ΤΟΠΙΚΑ

Κομμάτια του Βόλου θέλουν και τα Τρίκαλα!

κομμάτια-του-βόλου-θέλουν-και-τα-τρίκα-800736

Μετά τη Λάρισα και τα Τρίκαλα διεκδικούν «κομμάτια» του Βόλου στο πλαίσιο του σχεδίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα προκύψει μέσα από τη συνένωσή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η Λάρισα διεκδικεί από τον Βόλο την έδρα της Γεωπονικής Σχολής, της νέας Σχολής Οικονομικών Επιστημών, αλλά και Πολυτεχνικά Τμήματα και στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης μπαίνουν και τα Τρίκαλα, που ζητούν το προτεινόμενο Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών να μεταφερθεί από τον Βόλο στα Τρίκαλα όπως επίσης και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων! Ο Βόλος φαίνεται να βάλλεται πανταχόθεν από τις αξιώσεις που εγείρουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις θεσσαλικές πόλεις, την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντάσσει τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου των Πρυτάνεων, στις οποίες θα συμμετέχει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος. Στη Σύνοδο θα ανοίξει και το θέμα της συγχώνευσης του Π.Θ. με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Εως τότε αναμένεται να έχει συνταχθεί και η τελική πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.

Εντός της επόμενης εβδομάδας όμως θα συγκληθεί γενική συνέλευση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο το «χάρισμα» της έδρας της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στη Λάρισα, ενώ η πρόταση του ιδρύματος όριζε ως έδρα τον Βόλο, προκειμένου να συνδυαστεί και με Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων που θα στηριχθεί και από το νέο Τμήμα Πολιτισμού που θα ιδρυθεί στην πόλη.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης αντιδρά έντονα στη «μεταφορά» της έδρας της Οικονομικής Σχολής από τον Βόλο στη Λάρισα, όπως προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για «πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους». «Εμείς ως μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναλάβουμε τη διεκπεραίωση της μετάβασης στο νέο καθεστώς. Η προσωρινή Γενική Συνέλευση που θα οριστεί για το πρόγραμμα των Τμημάτων, τις θέσεις ακαδημαϊκών αποτελείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από μέλη ΔΕΠ του τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Δεν έχει κανένα νόημα να βρισκόμαστε στον Βόλο και να καλούμαστε για τις συνεδριάσεις να πηγαίνουμε στη Λάρισα», ανέφερε τους πρακτικούς λόγους ο κ. Ζουμπουλάκης. Ο ίδιος έθεσε και ζήτημα ουσίας: «Υπάρχουν και οι ποιοτικοί δείκτες. Στη Λάρισα μπορεί να είναι περισσότεροι συνάδελφοι αλλά υπάρχει διαφορά ποιότητας, κάτι που φαίνεται από τις δημοσιεύσεις και μια σειρά άλλων δεικτών», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. επικρατεί αναβρασμός για το πού θα «κλειδώσει» η έδρα, αλλά και ανησυχία για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Τι διεκδικούν τα Τρίκαλα από τον Βόλο

Την ίδια ώρα κι ενώ το Π.Θ. επιχειρεί να «απαντήσει» με ακαδημαϊκά κριτήρια στις αξιώσεις των τοπικών κοινωνιών, οι «επιθέσεις» έναντι του Βόλου αυξάνονται.

Στον Βόλο, μολονότι προβλέπονται μόνο δύο νέα Τμήματα, τα Τρίκαλα αξιώνουν το ένα. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στον Δήμο Τρικκαίων, ενόψει του παντρικαλινού συλλαλητηρίου που θα γίνει αύριο Πέμπτη 12 Ιουλίου, στις 10:30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, με στόχο «να αρθεί η αδικία», όπως τονίστηκε από τους εκεί τοπικούς φορείς, προέκυψαν και οι διεκδικήσεις των Τρικάλων.

Τα Τρίκαλα ζητούν την ίδρυση και λειτουργία του προτεινόμενου Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών στα Τρίκαλα αντί του Βόλου, υποστηρίζοντας ότι διαθέτουν όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας (Μύλος Ξωτικών, παράδοση στη μουσική, σειρά εκδηλώσεων, υποστήριξη από ανοικτά δεδομένα της έξυπνης πόλης, ζωντανό εργαστήρι με σειρά δράσεων: λεωφορείο χωρίς οδηγό, ανοικτό στούντιο νέων μουσικών, πλήθος εκδηλώσεων από πολιτιστικά σχήματα νέων δημιουργών, διατίθενται σειρές ανοικτών δεδομένων κ.λπ.).

Διεκδικούν μέχρι και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προτείνει στον Βόλο προκειμένου να το εντάξει στη νέα Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

Επίσης ζητούν μεταφορά του Προπτυχιακού Προγράμματος Διατροφής και Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, τη διοικητική ένταξη ή και πλήρη μεταφορά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, τη διοικητική ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας (Λαμία) στη νέα ΣΕΦΑΑ, την παραμονή και ενίσχυση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών μετασχηματίζοντάς το σε Τμήμα Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, την ίδρυση νέου Τμήματος Εμβιομηχανικής (Department of Biomechanical Engineering) και ένταξή του στη νέα ΣΕΦΑΑ, την ίδρυση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ερευνητικού Ινστιτούτου στα Τρίκαλα με θέμα που να αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες, Ερευνητικού Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Βιοτεχνολογίας, τη διατήρηση της λειτουργίας του υφιστάμενου μεταπτυχιακού προγράμματος στην Αρχιτεκτονική και Δομοστατική Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων στα Τρίκαλα. Τέλος, ζητούν ίδρυση προγραμμάτων 2ετούς φοίτησης στην Πληροφορική, αστική καινοτομία και έξυπνες πόλεις, στα Τουριστικά Επαγγέλματα και στην Τυροκομία, αποσταγματοποιία και φαρμακευτικά αρωματικά φυτά.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλει το ΚΚΕ

«Οι αλλαγές αποτελούν πολιτική προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης

στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών», τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου

Κινητοποιήσεις προανήγγειλε το ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων ΚΚΕ- ΚΝΕ Θεσσαλίας, που παραχώρησαν οι κ.κ. Κώστας Στεργίου βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Γιάννης Παντελίδης μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

«Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε μαζί στις κινητοποιήσεις ώστε κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πληρώσει τον λογαριασμό για τους δικούς τους σχεδιασμούς», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου με τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να υποστηρίζουν ότι «η πρόταση για το νέο Πανεπιστήμιο «καλλιεργεί αυταπάτες στους σπουδαστές του ΤΕΙ, για δήθεν αναβάθμιση των σπουδών τους, δημιουργεί αβέβαιο μέλλον για σπουδαστές καθώς υπάρχουν τμήματα που προτείνεται να κλείσουν».

«Οι αλλαγές αυτές αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό το βρόμικο “συμβόλαιο” έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Θα τους παρέχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.

Ακόμα με το σχέδιο αυτό προωθείται η εξοικονόμηση πόρων για να προκύπτουν τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα μνημόνια διαρκείας.

Κανένα όφελος δηλαδή για αυτούς που φοιτούν τώρα στα 2 ιδρύματα, τους αποφοίτους και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι με το νέο πανεπιστήμιο έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κλπ.).

Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν ήδη οριακή την κατάσταση στη λειτουργία των ιδρυμάτων παραμένουν.

Παραμένουν η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος, η έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού, η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας. Ειδικά για το υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει εστία», πρόσθεσαν τα στελέχη του ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας δε τις αντιδράσεις που υπάρχουν, τόνισαν: «Δήθεν αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις είτε γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων αφού μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς, είτε ζητάνε να «εξαιρεθούν» συγκεκριμένα τμήματα γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου