ΤΟΠΙΚΑ

«Πληγωμένη η ψυχή των Κυπρίων»

πληγωμένη-η-ψυχή-των-κυπρίων-786338

«Η ψυχή των Κυπρίων είναι πληγωμένη από την τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Η χαρά μας που βρισκόμαστε στον Βόλο είναι τραυματισμένη από τα τραγικά γεγονότα που καταγράφτηκαν μέσα στην πύρινη λαίλαπα». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Λύσης της Κύπρου, Ανδρέας Καουρής, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους πυρόπληκτους Ελληνες, από το βήμα συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Ενωσης Κυπρίων Μαγνησίας, με αφορμή τα σημερινά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ευφημιανού στην Αγία Παρασκευή Βόλου, που ανέγειρε ο αρχιτέκτονας με καταγωγή από την Λύση, Παύλος Νικολέττης.

Ο κ. Καουρής υπογράμμισε ότι ο Δήμος Λύσης ήταν ο πρώτος που στο άκουσμα της τραγωδίας που βιώνει η Ελλάδα, έσπευσε να προσφέρει βοήθεια. «Ανακοινώσαμε συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια για τις οικογένειες των θυμάτων της πύρινης τραγωδίας, ενώ σε συνάντηση που είχα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ τον ενημέρωσα ότι σε επόμενη φάση μεγάλη αντιπροσωπεία της Λύσης θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να μεταφέρει και νέα βοήθεια. Όπως η Ελλάδα το ’74 βοήθησε την Κύπρο έτσι κι εμείς είμαστε κοντά στους Ελληνες όποτε χρειαστεί», δήλωσε ο Κύπριος δήμαρχος Λύσης.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Λύσης βρίσκεται στον Βόλο από χθες με αφορμή τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ευφημίου. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι που ανέγειρε ο Παύλος Νικολέττης – αρχιτέκτονας από τη Λύση που όμως ζει τα τελευταία 44 χρόνια στην Ελλάδα. Το εξωκκλήσι είναι ακριβές αντίγραφο του αντίστοιχου συλημένου στη Λύση, στα κατεχόμενα και σύμφωνα με τον δωρητή η ανέγερσή του ήταν μια ιστορική ανάγκη που εκπληρώθηκε.

«Η δωρεά αυτή είναι ένα τολμηρό προσωπικό βήμα του φίλου μας και συγχωριανού μας Παύλου Νικολέττη που έρχεται να καταδείξει τη δημιουργικότητα των κατοίκων της Λύσης και να δώσει ώθηση στις προσπάθειες να κρατηθεί άσβεστος ο πολιτισμός μας ακόμη και στην προσφυγιά», υπογράμμισε ο κ. Καουρής.

Στην πλούσια πολιτιστική παράδοση του Δήμου, αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Κοντοβούρκης, τονίζοντας ότι «η πνευματική ζωή, η πολιτιστική ζωή και η δημιουργία είναι οι αρχές που διακρίνουν τους κατοίκους της Λύσης».

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο π. Φίλιππος Φιλίππου, ο οποίος ηγείται της Βυζαντινής Χορωδίας της Λύσης που αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό ακόμη και σήμερα, ακόμη και μετά την τουρκική εισβολή.

Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στον Ι.Ν. Αγίου Ευφημιανού θα ψαλεί Μέγας Εσπερινός και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει εκδήλωση μνήμης της κατεχόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου