ΤΟΠΙΚΑ

«Κάθοδος» στη ΔΕΥΑΜΒ ενάντια στην εκκαθάρισή της

κάθοδος-στη-δευαμβ-ενάντια-στην-εκκ-772572

Το «παρών» στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ και προφανώς και στο δημοτικό συμβούλιο οπότε και θα τεθεί «επί τάπητος» το θέμα της λύσης και εκκαθάρισης της δημοτικής επιχείρησης, αναμένεται να δώσουν εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης αλλά και μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, που αντιδρούν στην προοπτική αυτή.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Όπως είναι γνωστό στα χέρια της Δημοτικής Αρχής βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η γνωμοδότηση που είχε ανατεθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, στο πλαίσιο της διερεύνησης ενδεχομένου λύσεως και εκκαθαρίσεως της ΔΕΥΑΜΒ. Η έκθεση παρουσιάζει τη ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με πληροφορίες ως μία μη βιώσιμη δημοτική επιχείρηση εξαιτίας των οφειλών προς ΕΡΓΗΛ και εργαζομένους που ανέρχονται σε ποσό άνω των 14 εκατ. ευρώ.

Χθες, ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, που εκπροσωπήθηκε διά του προέδρου Βάιου Ζεμπέογλου και του εφόρου δημοσίων σχέσεων Ιωσήφ Παλάντζα, συμμετείχε σε συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις των εργαζομένων «για το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ». Τον τοπικό σύλλογο ενίσχυσε με την παρουσία του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Παύλος Δραγκόλας.

Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Δραγκόλας υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα παρέμβει υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ. «Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των δημοτών, έχουν δοκιμαστεί εδώ και 35 χρόνια και έχουν πετύχει στη συντριπτική τους πλειονότητα. Αν η ΔΕΥΑΜΒ δεν πάει σήμερα καλά, δεν είναι επειδή φταίνε οι εργαζόμενοι. Φταίει η διοίκηση. Και ο δήμαρχος Βόλου κ. Μπέος είναι τέσσερα χρόνια στη διοίκηση και θα έπρεπε να την έχει καταστήσει βιώσιμη. Θεωρώ ότι εσκεμμένα αφέθηκε να μην είναι βιώσιμη για να βρει την ευκαιρία να την κλείσει. Δεν υπάρχει σοβαρή πόλη που να μην έχει ΔΕΥΑ. Μέσω αυτής προσφέρεται ποιοτικό νερό, γρήγορη εξυπηρέτηση, προστασία του περιβάλλοντος. Ο Δήμος λειτουργεί γραφειοκρατικά και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο αντικείμενο του νερού που θέλει άμεση επέμβαση. Γι’ αυτό έγιναν οι ΔΕΥΑ για να είναι ευέλικτες», σημείωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζεμπέογλου εξέφρασε την πάγια και ξεκάθαρη θέση των εργαζομένων ενάντια στην εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ. «Η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι ζημιογόνα αλλά μία εύρωστη επιχείρηση όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία και δεν συντρέχει κανένας λόγος εκκαθάρισής της. Εάν ο λόγος της εκκαθάρισης είναι τα χρέη, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν θα αποφευχθεί άμεσα ή έμμεσα. Ηδη η ΕΡΓΗΛ ζητά οφειλές του Δήμου προς τη ΔΕΥΑΜΒ», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επανέλαβε τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι αναφορικά με την κατάσχεση του 1,4 εκατ. ευρώ στο οποίο προχώρησε η ΕΡΓΗΛ. Για το θέμα ο σύλλογος έχει ζητήσει ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης. «Αν υπάρχει διάθεση πιστεύουμε ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα πριν το τακτικό διοικητικό συμβούλιο», είπε.

Στη συνέλευση της Κίνησης Πολιτών, στην οποία συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου Μαργ. Πατσιαντάς, Θ. Κλημόπουλος, Νατάσσα Οικονόμου, Φωτεινή Κοκκινάκη, Κώστας Γαργάλας, Ν. Κανελλής, τα στελέχη της «Βόλου Κοινωνία» Παντ. Μαστρογιάννης και Π. Μουτσινάς αλλά και τα μέλη της επιτροπής πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, Στ. Λημνιός και Μ. Βαξεβανόπουλος, ο σύλλογος εργαζομένων παρουσίασε τη γνωμοδότηση που ζήτησε από δικηγορικό γραφείο για το τι συνεπάγεται η εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

«Με τους κυρίους της Κίνησης Πολιτών έχουμε ενώσει τις φωνές μας στο πρόσφατο παρελθόν όταν επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση του βιολογικού της ΔΕΥΑΜΒ. Σχέδια που εντάσσονται στο ευρύτερο πλάνο της απαξίωσης τμημάτων της ΔΕΥΑΜΒ με στόχο την ιδιωτικοποίησή της», είπε ο κ. Ζεμπέογλου.

Τι λέει η γνωμοδότηση

Η γνωμοδότηση που διανεμήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους που έδωσαν το «παρών» στη συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλο για το Νερό και που υπογράφεται από τοπικό δικηγορικό γραφείο, αναφέρεται σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Σύμφωνα με αυτή για να γίνει η λύση της ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από τα ¾ του δημοτικού συμβουλίου και πράξη του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ακολουθεί η εκκαθάριση που διενεργείται από ορκωτούς λογιστές. Για τη λύση, η γνωμοδότηση επισημαίνει ότι «επιβάλλεται να προηγηθεί εκπόνηση έγκυρης οικονομοτεχνικής μελέτης καθώς και προκαθορίζεται πώς θα συνεχιστεί το έργο της επιχείρησης».

Για τα χρέη στη γνωμοδότηση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε περίπτωση που από το προϊόν της εκκαθάρισης δεν εξοφληθούν όλα τα χρέη της επιχείρησης, αυτά τα ανεξόφλητα χρέη δεν θα μεταβιβαστούν στον Δήμο Βόλου. Τοιουτοτρόπως οι δανειστές που δεν θα ικανοποιηθούν μετά το πέρας της διαδικασίας εκκαθάρισης δεν θα μπορούν να στραφούν κατά του Δήμου Βόλου για την είσπραξη των ανεξόφλητων απαιτήσεων τους κατά της ΔΕΥΑΜΒ. Στο σημείο αυτό επισημαίνω με επίταση ότι όσοι δανειστές της ΔΕΥΑΜΒ έχουν στα χέρια τους εκτελεστούς τίτλους, που ενσωματώνουν απαιτήσεις κατά της ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή –μεταξύ άλλων- διαταγές πληρωμής, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή δικαστικές αποφάσεις που έχουν κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστές, μπορούν – εφόσον η ΔΕΥΑΜΒ έχει χρηματικές απαιτήσεις κατά του Δήμου Βόλου- να επιβάλλουν σε εκτέλεση αυτών κατάσχεση επί των απαιτήσεων της εις χείρας του οφειλέτη της Δήμου Βόλου κατά τις διατάξεις των άρθρων 982 έως 991Β Κ.Πολ.Δ, ανεξαρτήτως της διαδικασίας της εκκαθάρισης. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι σ΄ αυτήν την περίπτωση ο Δήμος Βόλου θα κληθεί να καταβάλλει από την ιδιωτική του περιουσία στους δανειστές της ΔΕΥΑΜΒ το χρηματικό ποσό που αυτός οφείλει στην επιχείρηση. Πρόκειται για την διαδικασία που φέρεται να έχει ακολουθήσει ήδη η ΕΡΓΗΛ για την είσπραξη των επιδικασθέντων απαιτήσεων της κατά της ΔΕΥΑΜΒ. Εκ του περισσού επισημαίνεται ο κίνδυνος μιας ιδιαιτέρως σημαντικής επιβάρυνσης για τον Δήμο Βόλου».

Για τους εργαζόμενους προβλέπεται ότι «εάν το προϊόν της εκκαθάρισης είναι επαρκές για να ικανοποιηθούν όλοι οι δανειστές της επιχείρησης τότε θα ικανοποιηθούν απ΄ αυτό πλήρως όλοι που θα αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους και θα καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά έγγραφα. Μετά βεβαιότητας οι εργαζόμενοι που θα έχουν στα χέρια τους και θα καταθέσουν στους εκκαθαριστές έγκυρους εκτελεστούς τίτλους, υπό την αίρεση δε της απόδειξης και επαλήθευσης των απαιτήσεων τους οι λοιποί εργαζόμενοι που εκ των πραγμάτων φρονώ ότι θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για την απόκτηση εκτελεστών τίτλων. Και τούτο διότι όσοι δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν τις απαιτήσεις τους δεν θα ικανοποιηθούν από το προϊόν της εκκαθάρισης. Εάν το προϊόν της εκκαθάρισης είναι ανεπαρκές, τότε οι δανειστές θα ικανοποιηθούν μερικώς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να απωλέσουν οριστικά μέρος των απαιτήσεών τους».

Στη γνωμοδότηση σε περίπτωση λύσης της ΔΕΥΑΜΒ και ανάληψης των δραστηριοτήτων της από τον Δήμο Βόλου αναφέρεται ότι «υφίσταται ορατός ο κίνδυνος για τα προγράμματα – έργα της επιχείρησης [εκτελούμενα ή μέλλοντα να εκτελεστούν] που συγχρηματοδοτούνται-ή πρόκειται να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή από εθνικούς πόρους και τούτο για τους εξής λόγους:

-Η ανάληψη αυτών των προγραμμάτων είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική για τον Δήμο Βόλου.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη ή συνέχιση αυτών των προγραμμάτων είναι να προβλέπεται στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, που διέπει την υλοποίηση εκάστου, ότι ο ΟΤΑ α΄ βαθμού [δηλαδή εν προκειμένου ο Δήμος] περιλαμβάνεται μεταξύ των δυνητικών φορέων υλοποίησης του προγράμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν ορίζεται ρητώς στο κανονιστικό πλαίσιο του προγράμματος ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί από Δήμο, τότε το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να αναληφθεί ή να συνεχιστεί απ΄ αυτόν.

-Από τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 13 παρ. 2 του Ν. 1069/1980 – ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ Ν. 4483 2017- προκύπτει σαφώς ότι τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων επιχορηγούνται από το Π.Δ.Ε μόνον όταν αυτά εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν από ΔΕΥΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου