ΤΟΠΙΚΑ

Βαρύ κλίμα στην ορκωμοσία στη Γεωπονία

βαρύ-κλίμα-στην-ορκωμοσία-στη-γεωπονί-797808

Οι εξελίξεις με αφορμή τη συνένωση ΑΕΙ – ΤΕΙ έριξαν τη… σκιά τους – Απουσίες, δηλώσεις και αιχμές

Βαριά έπεσε – στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών των δύο Τμημάτων – η σκιά των εξελίξεων στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με αφορμή την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Νίκος Δαναλάτος δεν παρέστη καν στην ορκωμοσία των αποφοίτων, σε αντίθεση με τον κοσμήτορα της Σχολής, Δημήτρη Βαφείδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Θανάση Εξαδάκτυλο. Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής έχει ζητήσει εγγράφως την παραίτηση του κοσμήτορα, αντιδρώντας στην ίδρυση Τμήματος Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δέκα τέσσερις προπτυχιακοί, δέκα μεταπτυχιακοί και ένας διδακτορικός απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ορκίστηκαν χθες απουσία του προέδρου, Νίκου Δαναλάτου. Κύκλοι ανέφεραν ότι ο κ. Δαναλάτος απέφυγε να παρουσιαστεί στην ορκωμοσία δίπλα από τον κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής, Δημήτρη Βαφείδη ο οποίος κλήθηκε σε παραίτηση για τη θέση που τήρησε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης συνένωσης του Υπουργείου Παιδείας, «για να μην ανέβουν οι τόνοι».

Και πάλι όμως δεν έλειψαν οι αιχμές από τον καθηγητή Δενδροκομίας του Τμήματος, Γιώργο Νάνο, ο οποίος στον χαιρετισμό του δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη συνένωση του Π.Θ. με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. «Φοβάμαι ότι οδεύουμε προς το χειρότερο. Θα δούμε τα επόμενα χρόνια πόσο χειρότερο θα είναι το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καλύτερο πάντως δεν φαίνεται», ανέφερε από το βήμα της ορκωμοσίας, ενώ αργότερα σε δηλώσεις του μίλησε για την ίδρυση πληθώρας (30-35) Τμημάτων Γεωπονίας σε όλη τη χώρα που θα βγάζουν 3.000 γεωπόνους απλώς για να παίρνουν ένα πτυχίο. «Ξεφτιλίζεται η γεωπονική επιστήμη», ανέφερε.

Στην επιχειρούμενη συνένωση των ιδρυμάτων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΩΤΕΕ, Σπ. Μάμαλης, τονίζοντας ότι αλλάζει ο χάρτης στην ανώτατη εκπαίδευση και κατ’ επέκταση στην αγορά εργασίας και στον τρόπο παροχής υπηρεσιών και ότι μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούν οι νέοι απόφοιτοι.

Θανάσης Εξαδάκτυλος: «Δεν θα γίνουμε… Κούγκι του Σουλίου»

Στο περιθώριο της ορκωμοσίας του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που προηγήθηκε του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος Θανάσης Εξαδάκτυλος δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στο πρόσωπο του κοσμήτορα της Γεωπονίας, Δημήτρη Βαφείδη, αφήνοντας αιχμές για το «αδελφό» Τμήμα και το αίτημα που κατέθεσε για παραίτηση του κοσμήτορα.

«Οι μέρες που ζούμε δεν προσφέρονται για κορόνες. Χρειάζεται σύνεση, οξυδέρκεια και σεβασμό στις αρχές και στα όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν λάβει αποφάσεις και συνεχίζουν να διαβουλεύονται. Στο θέμα της συνένωσης υπήρξαν δύο διαφορετικές απόψεις στη Γεωπονική Σχολή από τα δύο Τμήματά της. Η Γεωπονική Σχολή όμως δεν μπορεί να γίνει Κούγκι του Σουλίου και να μείνει έξω από τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Η γεωπονική επιστήμη έχει πολλούς πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξή της, όπως τα τρόφιμα, η ζωική παραγωγή, η οικονομία, η αγροτεχνολογία», σχολίασε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές συνεδρίασε το Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος που έλαβε ομόφωνη απόφαση στήριξης του κοσμήτορα.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής: «Τα μέλη της συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στηρίζουν το πολυσχιδές έργο του κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγνωρίζοντάς το ως στιβαρή παρακαταθήκη για τις γεωπονικές επιστήμες στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Στην παρούσα κρίσιμη περίοδο των ιστορικών αποφάσεων για την ανάπτυξη του Π.Θ. δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα παραίτησής του. Αντιθέτως επιβάλλεται η αγόγγυστη συμβολή όλων των συνιστωσών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με ακαδημαϊκά επιχειρήματα επί της νέας αρχιτεκτονικής δομής του ιδρύματός μας, προεξέχοντος του κοσμήτορά της.

Η δημιουργία σύμφωνα με το κατατεθέν προς διαβούλευση σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων δύο νέων Τμημάτων (Αγροτεχνολογίας και Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής) ενταγμένων στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών είναι απόρροια εμπεριστατωμένων διαφορετικών προτάσεων των δύο υπαρχόντων τμημάτων που απαρτίζουν τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών εκφρασμένες πλήρως εντός των συλλογικών τους οργάνων. Το παρόν ομόφωνο ψήφισμα σκοπό έχει την έκκληση για σύνεση, σεβασμό στις αρχές και οξυδέρκεια για τις μελλοντικές γενιές γεωπόνων και ιχθυολόγων αποφοίτων φοιτητών μας όπως αυτών που ορκίζουμε σήμερα (σ.σ. χθες)».

Δημήτρης Βαφείδης: «Με αδικεί το αίτημα παραίτησης»

Αναφερόμενος εκ νέου στα γεγονότα που κλονίζουν την ενότητα της Γεωπονικής Σχολής, ο κοσμήτορας, Δημήτρης Βαφείδης, τόνισε στο περιθώριο των ορκωμοσιών: «Πρόκειται για λυπηρά γεγονότα που δεν τιμούν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα ακαδημαϊκά ζητήματα πρέπει να μένουν εντός τειχών. Η προβολή τους προς τα έξω μας εκθέτει ανεπανόρθωτα».

Ο ίδιος απαντώντας στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής που τον κατηγόρησε ότι δεν σεβάστηκε το ομόφωνο ψήφισμα της Σχολής, επανέλαβε: «Με αδικεί το αίτημα παραίτησης. Εγκαλούμαι για ένα ψήφισμα του περασμένου Φεβρουαρίου, που έχει ακυρωθεί από ομόφωνες αποφάσεις των δύο Τμημάτων της Σχολής. Ο κοσμήτορας υποστήριξε τα αιτήματα των δύο τμημάτων για την ίδρυση τμήματος Αγροτεχνολογίας από τη Φυτική Παραγωγή και για την ίδρυση τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής από την Ιχθυολογία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η Φυτική Παραγωγή παίρνει πίσω την πρότασή της. Η συνένωση πάντως έχει κριθεί, βρίσκεται προ των πυλών και στηρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών που βλέπουν προοπτική, εκτός από τον πρόεδρο της Φυτικής Παραγωγής».

Ψυχολογία διεκδικεί η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Συνεχίζεται η διαβούλευση για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την ίδρυση και Τμήματος Ψυχολογίας διεκδικεί με ομόφωνη απόφασή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη επί της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, στον Βόλο και στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών προτείνεται η ίδρυση δύο νέων τμημάτων, «Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων» και «Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών».

Η σχολή συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη και ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει την ίδρυση κι ενός ακόμη Τμήματος, Ψυχολογίας.

Στην ομόφωνη απόφασή της η Κοσμητεία, αναφέρει:

Η σχολή πρέπει να ενισχυθεί με νέα μέλη ΔΕΠ, νέους χώρους διδασκαλίας, εργαστηρίων και έρευνας και με νέα τμήματα. Η δημιουργία νέων τμημάτων πρέπει να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια. Επίσης ακαδημαϊκά κριτήρια πρέπει να ισχύσουν και για την ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να μην γίνουν εξομοιώσεις των διδασκόντων χωρίς διαδικασίες κρίσης.

Η Κοσμητεία προτείνει την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας, Τμήματος Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων.

Τέλος, απαιτείται μεγαλύτερη διαδραστικότητα μεταξύ των υπαρχόντων τμημάτων της σχολής σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή η Κοσμητεία προτείνει τη δημιουργία Ινστιτούτου Διδακτικής και Κέντρου Διαρκούς Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου