ΤΟΠΙΚΑ

«Ναυάγησε» η εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ

ναυάγησε-η-εκκαθάριση-της-δευαμβ-764354

«Ναυάγησε» η πρόταση της δημοτικής αρχής Βόλου για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να αποφύγει τα υπέρογκα χρέη προς την ΕΡΓΗΛ. Κανείς από τις αντιπολιτεύσεις δεν ενέκρινε τη διάλυση της επιχείρησης και τη μετάβαση του έργου της ύδρευσης και αποχέτευσης στον δήμο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην αρχική του τοποθέτηση (προχθές) ο δήμαρχος Αχ. Μπέος είχε προτείνει τη λύση και εκκαθάριση, παρουσιάζοντας τέσσερις λόγους από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ στον δήμο Βόλου: τον εξορθολογισμό των υψηλών μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, το γεγονός ότι ο δήμος σε αντίθεση με τη ΔΕΥΑΜΒ δεν καταβάλλει ΦΠΑ άρα χρήματα θα διατίθενται σε έργα ή για μείωση τωντιμολογίων νερού, τη δυνατότητα που δίνει ο Νόμος να πληρωθούν με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τα χρέη που θα εγκριθούν προς οφειλέτες κι ότι άρα η ΕΡΓΗΛ μπορεί να μείνει εκτός, αλλά και το γεγονός ότι δεν θα κινδυνεύσουν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την αντίρρησή του για την εκκαθάριση της επιχείρησης εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, Βάιος Ζεμπέογλου, καταγγέλλοντας οργανωμένο σχέδιο απαξίωσής της για την εκχώρηση της ύδρευσης και αποχέτευσης σε ιδιώτες. Υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια εύρωστη επιχείρηση κι ότι ήταν χρέος της δημοτικής αρχής να κάνει χρηστή διοίκηση. «Εχετε την πλήρη ευθύνη για όσα γίνονται», είπε χειροκροτούμενος.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Π. Δραγκόλας, ο οποίος αντέκρουσε τα επιχειρήματα του κ. Μπέου με τα αρνητικά της εκκαθάρισης: τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης στους ΟΤΑ επιβαρύνονται με ΦΠΑ, τα χρέη της ΔΕΥΑΜΒ θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με τους ίδιους μισθούς, ενώ ο δήμος θα προσφέρει χειρότερες υπηρεσίες με το ίδιο κόστος.

Χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς μίλησε για απόπειρα διάλυσης της ΔΕΥΑΜΒ με διαδικασίες φαστ- τρακ και με αβάσταχτη ελαφρότητα και προχειρότητα. Κατήγγειλε την απουσία νομικής γνωμοδότησης και οικονομοτεχνικής μελέτης και απόρησε με τη «σπουδή» του δήμου σε αυτή τη χρονική συγκυρία οπότε και αναμένονται δύο αποφάσεις δικαστηρίων για την υπόθεση ΕΡΓΗΛ.

Για γελοία εισήγηση της μιας σελίδας μίλησε η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου και απέδωσε αδύναμη επιχειρηματολογία στη δημοτική αρχή. Κατήγγειλε ότι τεχνηέντως δημιουργήθηκε αδιέξοδο στη ΔΕΥΑΜΒ και μίλησε για «πολιτική αλητεία του κ. Σαββάκη που εξομοίωσε το ένα εκατ. ευρώ που έδωσε η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη στην ΕΡΓΗΛ σε εκτέλεση της απόφασης του Αρειου Πάγου, με το 30,6% που στην αγωγή της η σημερινή δημοτική αρχή συνομολογεί ότι εκτέλεσε η ΕΡΓΗΛ στο πλαίσιο εξωσυμβατικών εργασιών». Υποστήριξε μάλιστα ότι η στάση της δημοτικής αρχής είναι πρόδηλη: «να επικαλεστείτε το δήθεν αδιέξοδο που σας δημιουργούν οι αντιπολιτεύσεις για να διαπραγματευτείτε με την ΕΡΓΗΛ. Πώς άλλωστε μετά από αυτό το θέμα θα ψηφίσουμε για νέο πρόεδρο στη ΔΕΥΑΜΒ;». Υπέρ της ενσωμάτωσης της ΔΕΥΑΜΒ στον δήμο Βόλου αλλά συγκροτημένα και συντεταγμένα «κι όχι με μια εισήγηση σε μια κόλλα χαρτί» τάχθηκε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός που ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να επανατεθεί συνοδευόμενο από νομική γνωμοδότηση και οικονομοτεχνική μελέτη.

«Δεν αρκεί να λέει ο δήμαρχος. Εισήγηση δεν υπάρχει. Με ένα μπακαλόχαρτο προχωράμε. Η δημοτική αρχή επιμένει στην πρόταση αν και γνωρίζει ότι δεν θα περάσει. Προσπαθεί να βρει άλλοθι για να φορτώσει τις ευθύνες στις αντιπολιτεύσεις», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος.

Για εισήγηση- μπακαλόχαρτο μίλησε και ο ανεξάρτητος, Κώστας Γαργάλας, υπογραμμίζοντας ότι «πόλη χωρίς ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά πόλη χωρίς μπράβους μπορεί να υπάρξει», προκαλώντας αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Για ξεδιάντροπο έγκλημα μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελλής υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η πρόταση δεν ψηφίστηκε. Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος υποστήριξε ότι οι αντιπολιτεύσεις δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ανέφερε ότι με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ θα διανεμηθούν 50.000 φυλλάδια προς τους πολίτες προκειμένου όλοι να γνωρίζουν τι έχει γίνει με την υπόθεση ΕΡΓΗΛ. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για την υπεράσπιση της ΔΕΥΑΜΒ, έστω κι αν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ της ΕΡΓΗΛ.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, τη Δευτέρα, είχε γίνει ενημέρωση και για την κατάσχεση ποσού 1,4 εκατ. ευρώ από την ΕΡΓΗΛ μέσω της τράπεζας Πειραιώς, με τον νομικό σύμβουλο, Γιάννη Καραγκιόζο, να αναφέρεται στο σύνολο των 28 ενεργειών που έχει κάνει η ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στην ΕΡΓΗΛ για να προστατεύσει τα ταμεία και την περιουσία της.

Οι τόνοι είχαν ανέβει όταν ο κ. Σαββάκης έψεξε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι «έβγαλαν στα μουλωχτά ένα εκατ. ευρώ και το έδωσαν στην ΕΡΓΗΛ χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου», ενώ ο ίδιος δέχθηκε επικρίσεις από τις μειοψηφίες ότι με την αγωγή που κατατέθηκε αναγνωρίζεται χρέος 30,6% από τις εξωσυμβατικές εργασίες στην ΕΡΓΗΛ και ότι συμπληρωματική αγωγή για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει κατατεθεί.

Καταγγελίες Αρη Σαββάκη για την υπόθεση ΕΡΓΗΛ

Σε σοβαρές καταγγελίες για τα γεγονότα που οδήγησαν στην τελεσίδικη απόφαση του Αρειου Πάγου υπέρ της ΕΡΓΗΛ και με τη ΔΕΥΑΜΒ να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, καταδεικνύοντας ως υπεύθυνο τον πρώην αντιδήμαρχο, Ηλία Ξηρακιά:

«Παραλάβαμε μία χαμένη υπόθεση και κάναμε πάνω από 28 νομικές ενέργειες από το 2014 έως σήμερα. Η προηγούμενη δημοτική αρχή τι έκανε;

Ας δούμε τα γεγονότα χρονικά:

-Κατά την εκδίκαση της προσφυγής της ΕΡΓΗΛ κατά της ΔΕΥΑΜΒ τον Σεπτέμβριο του 2011 η ΔΕΥΑΜΒ δεν κατέθεσε προσθήκη αντίκρουσης των επιχειρημάτων της ΕΡΓΗΛ και υποχρεώθηκε από το Εφετείο να καταβάλλει ποσό 4,028 εκατ. ευρώ.

-Νωρίτερα, τον Μάρτιο 2011 συναίνεσε σε ματαίωσης της προσφυγής κατά της ΕΡΓΗΛ για τον 1ο ανακεφαλαιωτικό πίνακα, αφού τα έγγραφα κατατέθηκαν εκπρόθεσμα.

-Στην εκδίκαση του Εφετείου αφαίρεσε από το δικόγραφο των προτάσεων της υπηρεσίας 14 σελίδες για άγνωστους λόγους.

-Τον Νοέμβριο 2012 έγινε γνωστή στη ΔΕΥΑΜΒ η εισήγηση του Αρειοπαγίτη για την υπόθεση από την οποία προκύπτει ότι οι πρόσθετοι λόγοι για την τεκμηρίωση της θέσης της ΔΕΥΑΜΒ κατατέθηκαν εκπρόθεσμα και δεν εξετάστηκαν. Επίσης είχε προταθεί στη ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει σε παραλαβή για να αποκρυσταλλωθούν οι ποσότητες του έργου ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, όμως ενώ το πρωτόκολλο είχε συνταχθεί και υπογραφτεί από υπηρεσιακούς παράγοντες, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ξηρακιάς αρνήθηκε να το κάνει. Εκανε αντίθετα επιτροπές που όλες κρίθηκαν παράνομες από το δικαστήριο.

Μετά από αυτό δώσατε στην ΕΡΓΗΛ ένα εκατ. ευρώ τόκους αναγνωρίζοντας τις διεκδικήσεις της, χωρίς καν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Και τον Ιούλιο του 2014 ενώ είχατε χάσει τις εκλογές καταθέσατε αγωγή στο Πρωτοδικείο Βόλου που ήταν αναρμόδιο. Η αγωγή στηρίζονταν δε, σε ήδη απορριφθείσες δικαστικά πράξεις και θα απορρίπτονταν».

Σημειώνεται ότι χθες, εγκρίθηκε η παραίτηση του κ. Σαββάκη από τη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ και καθήκοντα αναλαμβάνει πλέον ο κ. Στ. Παπαευσταθίου.

Ηλίας Ξηρακιάς: «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις»

Από τον πρώην αντιδήμαρχο και πρόεδρο της επιτροπής παραλαβής του έργου της ΕΡΓΗΛ, Ηλία Ξηρακιά, δόθηκε η ακόλουθη απάντηση για τις εις βάρος του καταγγελίες από τον Αρη Σαββάκη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

«Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με έκπληξη άκουσα τον πρόεδρο του ΔΣ ΔΕΥΑΜΒ να αναφέρεται στη δουλειά της Επιτροπής Παραλαβής, του έργου της ΕΡΓΗΛ, της οποίας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής. Μίλησε απαξιωτικά για το έργο της, για δήθεν μη έγκαιρη υπογραφή του πορίσματος από τον πρόεδρό της, για παράνομες ενέργειες και για προτροπή, το Νοέμβριο του 2012, του εισηγητή του Άρειου Πάγου για παραλαβή του έργου. Είπε επίσης ότι η σημερινή Διοίκηση έκανε 30 νομικές ενέργειες κατά της ΕΡΓΗΛ ενώ η προηγούμενη πολύ λιγότερες. Η αλήθεια όπως προκύπτει από τα γεγονότα τον διαψεύδουν διότι:

  1. Κανείς δεν θα μιλούσε σήμερα για σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ αν η Επιτροπή μας συστηματικά δεν εργαζόταν για την αποκάλυψη και την τεκμηρίωση της λεηλασίας που υπέστη η ΔΕΥΑΜΒ στο συγκεκριμένο έργο.
  2. Η συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής έγινε την 162/ 7-8-2012 απόφαση του ΔΣ, όταν κανείς μέχρι τότε δεν γνώριζε και δεν είχε εκφράσει υπόνοιες για το καλά κρυμμένο σκάνδαλο κάτω από τους δρόμους της πόλης. Το πρακτικό της παραδόθηκε, μέσα από συνεχείς ενστάσεις και εξώδικα της ΕΡΓΗΛ, στις 29-3-2013. Το ότι οι ενέργειες της Επιτροπής μας ήταν παράνομες προέβαλλε, μέχρι σήμερα, μόνο η πλευρά της ΕΡΓΗΛ. Αν το υιοθετεί κι ο Πρόεδρος έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
  3. Οι πολλές νομικές ενέργειες, της σημερινής Διοίκησης κατά της ΕΡΓΗΛ, αν δούμε τις αντιδράσεις της εργολήπτριας και τα αποτελέσματα με τις κατασχέσεις των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ μάλλον άσφαιρες ήταν. Γιατί μόνο στα μέλη της Επιτροπής παραλαβής η ΕΡΓΗΛ επεφύλαξε αγωγές για 300.000 ευρώ από τον καθένα και μηνυτήριες αναφορές σε όσους από τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ συνέβαλλαν στην τεκμηρίωση του σκανδάλου.

Κρίμα γιατί έτσι δεν υπηρετούνται τα συμφέροντα της πόλης. Επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση ότι «με όποιο δάσκαλο θα κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις»».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου