ΤΟΠΙΚΑ

«Χωρίς αντιπυρικές ζώνες η Μαγνησία»!

χωρίς-αντιπυρικές-ζώνες-η-μαγνησία-786424

Ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την εκτός σχεδίου δόμηση σύμφωνα με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης και πρώην δασάρχη Βόλου, Νίκο Ντίτορα

Σε ολόκληρη τη Μαγνησία δεν υπάρχει ούτε μία αντιπυρική ζώνη, δηλώνει και σοκάρει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και πρώην δασάρχης Βόλου, Νίκος Ντίτορας, στον απόηχο της εθνικής τραγωδίας που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική. Την ίδια ώρα που επιχειρείται αναζήτηση ευθυνών, ελλείψεων και παραλείψεων για την κόλαση που έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι, αποκαλύπτεται μία τραγική αλήθεια για τον Νομό. Στο πλούσιο φυσικό του περιβάλλον δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίτορα, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σήμερα ελάχιστες ζώνες αντιπυρικής προστασίας. «Ολες οι ζώνες που έχουν γίνει, έγιναν με σχέδια από τις Δασικές Υπηρεσίες και ελέγχονται από αυτές. Οι ζώνες αυτές θα πρέπει να δημιουργούνται σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και να φθάνουν από την κορυφή έως τη θάλασσα», σημειώνει και προσθέτει: «Στη Θεσσαλία δεν μπορούν να γίνουν πολλές ζώνες. Κι αυτό γιατί για να δημιουργήσεις μία αντιπυρική ζώνη χρειάζεται πλάτος 30 μέτρων. Όμως το καθεστώς των εκτάσεων δεν είναι ενιαίο. Αλλού οι εκτάσεις είναι δασικές κι αλλού ιδιωτικές, οπότε θα πρέπει να έχεις τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών. Επιπλέον θα πρέπει να είναι καθαρές από αγριόχορτα, κάτι που σημαίνει ότι ειδικά το καλοκαίρι απαιτείται συνεχής κοπή χόρτων κι άρα τεράστιο κόστος. Αν δεν είναι καθαρές μπορεί να λειτουργήσουν ανάποδα. Επιπλέον σε εδάφη κάθετα, όταν αρχίζουν τα πρωτοβρόχια οι ζώνες μπορεί να γίνουν χείμαρροι παρασύροντας εδάφη».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αντιπυρικές ζώνες υπάρχουν σε ελάχιστες περιπτώσεις, κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. «Δεν μπορούν να γίνουν αντιπυρικές ζώνες παντού. Στη Μαγνησία, δεν υπάρχει ούτε μία αντιπυρική ζώνη. Κι αυτό γιατί οι Δασικές Υπηρεσίες έκριναν ότι δεν θα είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αν δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την σωστή συντήρησή τους που όμως συνεπάγεται τεράστια κόστη», πρόσθεσε ο κ. Ντίτορας.

Πρόβλημα η εκτός σχεδίου δόμηση και τα σκουπίδια στα δάση

Για τον ίδιο όμως, το πρόβλημα δεν είναι στην απουσία αντιπυρικών ζωνών, αλλά ειδικά στην περιοχή του Πηλίου, στο φαινόμενο της εκτός σχεδίου δόμησης. Οπως επισήμανε ο κ. Ντίτορας, «όσο υφίσταται εκτός σχεδίου δόμηση και χτίζονται σπίτια στα δάση, ο κίνδυνος θα υφίσταται».

Εξήγησε ότι «στη Μαγνησία, μέσα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις δεν υπάρχει ούτε ένα αυθαίρετο. Είναι όλες νόμιμες κατασκευές. Όταν κάποιος έχει γεωργική έκταση 4 στρεμμάτων μπορεί να χτίσει. Κι ας είναι γύρω – γύρω δάσος. Υπάρχουν σπίτια και είναι νόμιμα. Αν θέλουμε να εξαλείψουμε κινδύνους θα πρέπει να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση. Οσο βιώνουμε την άναρχη δόμηση, θα την πληρώνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντίτορας.

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης έδωσε έμφαση στην καλή κατάσταση των δασικών δρόμων προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα σημεία της φωτιάς αλλά και στην υπευθυνότητα των πολιτών. «Οι περισσότερες φωτιές ξεκινούν εξαιτίας εγκληματικής αμέλειας των πολιτών. Στα καμένα μπορεί να δει να κανείς σκουπίδια, μπάζα. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι, όπως επίσης και να συμμορφώνονται απόλυτα στις οδηγίες και απαγορεύσεις που εκδίδονται, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση της κυκλοφορίας όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 4 ή στο 5», υπογράμμισε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου