ΤΟΠΙΚΑ

Γίνε… κυβερνήτης σκαφών αναψυχής

γίνε-κυβερνήτης-σκαφών-αναψυχής-768895

Μία νέα ειδικότητα, που θα είναι και η μοναδική στην Ελλάδα, συστήνεται προκειμένου να λειτουργήσει από το νέο σπουδαστικό έτος στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου. Πρόκειται για την ειδικότητα «Κυβερνήτης σκαφών αναψυχής» την οποία ζήτησε ο διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Βόλου, Γεώργιος – Αριστείδης Παπαθανασίου.

Αφορμή στάθηκε η ίδια η πόλη, ο Βόλος. «Το λιμάνι της πόλης διαθέτει μαρίνα πρόσδεσης σκαφών αναψυχής όπου ελλιμενίζεται από τους μεγαλύτερους αριθμούς σκαφών ανάμεσα σε λιμάνια σε όλη τη χώρα. Η ύπαρξη της συγκεκριμένης δομής σε συνδυασμό με τον τουρισμό, αποτέλεσε το κίνητρο να ζητήσουμε τη συγκεκριμένη ειδικότητα που θα είναι μοναδική και ελπίζουμε να προσελκύσει το ενδιαφέρον σπουδαστών», περιγράφει ο κ. Παπαθανασίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαθανασίου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η νέα ειδικότητα παρέχει άριστες επαγγελματικές προοπτικές και υψηλές αποδοχές λόγω της αυξημένης ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου και μάλιστα του θαλάσσιου τουρισμού.

Οι απόφοιτοι δεν θα είναι απλώς skipper. Θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικές γνώσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του χώρου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για όσους σπουδαστές θα θελήσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα διάρκειας δύο ετών, που χωρίζονται σε τέσσερα εξάμηνα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στην ειδικότητα που θα υποδεχθεί έως 30 σπουδαστές. Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Επισημαίνεται ότι η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ προσφέρεται δωρεάν.

Ερευνα αγοράς

Για τη σύσταση της ολοκαίνουριας ειδικότητας, το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου έκανε έρευνα αγοράς.

Όπως διαπιστώθηκε ο θαλάσσιος τουρισμός παρουσιάζει άνοδο και η Ελλάδα ως μία χώρα κατ’ εξοχήν νησιωτική, με εκτεταμένη παραλιακή ζώνη και χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες, ενδείκνυται για τουρισμό με σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά ή και μηχανοκίνητα.

Περίπου 2.500 – 3.000 επαγγελματικά σκάφη αναψυχής είναι νηολογημένα στην Ελλάδα, τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά, στα οποία ο τουρίστας, είτε επιλέγει να είναι ο ίδιος κυβερνήτης (έχοντας την κατάλληλη εμπειρία), είτε να προσλάβει επαγγελματία κυβερνήτη. Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Κεντρικής Ελλάδος, ένα ανερχόμενο λιμάνι με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού.

Ο κυβερνήτης σκαφών αναψυχής είναι κυβερνήτης μικρού ιστιοπλοϊκού ή και μηχανοκίνητου σκάφους αναψυχής. Στις δραστηριότητές -καθήκοντά του περιλαμβάνονται η παραλαβή του σκάφους, ο έλεγχος της κατάστασης και του εξοπλισμού του, η προμήθεια νερού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων και η πλοήγηση του σκάφους σε παραλίες και λιμάνια ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των ενοικιαστών του ή η μεταφορά των σκαφών από λιμάνι σε λιμάνι για την επιβίβαση τουριστών και η φροντίδα για την άνετη και ασφαλή μεταφορά τους.

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του κυβερνήτη σκαφών αναψυχής είναι απαραίτητο να έχει δίπλωμα κυβερνήτη σκάφους, καθώς και γνώσεις σχετικά με τη ναυτιλία, τη θάλασσα, τους ναυτικούς χάρτες και τη μορφολογία των νησιών και του βυθού.

Μαθήματα ειδικότητας

Ο κυβερνήτης σκαφών αναψυχής χρησιμοποιεί ναυτικούς χάρτες και βιβλία – πιλότους για κάθε περιοχή, ναυτιλιακά όργανα για τη χάραξη πορείας και τη μορφολογία των νησιών, της ακτογραμμής και του βυθού, καθώς και σταθερά ή και φορητά συστήματα επικοινωνίας.

Η γνώση της παροχής πρώτων βοηθειών είναι, επίσης, επιβεβλημένη.

Μαθήματα ειδικότητας: Αγγλική ορολογία, λιμένες – δίαυλοι, ναυτιλία, ναυτική τέχνη – ναυτοσύνη, στοιχεία ναυπηγικής, τεχνική κατάρτιση, διεθνείς κανονισμοί ναυσιπλοΐας – λιμένες δίαυλοι, πρώτες βοήθειες, ναυτιλιακή νομοθεσία, γιότινγκ και τουρισμός, ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός σκαφών, μηχανολογικός εξοπλισμός σκαφών και μηχανές εσωτερικής καύσης, στοιχεία μετεωρολογίας, το περιβάλλον των ελληνικών θαλασσών, αντιμετώπιση κατάστασης ανάγκης, θαλάσσια αθλήματα αναψυχής, σκάφος και τουρισμός, πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου