ΤΟΠΙΚΑ

«Κοφτερό μαχαίρι η απλή αναλογική»

κοφτερό-μαχαίρι-η-απλή-αναλογική-801400

«Η απλή αναλογική όπως προβλέπεται από τον «Κλεισθένη Ι» στην παρούσα φάση είναι σαν να δίνεις ένα κοφτερό μαχαίρι σε ένα μικρό παιδί», τόνισαν τα στελέχη της δημοτικής κίνησης «Βόλου Κοινωνία», υποστηρίζοντας ότι λείπει σήμερα η κουλτούρα της συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων των δημοτικών συμβουλίων.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, το μέλος της κίνησης, Γιάννης Κουρτίνας αναφέρθηκε στην ενεργή συμμετοχή της «Βόλου Κοινωνία» στην συζήτηση γύρω από την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα υπέρ και κατά του σχεδίου Νόμου ανέλυσαν τα μέλη της κίνησης Πάρις Μουτσινάς και Παντελής Μαστρογιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτσινά «οι πομπώδεις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», κατέληξαν εντελώς άδοξα, σε επιδερμικές αλά καρτ και σε δόσεις μικρές αλλαγές στο κατατεθέν πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»».

Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει το υδροκέφαλο κράτος με τη δημιουργία εκατοντάδων νέων οργανισμών ή την επαναφορά στο κράτος αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ όπως είναι τα προνοιακά επιδόματα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο εκλογικό σύστημα με την απλή αναλογική. «Η απλή αναλογική έχει σχέση με ένα πολιτικό πολιτισμό που δημιουργεί προϋποθέσεις υγιούς διαλόγου και επικοινωνίας τον οποίο δεν έχουμε κατακτήσει ως Πολιτεία. Ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσει όπως μία κοφτερή λεπίδα στα χέρια ενός μικρού παιδιού παρά να λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων», είπε. Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Μαστρογιάννης εκτίμησε ότι η απλή αναλογική μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση να λειτουργούν οι Δήμοι κοντά στον πολίτη, «αυτό όμως προϋποθέτει συνεργασία και δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα».

Πρότεινε δε, ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση, δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους ΟΤΑ, ενίσχυση της αντιπεριφέρειας και άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Κατάργηση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πρότεινε από την πλευρά του ο κ. Μαστρογιάννης, παράλληλα με την κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων που θα αντικατασταθούν από τη δημιουργία συμβουλίων στις δημοτικές ενότητες με αρμοδιότητες και πόρους για να διαχειρίζονται θέματα της περιοχής.

Αναφερόμενος στα θετικά του σχεδίου Νόμου, μίλησε για την πρόβλεψη μέτρων δημοκρατίας και γνήσιας έκφρασης της κοινωνίας όπως είναι τα δημοψηφίσματα, για τη δημιουργία διαδημοτικού συνδέσμου για τις τεχνικές υπηρεσίες που μπορεί να βοηθήσει τεχνικά τους μικρούς Δήμους αλλά και για την κατάρτιση επιχειρησιακών προγραμμάτων τετραετίας.

Στα αρνητικά το σημαντικότερο για τον κ. Μαστρογιάννη είναι η έλλειψη οικονομικού προγράμματος που θα στηρίξει τη μεταρρύθμιση αλλά και η πρόβλεψη για έλεγχο νομιμότητας σε έργα που είναι μόνο πάνω από 120.000 ευρώ. Ως προς το τελευταίο μάλιστα αφέθηκαν αιχμές ότι δεν θα υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία των Δήμων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου