ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση ανθρωπιάς του Εισαγγελέα Βόλου για το ρεύμα

παρέμβαση-ανθρωπιάς-του-εισαγγελέα-β-762051

Τα προβλήματα για τις ευπαθείς ομάδες εξέθεσαν στον εισαγγελέα η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και ο δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής – Λίστα ζήτησε ο διευθυντής του υποκαταστήματος της ΔΕΗ Βόλου

Παρέμβαση στη ΔΕΗ έκανε χθες το πρωί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Β. Παπαϊωάννου για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών. Μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, την παράσταση στην οποία προχώρησαν η αντιδήμαρχος Νατάσσα Μορφογιάννη και ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής ζητώντας μέριμνα για ανθρώπους που αντικειμενικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και τις ρυθμίσεις που προσφέρει η ΔΕΗ, αλλά και την –σε ανθρώπινο επίπεδο- παραίνεση του εισαγγελέα να δοθεί λύση, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Επιχείρησης στον Βόλο, ζήτησε λίστα με όλες τις ειδικές περιπτώσεις.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες το πρωί, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Νατάσσα Μορφογιάννη και ο δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής εξέθεσαν στην Εισαγγελία Βόλου το πρόβλημα. Εξήγησαν ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα Βολιωτών που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες (άνεργοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι ΚΕΑ) που καλούνται να ζήσουν με ελάχιστα χρήματα τον μήνα και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα χρέη τους έχουν συσσωρευτεί και προ ημερών έλαβαν εξώδικα ότι αν δεν προχωρήσουν σε αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους θα τους γίνει διακοπή ρεύματος.

Οπως εξήγησε η κ. Μορφογιάννη αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση, αλλά αδυνατούν. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ ζητά προκαταβολή 30% του οφειλόμενου ποσού και εξόφληση του υπολοίπου σε έως 24 δόσεις. Όταν όμως οι προκαταβολές αφορούν σε μερικές χιλιάδες ευρώ, αναξιοπαθούντες είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Η διακοπή του ρεύματος σε ορισμένους θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, καθώς η υγεία τους υποστηρίζεται με μηχανήματα που χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν.

«Δεν έχουμε κάποια αντιπαλότητα με τη ΔΕΗ. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να θέσουμε το θέμα και να γίνουμε ως Δήμος ομπρέλα προστασίας για τους ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη και είναι ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων», σημείωσε η κ. Μορφογιάννη.

Από την πλευρά του, ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής έθεσε μία εξίσου σημαντική παράμετρο. Η προθεσμία του δεκαπενθημέρου για τη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ μετρά αντίστροφα από την ημέρα που αποστέλλεται το εξώδικο κι όχι όταν το παραλαμβάνει ο καταναλωτής. Επιπλέον έθεσε ζήτημα και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών που συνωστίζονται από τα χαράματα σε «ουρές» έξω από τη ΔΕΗ για να μπορέσουν – αν τα καταφέρουν – να κάνουν ρύθμιση. «Με την ανάλγητη πρακτική της η ΔΕΗ δεν δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, ούτε ενδιαφέρεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα», σημείωσε ο κ. Διαμαντής.

Αμεση παρέμβαση

Αμεση ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα Βόλου Β. Παπαϊωάννου. Στη συζήτηση που έγινε στο γραφείο του, ο κ. Παπαϊωάννου φέρεται να εξήρε τον ρόλο του τοπικού Τύπου και στη σημασία των δημοσιευμάτων με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, σημειώνοντας ότι μέσα από τα ρεπορτάζ συμβάλλουν στην ανάδειξη κοινωνικών θεμάτων και στην κατεύθυνση επίλυσής τους.

Ο ίδιος απηύθυνε παραίνεση προς τον διευθυντή της ΔΕΗ για την επίλυση του προβλήματος. Ο δεύτερος έδειξε καλή διάθεση ως προς την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων καταναλωτών, αλλά μόνο ως προς το σκέλος του να έχουν προτεραιότητα για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΔΕΗ, δεν μπορεί να παρέμβει στο κεντρικό λογιστικό σύστημα της Επιχείρησης, βάσει του οποίου ζητείται προκαταβολή 30% και ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.

Ζήτησε όμως από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας λίστα ατόμων προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα, η οποία θα του παραδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Μορφογιάννη πρόκειται να κάνει παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να βρεθεί λύση και με έγγραφό της θα ζητήσει και την συνδρομή των τοπικών βουλευτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου