ΤΟΠΙΚΑ

Δεκάδες κλοπές από την αρχή του 2018 στη Μαγνησία

δεκάδες-κλοπές-από-την-αρχή-του-2018-στη-μα-773759

Έξι τουλάχιστον καταστήματα κυρίως εστίασης αλλά και εμπορικά έγιναν στόχος κλοπής το τελευταίο δεκαήμερο στη Μαγνησία. Το μπαράζ των κλοπών εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου και οι δράστες πήραν τον δρόμο προς τις φυλακές. Τα περιστατικά αφορούσαν σε κλοπές μικρών χρηματικών ποσών που είχαν μείνει στα ταμεία των επιχειρήσεων προκειμένου να μπορούν την επομένη να δώσουν ρέστα στους πρώτους πελάτες τους, όμως αναστάτωσαν τους ιδιοκτήτες που εκτός από την ψυχρολουσία της παραβίασης του επαγγελματικού τους χώρου, υποβλήθηκαν στο έξοδο της αποκατάστασης των φθορών που προκάλεσαν οι δράστες στην προσπάθειά τους να μπουν μέσα στα μαγαζιά σε αναζήτηση της λείας τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τις 3 έως και τις 15 Αυγούστου, έγιναν στόχος στην Αγριά ένα μπαρ, ένα ουζερί, ένα μίνι μάρκετ και μία καφετέρια, στην Αλόννησο ένα ψητοπωλείο – ταβέρνα και στο κέντρο του Βόλου ένα εμπορικό κατάστημα. Στην περίπτωση της Αγριάς το «δίδυμο» των δραστών ήταν δύο νεαροί ηλικίας 18 και 21 ετών που αφαίρεσαν συνολικά ποσό 210 ευρώ από τα ταμεία των επιχειρήσεων στις οποίες εισέβαλλαν παράνομα, 38χρονος ήταν ο δράστης της Αλοννήσου που πήρε μόλις 20 ευρώ σε κέρματα και ένας 39χρονος ο δράστης στο κέντρο του Βόλου με λεία 70 ευρώ σε κέρματα.

Τα απανωτά κρούσματα κλοπών των τελευταίων ημερών έρχονται να ενισχύσουν το χάρτη της μικροεγκληματικότητας στον νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας από τις αρχές του 2018 έως και τέλος Ιουλίου έχουν σημειωθεί συνολικά 114 κλοπές. Η συντριπτική τους πλειονότητα, οι 102 έχουν εξιχνιαστεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου.

Μέσα στο 2017 το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε συνολικά 213 κλοπές πάσης φύσεως: από κλοπές σε καταστήματα και σπίτια, μέχρι κλοπές δικύκλων ή και ρευματοκλοπές.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, η συντριπτική πλειονότητα των κλοπών εντοπίζεται μέσα στον Βόλο. Για το τρέχον έτος από το σύνολο των 114 κλοπών στο νομό, οι 92 σημειώθηκαν στον Βόλο και εξιχνιάστηκαν στο σύνολό τους, ενώ την προηγούμενη χρονιά, το 2017 από τις 213 οι 152 σημειώθηκαν στον Βόλο και εξιχνιάστηκαν οι 135.

«Πελάτες» της Αστυνομίας οι δράστες

Δέκα με 15 άτομα όλα κι όλα αναστατώνουν την καθημερινότητα της πόλης ενισχύοντας τα ποσοστά της μικροεγκληματικότητας. Οι δράστες είναι κυρίως του… εσωτερικού, υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις ατόμων εκτός Μαγνησίας που αναπτύσσουν κατά καιρούς δράση στην πόλη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μαγνησίας, Διαμαντή Καρβέλη, κατά κανόνα πρόκειται για δράστες ντόπιους ή αλλοδαπούς που όμως έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία και είναι ηλικίας έως 40 ετών.

Κοινό χαρακτηριστικό τους γνώρισμα: πρόκειται για περιθωριακά άτομα, που συνήθως εμπλέκονται και σε υποθέσεις ναρκωτικών και κάνουν μικροκλοπές προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Τα ίδια και τα ίδια άτομα μπαινοβγαίνουν στις φυλακές. Προχωρούν σε κλοπές, συλλαμβάνονται, φυλακίζονται και με την αποφυλάκιση αναπτύσσουν την ίδια δράση.

Κάθε λεπτομέρεια καταχωρημένη

Στη μάχη για την εξιχνίαση της εγκληματικότητας η ασφάλεια διατηρεί μεγάλο αρχείο στο οποίο είναι καταχωρημένη κάθε λεπτομέρεια και πληροφορία, προκειμένου κάθε φορά να οδηγείται στα χνάρια των δραστών.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του προσώπου τους, ένα σημάδι, ακόμη και ο τρόπος της δράσης καθενός, είναι στοιχεία που καταχωρούνται στα αρχεία για την εξιχνίαση της μικροεγκληματικότητας. Ετσι, ακόμη και η πιο ασήμαντη μαρτυρία σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη μπορεί να αποτελέσει για την Ασφάλεια το «κλειδί» για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης.

Πολύτιμος «σύμμαχος» για την Ασφάλεια είναι επίσης και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως οι κάμερες ασφαλείας με τις οποίες εξοπλίζονται ολοένα και περισσότερα καταστήματα, δημόσια κτίρια, αλλά και κατοικίες. Η κάμερα μπορεί να «πιάσει» μία χαρακτηριστική κίνηση του δράστη και μέσω αυτής να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Όταν οι αστυνομικοί οδηγούνται στη σύλληψη του δράστη, η ομολογία είναι απλώς η επιβεβαίωση.

Γενικώς στη Μαγνησία η εγκληματικότητα στον τομέα των κλοπών φαίνεται να περιορίζεται σε μικροκλοπές, από συγκεκριμένο αριθμό δραστών που μάλιστα ζουν και δρουν εντός τειχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου