ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση δεκάδες Βολιώτες για τα χρέη στη ΔΕΗ

σε-απόγνωση-δεκάδες-βολιώτες-για-τα-χρ-768868

Θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις αλλά αδυνατούν να προκαταβάλλουν το 30%- Σε κίνδυνο λίγο έλειψε να μπει ζωή ηλικιωμένης που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη

Εκτός μηχανικής υποστήριξης με κίνδυνο για τη ζωή της κινδύνευσε να μείνει 70χρονη Βολιώτισσα. Προ ημερών παρέλαβε «μπιλιετάκι» από τη ΔΕΗ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων λογαριασμών με την προειδοποίηση ότι θα γινόταν διακοπή ρεύματος αν δεν προχωρούσε σε διακανονισμό. Όμως για να γίνει διακανονισμός, η ΔΕΗ απαιτεί προκαταβολή 30% του οφειλόμενου ποσού το οποίο η άρρωστη γυναίκα δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει, με μόλις 450 ευρώ σύνταξη που παίρνει τον μήνα. Αν δεν γινόταν παρέμβαση μέσω της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, κινδύνευε να μην μπορεί να θέσει σε λειτουργία τα δύο μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης που είναι απαραίτητα για την υγεία της. Δεν είναι η μοναδική που αντιμετώπισε το σκληρό πρόσωπο της ΔΕΗ. Δεκάδες Βολιώτες που σπεύδουν για ρύθμιση δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των υπέρογκων προκαταβολών, ζητούν να πληρώνουν σε δόσεις, αλλά τα αιτήματά τους απορρίπτονται με την απάνθρωπη ΔΕΗ να τους οδηγεί σε απόγνωση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Δεν ζητάω ελεημοσύνη. Ούτε να μου χαρίσουν τίποτα. Θέλω να πληρώσω το χρέος μου στη ΔΕΗ με αυτά που έχω και μπορώ. Για να δώσω όμως την προκαταβολή που μου ζητάνε θα πρέπει να διαθέσω τέσσερις συντάξεις χωρίς να ξοδέψω ούτε ευρώ», ανέφερε με απόγνωση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 70χρονη.

Η ίδια είχε πάει στη ΔΕΗ να κάνει ρύθμιση της οφειλής της ύψους 5.600 ευρώ. Για να κάνει ρύθμιση έπρεπε να καταβάλλει ποσό 1.680 ευρώ. «Πού να βρω αυτά τα χρήματα; 450 σύνταξη τον μήνα παίρνω», είπε. Ζήτησε να πληρώνει δόσεις βάσει της οικονομικής της δυνατότητας. «Ακόμη και 100 ευρώ τον μήνα μπορώ να δίνω για να μπορώ να ζω με ελάχιστη αξιοπρέπεια με τα υπόλοιπα», ανέφερε η 70χρονη, το αίτημά της όμως απορρίφθηκε από τη ΔΕΗ. «Αν έρθουν να μου κόψουν το ρεύμα δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω. Εχω έρθει σε απόγνωση», συνέχισε η 70χρονη.

Το ανάλγητο πρόσωπο που δείχνει η ΔΕΗ σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν διακανονισμό και να πληρώσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με την οικονομική τους δυνατότητα, φέρνει κατά δεκάδες στα γραφεία της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου. Ζητούν με απόγνωση παρέμβαση για να κάνουν ρύθμιση και να μην τους γίνει διακοπή ρεύματος.

Μόνο τον τελευταίο ένα μήνα σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Νατάσσα Μορφογιάννη 20 τέτοιες περιπτώσεις δημοτών έχουν ζητήσει βοήθεια για να μην γίνει διακοπή ρεύματος στο σπιτικό τους.

«Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για ανθρώπους που ζουν μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα μηνιαία έσοδά τους δηλαδή δεν είναι πάνω από 400 ευρώ το μήνα. Μάλιστα οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας και χρειάζονται φάρμακα. Πληρώνουν δηλαδή τα απολύτως απαραίτητα και αφήνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που συσσωρεύονται. Δεν είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να πληρώσουν. Θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Είναι οικογενειάρχες, άνθρωποι με αξιοπρέπεια που δεν θέλουν να χρωστάνε αλλά έφθασαν σε αυτό το σημείο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν», περιγράφει το προφίλ των οφειλετών η κ. Μορφογιάννη.

Οι οφειλές στη ΔΕΗ των περισσότερων κυμαίνονται μεταξύ 2.500 και 8.000 ευρώ. «Οι οφειλές δεν συσσωρεύονται μόνο με ευθύνη των καταναλωτών. Και η ΔΕΗ έχει μερίδιο ευθύνης. Θα μπορούσε να προειδοποιήσει με διακοπή ρεύματος στους δύο απλήρωτους λογαριασμούς και να μην αφήνει να συσσωρεύονται τα χρέη», ανέφερε η αντιδήμαρχος.

Η ίδια πρόκειται για παρέμβει με έγγραφό της προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων για οφειλέτες που θέλουν να πληρώσουν το χρέος τους αλλά δεν μπορούν, και να μην τους ζητούνται υπέρογκες προκαταβολές.

Εφάπαξ βοήθημα σε 24 Βολιώτες

Στο μεταξύ, συνολικά 50 αιτήσεις Βολιωτών για το εφάπαξ ειδικό βοήθημα προκειμένου να πληρωθούν ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί της ΔΕΗ και να επανασυνδεθούν τα νοικοκυριά τους με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, δέχθηκε η Τριμελής Επιτροπή που συστάθηκε στον Δήμο Βόλου για την εξέταση αιτήσεων για την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος ευπαθών καταναλωτών.

Στις τέσσερις συνεδριάσεις που έγιναν με τη συμμετοχή της αντιδημάρχου Νατάσσας Μορφογιάννη, του εκπροσώπου της ΔΕΔΔΗΕ, Στέφανου Λάππα και της ΔΕΗ, Βασιλείου Κουπριντζιώτη, εξετάστηκαν οι αιτήσεις και εγκρίθηκαν συνολικά 24.

Για τις 24 περιπτώσεις που εγκρίθηκαν αφορά σε ολόκληρο το ποσό της οφειλής που ξεκινά από τα 1.124 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως τις 6.000 ευρώ, ενώ μόνο για μία περίπτωση εγκρίθηκε μέρος –σχεδόν το μισό- οφειλής ύψους 10.847 ευρώ.

Οι υπόλοιπες 26 απορρίφθηκαν είτε επειδή οι αιτούντες δεν πληρούσαν τα κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (μεγάλο Ε9 κ.α.), είτε γιατί δεν φρόντισαν για την κατάθεση πλήρους φακέλου με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Δύο περιπτώσεις απορρίφθηκαν επειδή είχε παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία διακοπής της παροχής ρεύματος (έως 30 Ιουνίου 2018).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου