ΤΟΠΙΚΑ

Στήνουν καλύβια στους Αγίους Σαράντα Πηλίου

στήνουν-καλύβια-στους-αγίους-σαράντα-788069

Επιστροφή στο παρελθόν στην παραλία των Αγίων Σαράντα, όπου για ένα τριήμερο θα ζωντανέψουν μνήμες από τα καλοκαίρια τα παλιά. Τότε που όλο το χωριό της Μακρυράχης κατέβαινε στην παραλία των Αγίων Σαράντα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Εστηναν καλύβια πάνω στην παραλία τα οποία αποτελούσαν για έναν και πλέον μήνα το… εξοχικό των οικογενειών, που γίνονταν μια μεγάλη παρέα και απολάμβαναν τα καλοκαιρινά τους μπάνια αλλά και βραδινές συνάξεις με τραγούδι και φαγητό κάτω από τα αστέρια.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γ. Κανισκέρης», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου. Σε συνέχεια της περσινής εκδήλωσης με θέμα την καλοκαιρινή διαβίωση των κατοίκων στην παραλία, σε καλύβες, διοργανώνει για αύριο 27, μεθαύριο 28 και στις 29 Ιουλίου, στην παραλία των Αγ. Σαράντα, στην Μακρυράχη Πηλίου, τριήμερη βιωματική προσέγγιση. Οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν καλύβες από πλατάνια και φτέρη, θα ζωντανέψουν ξανά τις παρέες και θα τραγουδήσουν μαζί κάτω από τα αστέρια.

«Ηταν από τα πιο όμορφα καλοκαίρια», θυμάται ο Μακρυραχιώτης Ζάκος Τσιτσιρίκος που έζησε ως παιδί τις καλοκαιρινές συνάξεις στην παραλία των Αγίων Σαράντα. «Περίπου στις 15 – 20 Ιουλίου και πριν αρχίσει η συγκομιδή των αχλαδιών, σχεδόν όλο το χωριό κατέβαινε στην παραλία», περιγράφει ο κ. Τσιτσιρίκος και συνεχίζει: «Με τα μουλάρια κατεβαίναμε από τα μονοπάτια. Και ήταν φορτωμένα με τα τέγκια από τη μία πλευρά (κουρελούδες που μέσα είχαν σεντόνια και μαξιλάρια) και τα κουζινικά από την άλλη. Κάθε οικογένεια είχε το μέρος της. Εκεί όπου έστηνε τη δική της καλύβα. Η καλύβα στηνόταν με ξύλα που έμπαιναν στη γη και από πάνω αν είχε κάποιος έβαζε μουσαμά, αλλιώς μόνο φτέρη. Εκεί στηνόταν το καλοκαιρινό σπιτικό. Κάθε οικογένεια έφερνε μαζί της και την απαραίτητη τροφοδοσία. Πράγματα αγορασμένα από το μπακάλικο και ό,τι είχε καθένας από τους μπαξέδες του. Οι άντρες πηγαίνανε τσαπαρί ή έβγαζαν μύδια, αχινούς και γαλίπες. Ηταν πλούσια τότε η θάλασσα. Νερό παίρναμε από τις δύο πηγές και το μεταφέραμε με τα γκιούμια ή παγούρια. Με το κατσαρόλι έπαιρναν οι μανάδες μας νερό και μας έκαναν μπάνιο. Φυσικά δεν υπήρχαν ντουζιέρες.

Η παραλία γέμιζε από οικογένειες και παιδιά. Ολη τη μέρα στη θάλασσα και το βράδυ, οι οικογένειες γίνονταν μια μεγάλη παρέα. Στήναμε φωτιές και μαγειρεύαμε. Κάθε βράδυ γινόταν πανηγύρι. Πότε τρώγαμε στον έναν, πότε στον άλλο. Αυτές ήταν οι καλοκαιρινές μας διακοπές και ήταν πραγματικά όμορφα χρόνια. Όταν κάποια οικογένεια αποχωρούσε από την παραλία έκαιγε την καλύβα της και την έστηνε ξανά το επόμενο καλοκαίρι».
Αυτό το δρώμενο θα αναβιώσει για ένα τριήμερο και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη. Η επίσκεψη στον χώρο θα γίνεται μετά τις 10 το πρωί. Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνεται στις 9 το βράδυ.

«Είναι μια σημαντική εκδήλωση για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι», σχολίασε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μακρυράχης, Δημήτρης Κουφογιάννης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου