ΤΟΠΙΚΑ

Η ώρα της κρίσης για τη ΔΕΥΑΜΒ

η-ώρα-της-κρίσης-για-τη-δευαμβ-769080

Στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 27 Αυγούστου, πρόκειται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για το θέμα της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ. Νωρίτερα, σήμερα, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ όπου παρουσιάστηκαν τα οικονομικά δεδομένα της Επιχείρησης.

Η επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου της ημέρας και ώρας της κρίσιμης για το μέλλον της Δημοτικής Επιχείρησης συνεδρίασης, βρήκε το σύλλογο εργαζομένων σε επιφυλακή. Συνεδρίασε εκτάκτως το διοικητικό του συμβούλιο και αποφάσισε να προχωρήσει ανήμερα της συνεδρίασης σε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Η στάση προκηρύχθηκε προκειμένου οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζικό «παρών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στα χέρια της Δημοτικής Αρχής η έκθεση για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΜΒ. Σε αυτή σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται η κατάσταση σε αναλυτική λίστα με αριθμούς. Τα έσοδα της Επιχείρησης, οι πληρωμές, τα έξοδα, οι οφειλές των 9,2 εκατ. ευρώ προς την ΕΡΓΗΛ με βάση την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου και οι οφειλές προς τους εργαζόμενους για τη μισθολογική τους αποκατάσταση, μετά τις παράνομες περικοπές των μισθών τους το 2010, υπόθεση που εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο, αλλά αναμένεται επίσης να τελεσιδικήσει υπέρ των εργαζομένων για ποσό που αφορά στα 5 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα ένα, το όποιο κέρδος της ΔΕΥΑΜΒ «εξανεμίζεται» στις οφειλές που θα πρέπει να αποπληρώσει και οι οποίες καθιστούν τη Δημοτική Επιχείρηση μη βιώσιμη.

Με βάση την έκθεση το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει υπέρ της λύσης και εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ.

Στην προοπτική αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ που έχουν ζητήσει γνωμοδότηση τι σημαίνει εκκαθάριση. Σύμφωνα με αυτή η λύση και εκκαθάριση δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα των οφειλών της Δημοτικής Επιχείρησης. Όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, για τα χρέη υπάρχει ο κίνδυνος να κληθεί ο Δήμος Βόλου να πληρώσει από την ιδιωτική του περιουσία. Για τους εργαζόμενους υπάρχει ο κίνδυνος όσοι δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν τις απαιτήσεις τους να μην ικανοποιηθούν από το προϊόν της εκκαθάρισης και εάν το προϊόν της εκκαθάρισης είναι ανεπαρκές, κινδυνεύουν να απωλέσουν οριστικά μέρος των απαιτήσεών τους.

Τέλος, θα κινδυνεύσουν και έργα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο των οποίων δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος ως δυνητικός φορέας υλοποίησης του κάθε προγράμματος.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου