ΤΟΠΙΚΑ

Ενας Ιταλός από το FAO στη Γεωπονία του Π.Θ.

ενας-ιταλός-από-το-fao-στη-γεωπονία-του-π-θ-797846

Είναι Ιταλός, 44 ετών, εργάζεται στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας FAO, κι όμως επέλεξε τον Βόλο και το τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να κάνει το διδακτορικό του. Ο λόγος για τον Ντάριο Πινέλο που έκανε τη διδακτορική του έρευνα στον τομέα της παραγωγικότητας της αλιείας στη Μεσόγειο, έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος, Κων. Πολύμερο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, ο κ. Πινέλο φόρεσε την τήβεννο της Σχολής και ορκίστηκε ως διδάκτορας του τμήματος στην τελετή ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο. Η επιλογή της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Ντάριο Πινέλο, αποτελεί ζωντανή διαφήμιση. Δεν είναι μόνο εργαζόμενος στη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας. Το αποτέλεσμα της διδακτορικής του έρευνας δημοσιεύτηκε σε ένα από τα καλύτερα επιστημονικά περιοδικά στον κόσμο, το Marine Policy και επιπλέον η ιταλική κυβέρνηση και όπως εκτιμάται σύντομα η Ευρώπη, θα υιοθετήσουν τη μεθοδολογία που ο ίδιος εφάρμοσε για να αναλύσει την παραγωγικότητας της αλιείας στη Μεσόγειο.

Από την Κύπρο στον Βόλο

Από την Κύπρο και το Υπουργείο Γεωργίας όπου εργάζεται στον Βόλο βρέθηκε ένας ακόμη διδάκτορας αυτή τη φορά στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τον Γεώργιο Νικολάου που ορκίστηκε διδάκτορας στο τμήμα. Ο κ. Νικολάου μελέτησε τις υδροπονικές καλλιέργειες σε συνθήκες θερμοκηπίου, μοιράζοντας το χρόνο μεταξύ Βόλου και Κύπρου όπου έκανε και τα πειράματά του. Στην έρευνά του εστίασε στην επίπτωση που έχουν στην ανάπτυξη των φυτών οι κλιματικές συνθήκες και οι διαφορετικοί τρόποι και δόσεις άρδευσης.

Αριστούχοι

Από τη Βέροια και το Αγρίνιο προέρχονται οι αριστούχοι απόφοιτοι των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων Ιχθυολογίας – Υδάτινου Περιβάλλοντος και Φυτικής Παραγωγής – Αγροτικού Περιβάλλοντος αντίστοιχα.

Ο Θεόδωρος Δάνης αποφοίτησε από το τμήμα Ιχθυολογίας με βαθμό 8,7 και σκοπεύει να επικεντρωθεί στον ερευνητικό τομέα. «Το τμήμα ήταν από τις πρώτες μου επιλογές και οι προοπτικές είναι πολύ ευοίωνες για το μέλλον», σχολίασε.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κατσαρός αποφοίτησε με βαθμό 8,62 από το τμήμα φυτικής παραγωγής και όπως τόνισε θα εφαρμόσει τις γνώσεις του ως γεωπόνος στις καλλιέργειες της οικογένειάς του. «Η αγροτική παραγωγή είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της χώρας και σε αυτή πρέπει να στραφεί η νεολαία», είπε.

Το 85% των ιχθυολόγων βρίσκει εργασία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ήδη έχουν αποφοιτήσει 310 προπτυχιακοί και 12 διδάκτορες συνολικά από το τμήμα.

«Στις μέρες που ζούμε σήμερα, η μεγαλύτερη χαρά είναι οι νέοι να σπουδάζουν σε αυτό που αγαπούν, να αποφοιτούν και να βγαίνουν με νέες γνώσεις στην αγορά εργασίας διαφημίζοντας και εμάς ως Πανεπιστήμιο. Οι δικοί μας απόφοιτοι έχουν βρει δουλειά σε ποσοστό 80%- 85%», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου