Οικογενειακά δράματα

οικογενειακά-δράματα-791373

Της Ελένης Χάνου

Ενα ακόμη οικογενειακό δράμα εκτυλίχθηκε μέσα στην εβδομάδα στην αίθουσα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Ενας 20χρονος, που αντιμετωπίζει νοητική υστέρηση και φέρεται να έχει πέσει θύμα bullying στο σχολείο, καθόταν στο εδώλιο κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία.

Μόνος απέναντι στην έδρα ο 20χρονος χωρίς καν δικηγόρο να τον υπερασπιστεί. Ποιος άλλωστε θα πλήρωνε συνήγορο υπεράσπισης του άνεργου 20χρονου όταν οι ίδιοι οι γονείς του ήταν εκείνοι που τον κατήγγειλαν για εξύβριση, απειλή και χειροδικία; Και μάλιστα δύο φορές σε 48 ώρες.

Στην αίθουσα του Δικαστηρίου μάρτυρας κατηγορίας η ίδια του η μάνα. Η οποία έπεσε δύο φορές θύμα της βίαιης συμπεριφοράς του γιου της και έφθασε να τον καταγγείλει στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Στη θέα του γιου της να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, το μητρικό ένστικτο για το παιδί της που βρίσκεται σε κίνδυνο, «χτύπησε». Και προσπάθησε να τον δικαιολογήσει. «Να λίγο στο χέρι με χτύπησε. Δεν το έχει ξανακάνει. Μου ζήτησε συγγνώμη», έλεγε στο Δικαστήριο σε αντίθεση με την κατάθεσή της στην Αστυνομία και την προϊστορία της οικογένειας.

Το Δικαστήριο, που καλείται να εφαρμόσει τον Νόμο, επέβαλε ποινή φυλάκισης 60 ημερών με τριετή αναστολή. Ο κατηγορούμενος «έπεσε στα μαλακά»… Γιατί οι δικαστές ξέρουν να ξεχωρίζουν περιπτώσεις και πότε πρέπει να γίνονται αυστηροί.

Ακόμη όμως και σε αυτή τη μικρή ποινή, η μάνα σηκώθηκε αναστατωμένη από τη θέση της. Με την ολοκλήρωση της δίκης ζητούσε να της εξηγήσουν τι σημαίνει η ποινή και τι να κάνει για να προστατεύσει το παιδί της. Το παιδί της που παρότι την πλήγωσε, εξακολουθεί να είναι παιδί της, να το πονά και να αγωνιά γι’ αυτό.

Οι γονείς τρεις φορές έχουν ζητήσει εντολή ακούσιας νοσηλείας του 20χρονου, ο οποίος εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά. Το αίτημα δεν είχε γίνει δεκτό.

Και η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται όσο δεν υπάρχει ουσιαστική πρόνοια απέναντι σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πριν φθάσουν στην Αστυνομία, πριν περάσουν το κατώφλι των Δικαστηρίων.

Η οικογένεια, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν έχει στήριξη από τις Υπηρεσίες της Πολιτείας που θα μπορούσαν αν υπήρχε ουσιαστική πρόνοια να έχουν αποτρέψει όχι μόνο αυτό, αλλά δεκάδες οικογενειακά δράματα που καταλήγουν, αντί σε δομές στήριξης του Κράτους, στην Αστυνομία και τα Δικαστήρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου