ΤΟΠΙΚΑ

Ζωή σε διαμέρισμα -τρώγλη για οικογένεια στο Βόλο

ζωή-σε-διαμέρισμα-τρώγλη-για-οικογένε-770061

Αντιμέτωπες με ένα απίστευτο οικογενειακό δράμα που εξελισσόταν άγνωστο για πόσα χρόνια πίσω από την κλειστή πόρτα διαμερίσματος – τρώγλη στον Βόλο ήρθαν Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ηλικιωμένη μητέρα μαζί με την κόρη της, επίσης μητέρα δύο μικρών παιδιών, ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας με άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Επί δύο μήνες, από τις αρχές Ιουνίου, το κοινωνικό δίκτυο που έχει συσταθεί μεταξύ Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, Νοσοκομείου και Ιεράς Μητρόπολης, έδωσε τη μάχη για τη στήριξη της οικογένειας…

Το δράμα αποκαλύφθηκε όταν γείτονες αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια χτυπώντας την πόρτα των γραφείων της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της ανάγκης της διμελούς οικογένειας. Δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, μόνες, απροστάτευτες, χωρίς καμία πηγή εισοδήματος, που δεν μπορούσαν ούτε τους εαυτούς τους να συντηρήσουν και μάλιστα αναγκάστηκαν να δώσουν τα δύο μικρά παιδιά της κόρης και εγγόνια της μητέρας στο Χαμόγελο του Παιδιού, ζούσαν σε ένα διαμέρισμα – τρώγλη σε παντελώς ακατάλληλες συνθήκες με τη μητέρα να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας.

Οι δύο γυναίκες ζούσαν με ό,τι τους έδινε ο κόσμος, σε ένα διαμέρισμα που είναι άγνωστο πώς αποκτήθηκε. Γείτονες γνώριζαν, βοηθούσαν όσο μπορούσαν και πάλι όμως δεν ήταν αρκετό.

Όταν οι πόρτες του διαμερίσματος άνοιξαν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες για να βοηθήσουν αντίκρισαν την απόλυτη εξαθλίωση. Δεν ήταν μόνο η κατάσταση του διαμερίσματος, αλλά και η κατάσταση υγείας της ηλικιωμένης μητέρας που κινδύνευε να πεθάνει.

«Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το κοινωνικό δίκτυο που έχει συσταθεί μεταξύ Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, Νοσοκομείου και Ιεράς Μητρόπολης. Ηταν μία κατάσταση την οποία δεν μπορούσαμε να χειριστούμε μόνοι μας», αναφέρει η αντιδήμαρχος, Νατάσα Μορφογιάννη.

Αμεσα, η μητέρα που βρέθηκε σε άθλια κατάσταση μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου νοσηλεύτηκε για δέκα ημέρες.

Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις Υπηρεσίες του Δήμου έγιναν καθαρισμός και απολύμανση του διαμερίσματος, ενώ εθελοντική ομάδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος φρόντισε να επιδιορθώσει τις φθορές στο διαμέρισμα, να το βάψει και να δημιουργήσει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η μητέρα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο σπίτι, όπου της παρέχονται φροντίδες στο πλαίσιο της κατ’ οίκον νοσηλείας μέσα από πρόγραμμα του «Αχιλλοπούλειου».

Παράλληλα η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας φρόντισε αφενός να ενταχθεί η οικογένεια στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, προκειμένου να υπάρχει ένα μικρό οικονομικό εισόδημα, αφετέρου να έχει πρόσβαση σε όλες τις δομές, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για την εξασφάλιση τροφίμων, ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, στο Κοινωνικό Φαρμακείο για τα απαιτούμενα φάρμακα, ενώ κοινωνικοί λειτουργοί στηρίζουν την οικογένεια.

Ο Δήμος Βόλου

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό ο Δήμος Βόλου αναφέρει τα εξής:

«Η πρώτη ουσιαστικά από κοινού δράση του άτυπου δικτύου φορέων της περιοχής που ασχολούνται με την υγεία και την κοινωνική προσφορά, εκδηλώθηκε στην πόλη του Βόλου. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, το Νοσοκομείο και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, συνεργάστηκαν και παρενέβησαν άμεσα ώστε να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για διμελή οικογένεια γυναικών, μητέρας και κόρης, που ζούσαν σε απόλυτη οικονομική ένδεια και με την μητέρα να αντιμετωπίζει βαρύτατο πρόβλημα υγείας.

Η Υπηρεσία του Δήμου Βόλου επιλήφθηκε ευθύς μόλις αναφέρθηκε το γεγονός από γείτονες, που ζήτησαν παρέμβαση καθώς οι δύο γυναίκες αδυνατούσαν ακόμα και να φροντίσουν τον εαυτό τους και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο η μεν μητέρα, που πάσχει και από σωματική και ψυχική νόσο, μεταφέρθηκε και νοσηλεύθηκε εκεί επί δεκαήμερο, ενώ το ίδιο διάστημα από την δημοτική υπηρεσία έγινε πλήρης καθαρισμός και απολύμανση του σπιτιού, που διαμένουν, και από την εθελοντική ομάδα που έχει συγκροτήσει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος έγιναν η επιδιόρθωση των φθορών και το βάψιμο του οικήματος, ώστε ο χώρος να καταστεί κατάλληλος και να γίνει εφικτή η διαμονή και η κατ’ οίκον νοσηλεία της μητέρας από τους επαγγελματίες Υγείας του αντίστοιχου προγράμματος του Νοσοκομείου.

Ηδη και οι δύο γυναίκες επέστρεψαν στην οικία τους, όπου διαβιούν σε ανεκτές και αξιοπρεπείς συνθήκες, ενώ η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχει αναλάβει και την φροντίδα της διατροφής τους.

Σε επιστολή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων ευχαριστεί για τη συνεργασία όσους συνέβαλαν στον εντοπισμό και στην επίλυση του σοβαρότατου αυτού προβλήματος και διατυπώνει την ευχή «με την συνέργεια όλων μας, να περιοριστούν στο ελάχιστο αντίστοιχα ζητήματα στις οικογένειες των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου