ΤΟΠΙΚΑ

«Πυριτιδαποθήκη» η Συκή

πυριτιδαποθήκη-η-συκή-785033

Σε «πυριτιδαποθήκη» έχει μετατραπεί η Συκή στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του χωριού. Ακαθάριστα οικόπεδα εντός του οικισμού, ανάμεσα σε σπίτια, αγριόχορτα στα ρείθρα των δρόμων, πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν λειτουργούν και απουσία ομάδων πυρασφάλειας για τον έλεγχο της περιοχής, δημιουργούν εκρηκτικό σκηνικό στην καρδιά του καλοκαιριού.

Τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους του χωριού που επί μήνες ζητούν κοπή χόρτων και καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων, που όμως δεν γίνονται εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας, μετά τη λήξη των συμβάσεων εργαζομένων χωρίς οι θέσεις να καλυφθούν έστω από προσωρινό προσωπικό.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, προ ημερών εμφανίστηκαν χορτοκοπτικά στο χωριό. «Εγινε όμως μισή δουλειά. Καθάρισαν μόνο μικρό μέρος με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να υφίσταται. Τα ρείθρα είναι γεμάτα αγριόχορτα. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Παραμένει και μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού», λέει αυτοδιοικητικός.

Εστίες κινδύνου όμως δεν αποτελούν μόνο τα χόρτα στους δρόμους. Μέσα στον οικισμό, δίπλα από σπίτια, βρίσκονται εγκαταλελειμμένα οικόπεδα που είναι γεμάτα με ξερά χόρτα. Κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς ο Δήμος θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών προκειμένου να αναλάβουν τον καθαρισμό τους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, τον καθαρισμό αναλαμβάνει ο ίδιος ο Δήμος με συνεργεία του και στέλνει τον… λογαριασμό μαζί με πρόστιμο στον ιδιοκτήτη. Στα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα εκτός από ξερά χόρτα υπάρχουν και λογής – λογής σκουπίδια με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

«Μέτωπο» και στην είσοδο του χωριού εντοπίζουν κάτοικοι. Ο πευκώνας δεν έχει συντηρηθεί επί σειρά ετών. Υπάρχουν πεύκα που χρειάζονται καθάρισμα, άλλα κοπή, κανείς όμως δεν ενδιαφέρεται όπως διαμαρτύρονται κάτοικοι. Μάλιστα το πάρκο είναι «σπαρμένο» με πευκοβελόνες που συνιστούν «μπαρούτι».

Στην περιοχή υπάρχει πρόβλεψη και είχαν εγκατασταθεί τρεις πυροσβεστικοί κρουνοί που πλέον δεν λειτουργούν. «Νερό υπάρχει αλλά δεν δουλεύει η βάνα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πώς θα ανεφοδιαστούν τα πυροσβεστικά οχήματα;», αγωνιά κάτοικος με αφορμή τις νωπές ακόμη εικόνες από την Ανατολική Αττική.

Τέλος, οι κάτοικοι ζητούν από τον Δήμο να ενεργοποιήσει τις εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας που κάποτε δραστηριοποιούνταν, σήμερα όμως έχουν καταργηθεί. Κάτοικοι της περιοχής αναλάμβαναν σε συγκεκριμένες ημέρες να περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων κινήσεων ή εστίας φωτιάς στην έναρξή της ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου