ΤΟΠΙΚΑ

Το σχέδιο εκκένωσης του Δήμου Βόλου σε περίπτωση πυρκαγιάς

το-σχέδιο-εκκένωσης-του-δήμου-βόλου-σε-788493

Αίσθηση προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπου Πόζογλου, που είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης περιοχών και συγκέντρωσης του πληθυσμού σε ελεγχόμενους προστατευμένους χώρους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Βόλο. Με φόντο την εθνική τραγωδία, με τους 81 νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική Αττική, η… ανυπαρξία σχεδίου απομάκρυνσης των πολιτών στον Βόλο προκαλεί εύλογη ανησυχία. Τα περί ανυπαρξίας σχεδίων όμως που του αποδόθηκαν διαψεύδουν τόσο ο ίδιος ο διοικητής, όσο και το σχέδιο «Ξενοκράτης» που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου και προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες, σημεία συγκέντρωσης ακόμη και δρόμους διαφυγής ανά δημοτική ενότητα στον Βόλο για την ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς στην πόλη.

Με ερώτησή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, ο δημοτικός σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου», Τέλης Δουλόπουλος, ζητά ενημέρωση του οργάνου για την ύπαρξη ή μη οργανωμένου σχεδίου για τη συγκέντρωση πληθυσμού προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και όχι μόνο, ιδιαίτερα στους οικισμού Λεχωνίων, Μαράθου, Ν. Αγχιάλου, Αγ. Βλασίου, Δράκειας όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση. «Επειδή ο Δήμος είναι αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού και για την λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας καθώς και για την δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών ερωτάται ο κ. δήμαρχος εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και αν έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση των δημοτών», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Δουλόπουλος.

Ερωτηθείς ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου για το θέμα της ύπαρξης ή μη σχεδίων εκκένωσης δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ποτέ δεν είπα αν οι Δήμοι έχουν ή δεν έχουν σχέδια εκκένωσης. Αυτό που είπα είναι ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική έχει την ευθύνη να δώσει εντολή εκκένωσης μιας περιοχής που κινδυνεύει και μόνο. Δεν έχουμε ως Υπηρεσία σχέδια γιατί η αρμοδιότητα για την εκκένωση μιας περιοχής είναι του εκάστοτε Δήμου. Ως Πυροσβεστική βεβαίως και θα συνδράμουμε, δεν είμαι όμως εγώ ο αρμόδιος που θα απαντήσω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο σε κάθε Δήμο».

Την απάντηση δίνει το ίδιο το σχέδιο «Ξενοκράτης». «Κάθε χρόνο, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συγκαλούμε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο, προκειμένου να καταγράψουμε ελλείψεις που υπάρχουν, να λάβουμε μέτρα και να επικαιροποιήσουμε το σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης του πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στη συνεδρίαση αυτή συμμετέχουν όλοι οι φορείς και φυσικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, που γνωρίζει ότι υπάρχει σχέδιο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου, Γιώργος Πράττος.

Το σχέδιο για την «οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών και τους χώρους συγκέντρωσης» περιλαμβάνεται στο «παράρτημα Α» του σχεδίου «Ξενοκράτης» του Δήμου Βόλου. «Στο σχέδιο περιλαμβάνονται οι χώροι συγκέντρωσης και οι δρόμοι διαφυγής. Μόλις δοθεί εντολή εκκένωσης, ο Δήμος σε συνεργασία με την Αστυνομία φροντίζει για την απομάκρυνση των πολιτών και την κατεύθυνσή τους στους προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης, απ’ όπου στη συνέχεια απομακρύνονται με λεωφορεία. Το πώς θα γίνει εκκένωση μιας περιοχής και συγκεκριμένα ποιο δρομολόγιο θα ακολουθηθεί δεν μπορεί να είναι κάτι συγκεκριμένο και σταθερό, αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά και που συνεκτιμώνται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να πούμε ότι η εκκένωση θα γίνει από την Ιάσονος βάσει σχεδίου, αν η Ιάσονος φλέγεται. Θα επιλεχθεί άλλος από τους προκαθορισμένους δρόμους διαφυγής», εξηγεί ο κ. Πράττος.

Το σχέδιο εκκένωσης του Βόλου σε περίπτωση πυρκαγιάς ορίζει ως χώρους συγκέντρωσης πολιτών προαύλια σχολείων, προαύλια ιερών ναών, πλατείες και πάρκα των δημοτικών ενοτήτων, γήπεδα ποδοσφαίρου και, γενικότερα, χώρους κατά περίπτωση και περίσταση μακριά από το μέτωπο της πυρκαγιάς, τουλάχιστον 500 μέτρα, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν έναν σεβαστό αριθμό πολιτών με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Το σχέδιο προβλέπει αναλυτικά ανά δημοτική ενότητα χώρους συγκέντρωσης, καθώς και δρόμους προσπέλασης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου