ΤΟΠΙΚΑ

Βασανιστήριο για συγγενή θανούσας στον «Κούκο»

βασανιστήριο-για-συγγενή-θανούσας-στ-801068

Πραγματικό βασανιστήριο περνά την τελευταία τριετία συγγενής νεκρής που είναι ενταφιασμένη στο κοιμητήριο «Κούκος». Τρεις φορές έχει γίνει δοκιμαστική εκταφή και τρεις φορές διαπιστώθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί αποστέωση… Η θέση συγκεντρώνει νερό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σημειωθεί η αποστέωση της νεκρής, με συνέπεια υποβάλλει τα εν ζωή προσφιλή της πρόσωπα σε ψυχοφθόρο διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, μετά τον τρίτο χρόνο γίνεται η εκταφή των θανόντων και αν δεν έχει γίνει η αποστέωση του νεκρού, η ταφή παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, για να μπορέσει να σημειωθεί η αποστέωση. Στη συνέχεια γίνεται μεταφορά των οστών σε χωνευτήρι ή σε οστεοφύλαξη, ανάλογα με την επιθυμία των συγγενών.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, που ενώ έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες εκταφής, δεν έχει συντελεσθεί η αποστέωση του νεκρού με αποτέλεσμα, ενώ οι συγγενείς είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να επιβαρύνονται οικονομικά χωρίς να ευθύνονται, αφού το έδαφος στην συγκεκριμένη θέση, δεν βοηθά στην αποστέωση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση θανούσας που ενταφιάστηκε στον Κούκο την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Εκτοτε έχουν γίνει δοκιμαστικές εκταφές στις 24 Απριλίου 2015, 4 Απριλίου 2017 και η πιο πρόσφατη στις 3 Ιουλίου 2018 χωρίς όμως να συντελεσθεί η αποστέωση. Η αιτία της μη αποστέωσης, ήταν η συγκέντρωση νερών στην συγκεκριμένη θέση, με αποτέλεσμα την σοβαρή καθυστέρηση της αποστέωσης.

Η συγγενής δεν καλείται απλώς να διαχειριστεί τις σοκαριστικές εικόνες και την συναισθηματική φόρτιση. Επιπλέον υποβάλλεται σε υπέρογκα έξοδα για την παράταση της ταφής. Εως και τις 2 Μαΐου 2018 έχει καταβάλει τα τέλη παράτασης ταφής. Ωστόσο επειδή το πρόβλημα εντοπίζεται στη θέση που συγκεντρώνει νερό, πρόκειται με εισήγηση της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων να απαλλαγεί από επιπλέον τέλη παράτασης ταφής.

«Το φαινόμενο είναι συγκυριακό», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Κοιμητηρίων Χρήστος Στεφόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με το έδαφος του κοιμητηρίου. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η Υπηρεσία το ποσοστό των θανόντων για τους οποίους απαιτείται παράταση ταφής πέραν της τριετίας είναι πολύ χαμηλό, κάτω από το 20%.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου