθεση μου ήρθε να κλάψω. Το ίδιο και στα μαθηματικά. Ηταν δύσκολα. Με σήκωσαν βαθμολογικά τα μαθήματα ειδικότητας. Και πέτυχα να μπω πρώτη στο τμήμα της πρώτης μου επιλογής», περιγράφει.

Ο σύζυγος την περίμενε έξω από την αίθουσα της εξέτασης

Η Χριστίνα Μπαμπανάρα με τον σύζυγό της Θωμά Τζάνη

Για την Χριστίνα Μπαμπανάρα, δεν ήταν εύκολο να συνδυάσει μαθήματα, μελέτη για τις πανελλαδικές και οικογενειακή ζωή. Είχε όμως την αμέριστη στήριξη από τον σύζυγο και την υπερήφανη για τη μαμά κόρη της. «Η κόρη μου είναι ένα ώριμο παιδί. Καταλάβαινε για τον χρόνο που δεν της αφιέρωνα. Και το αποδέχθηκε. Όπως και ο σύζυγός μου. Και πεινάσανε, επειδή δεν είχα μαγειρέψει και πλύνανε μόνοι τους τα ρούχα τους. Ποτέ δεν μου είπαν: πάλι αυγά ή σκέτα μακαρόνια; Ποτέ δεν προβάλανε απαιτήσεις», μιλά για τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ο σύζυγος, Θωμάς Τζάνης ήταν ψυχή τε και σώματι στο πλευρό της. «Με πήγαινε κάθε πρωί στο σχολείο για να δώσω πανελλαδικές και με περίμενε απ’ έξω να μάθει πώς τα πήγα. Ακόμη και στη διαδρομή, μία κουβέντα που θα μου έλεγε ήταν για μένα ψυχολογική βοήθεια», εξομολογείται η 37χρονη.

«Πλησίασα περισσότερο την κόρη μου»

Η επιτυχία της στις πανελλαδικές της άνοιξε το δρόμο για το πτυχίο και τη διεκδίκηση καλύτερης εργασίας. «Θα γραφτώ στο τμήμα μου κι ελπίζω να τα καταφέρω», αναφέρει.

Το κυριότερο όμως ήταν ότι μέσα από τη διαδρομή κέρδισε και ως μητέρα. «Το σχολείο με ξανάνιωσε. Όχι ότι είμαι μεγάλη στην ηλικία. Αλλά είναι αλλιώς. Μπήκα σε ένα χώρο με παιδιά στην ηλικία της εφηβείας, έκανα παρέα μαζί τους, μου μιλούσαν, είδα τις συνήθειές τους, κατάφερα να αφουγκραστώ τις ανάγκες του δικού μου παιδιού, να πλησιάσω περισσότερο την κόρη μου», ομολογεί.

ΑΡΕΤΗ ΣΕΡΕΜΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΧΑΡΗ

Και νέες επιτυχίες από τον Βόλο

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, βρίσκουν ολοένα και περισσότερα χαμόγελα επιτυχόντων.

Η Αρετή Σερεμέτη από το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, πέτυχε την εισαγωγή της και μάλιστα 5η στην κατάταξη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο.

Επίσης, η Κατερίνα Θεοχάρη από το 1ο Γενικό Λύκειο εισάγεται στο τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, ΕΚΠΑ (Αθήνα).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου