Η εργασία τιμωρείται;

η-εργασία-τιμωρείται-766845

Της Ελένης Χάνου

Στις 651 ανήλθαν οι αιτήσεις γονέων που απορρίφθηκαν και τα παιδιά τους δεν θα ενταχθούν στα τμήματα των βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Βόλου. Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Δήμος Βόλου θα ζητήσει προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ προκειμένου να προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσει περισσότερα τμήματα. Κι αυτό γιατί φέτος καλείται να υποδεχθεί 186 λιγότερα παιδιά, επειδή ο αριθμός τους ανά τμήμα μειώθηκε από 20 σε 13.

Αυτή είναι μία σωστή κίνηση προκειμένου να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα και άρα να εξυπηρετηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε απόγνωση. Χρειάζονται όμως κι επιπλέον διορθωτικές κινήσεις σε κεντρικό επίπεδο.

Κάθε χρόνο εργαζόμενα ζευγάρια με παιδιά που έχουν απόλυτη ανάγκη τον παιδικό σταθμό για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται καταθέτουν αιτήσεις για να πάρουν το εισιτήριο εισόδου. Οι θέσεις όμως είναι λιγοστές στους παιδικούς σταθμούς.

Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος τους, το 70%, καλύπτεται από οικογένειες που επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Για να πάρει κάποιος την επιδότηση ΕΣΠΑ και να μπει το παιδί του δωρεάν στον παιδικό σταθμό, μοριοδοτούνται μεταξύ άλλων η ανεργία και το χαμηλό εισόδημα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Εργαζόμενοι καλούνται να «ανταγωνιστούν» ανέργους και χαμηλόμισθους, έχοντας χάσει το παιχνίδι από τη… σέντρα. Οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι θα πάρουν σύμφωνα με τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια την επιδότηση, σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων κατανέμεται το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς.

Οι εργαζόμενοι βάσει κριτηρίων δεν έχουν… τύχη με το ΕΣΠΑ και η «πίτα» στους παιδικούς είναι περιορισμένη. «Η εργασία τελικώς τιμωρείται», σχολίαζε μητέρα παιδιού, η αίτηση της οποίας απορρίφθηκε…

Το δικαιότερο θα ήταν ίση κατανομή θέσεων μεταξύ των επιδοτούμενων και μη οικογενειών. Οσα εισιτήρια με ΕΣΠΑ, άλλα τόσα μέσω αιτήσεων. Και φυσικά αυτό προϋποθέτει παράλληλη αύξηση των θέσεων των παιδικών σταθμών, προκειμένου να αποκλειστούν από τις δομές όσο το δυνατό λιγότερα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου