Και τώρα τι;

και-τώρα-τι-760654

Της Ελένης Χάνου

Οι εικόνες με το άγριο ξύλο που έπεσε στην έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ, ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα.

Το πρωτοφανούς αγριότητας σκηνικό που εξελίχθηκε, μετέτρεψε τους δημοσιογράφους του δημοτικού ρεπορτάζ σε… πολεμικούς ανταποκριτές.

Ομάδα πολιτών απαίτησε να πάρει τον λόγο στη συνεδρίαση για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ («οι κοπρίτες θέλουν τον λόγο», είπε εκπρόσωπός τους φωνάζοντας για να ακουστεί) και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν δεν τους δόθηκε, με εντελώς… δημοκρατικές διαδικασίες όρμησαν πάνω στην έδρα.

Από την ομάδα, έτοιμη για πόλεμο όπως φάνηκε, ο ένας καλούσε: «Ελάτε όλοι πάνω», κουνώντας χαρακτηριστικά το χέρι της… πρόσκλησης και έγινε το ντου. Περίπου 20 άτομα ανέβηκαν στην έδρα κινούμενα απειλητικά εναντίον του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Μουλά. Δύο άτομα (καταγγέλθηκαν ως «μπράβοι) επιχείρησαν να προστατεύσουν τον πρόεδρο που απειλήθηκε με τραυματισμό.

Οι εξοργισμένοι άρχισαν να σπρώχνουν, να φωνάζουν, ενώ ο «μπράβος» τους έλεγε να ηρεμήσουν. «Τι είσαι εσύ εδώ ρε; Μπράβος είσαι;», έλεγαν εναντίον του «μπράβου» και έγινε το ξέσπασμα. Μπουνιές, κλωτσιές, ξηλώθηκαν μικρόφωνα και εκτοξεύτηκαν βρίσκοντας όμως τον τοίχο κι όχι… στόχο, σήκωσαν απειλητικά το σιδερένιο κουδούνι που βρισκόταν στο τραπέζι της έδρας.

Οι εικόνες που έχουν αποτυπωθεί σε βίντεο μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν ευδιάκριτα τα πάντα: πώς ξεκίνησε η ένταση, πώς έγινε το ντου, τους πρωταγωνιστές του άγριου επεισοδίου.

Η προσέγγιση, πολιτική και κοινωνική, των άγριων επεισοδίων έγινε ανάλογα με το οπτικό πεδίο του καθενός.

Τα ζητήματα, όμως, που ανακύπτουν στον απόηχο των πρωτοφανών αυτών σκηνικών είναι δύο. Αφενός ότι η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και απέχει μακράν από δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες διαλόγου.

Αφετέρου -και αυτό είναι το βασικότερο- εκτός από τα επεισόδια για την ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ, για τους εργαζόμενους της, για την πόλη και τους πολίτες της μετά τα βίαια επεισόδια έμεινε το απόλυτο κενό… Πέρα από τα μπουνίδια, ουδείς ακόμη έχει μιλήσει για το πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι σκόπελοι για μιας ζωτικής σημασίας Επιχείρησης για την πόλη και τους κατοίκους της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου