ΤΟΠΙΚΑ

Νέες τορπίλες από την Λάρισα

νέες-τορπίλες-από-την-λάρισα-804526

Σε εγρήγορση ο Βόλος εν μέσω διαβούλευσης επί του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το «αντάλλαγμα» της νέας Οικονομικής Σχολής που δόθηκε στη Λάρισα, ενώ η πρόταση υπαγόρευε την έδρα της στον Βόλο, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που κρατά την πόλη σε κατάσταση «συναγερμού». Η Λάρισα τα θέλει όλα… Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ίδια δεν έχει κλείσει το κεφάλαιο «έδρα Γεωπονίας», ενώ εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει ακόμη και το Πολυτεχνείο!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, άρχισε η συνεδρίαση της Σύγκλητου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο που δόθηκε στη διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας και το οποίο κατά βάση δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την φιλοσοφία και την ίδια την πρόταση του ιδρύματος. Ζήτημα αιχμής πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποτελέσει η έδρα της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών που «χαρίστηκε» στη Λάρισα, ενώ η πρόταση του Π.Θ. ήταν να γίνει στον Βόλο όπου λειτουργεί το τμήμα Οικονομικών Επιστημών και βάσει του σχεδιασμού, η σχολή θα ενισχύονταν με δύο ακόμη τμήματα, ένα τουριστικών επαγγελμάτων και ένα οικονομίας της θάλασσας.

Η θέση του ιδρύματος θα καθοριστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, που γίνεται υπό το βάρος των νέων πιέσεων που ασκεί η Λάρισα, τορπιλίζοντας τον σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Μολονότι η γείτονα ενισχύεται με επτά επιπλέον τμήματα (έχει δύο) και με δύο επιπλέον σχολές (έχει τρεις), ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ετοιμάζεται για νέες διεκδικήσεις. «Την πρόταση της Λάρισας» θα συζητήσει σε σύσκεψη φορέων που έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Στη σύσκεψη έχει κληθεί να συμμετέχει και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο e-mail της πρυτανικής αρχής απευθύνθηκε η πρόσκληση για τη συμμετοχή στη σύσκεψη για τη συζήτηση της «πρότασης της Λάρισας». Το τελευταίο φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν συζητεί για τις πόλεις. Συζητάεί για το ίδιο το Πανεπιστήμιο», σχολιαζότταν χθες στους διαδρόμους του ιδρύματος, ενώ ακαδημαϊκοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους έναντι της δημοτικής αρχής Λάρισας που επιχειρεί να θέσει τη βάση του διαλόγου για το νέο Πανεπιστήμιο με τοπικιστικά κριτήρια. «Η πλέον ευνοημένη και από την αρχική πρόταση του Πανεπιστημίου, είναι η πόλη της Λάρισας. Τα πράγματα αρχίζουν να διολισθαίνουν με τις υπερβολικές απαιτήσεις που προβάλλονται πλέον», ανέφεραν ακαδημαϊκοί κύκλοι που έχουν ενημέρωση ότι η Λάρισα ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου όχι μόνο την έδρα της Γεωπονικής Σχολής αλλά επιπλέον και το Πολυτεχνείο για να το «δέσει» με την Οικονομική Σχολή!

Οι αντιδράσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας που χαρακτήρισε το σχέδιο «προϊόν υπόγειων διαδρομών» και οι υπερβολικές απαιτήσεις της Λάρισας έγιναν χθες ολημερίς αντικείμενο συζήτησης μεταξύ ακαδημαϊκών που κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα στελέχη της Τ.Α. που «παίζουν με ψηφοθηρικά κριτήρια για την επανεκλογή τους».

«Στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν και την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», έλεγαν ακαδημαϊκοί κύκλοι με αφορμή τις δηλώσεις Απ. Καλογιάννη που επικαλείται «αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος» και θυμίζει «σκληρούς αγώνες που δόθηκαν για την Ιατρική Σχολή».

Οι εξελίξεις θέτουν σε εγρήγορση τον Βόλο, ο οποίος ενισχύεται με μόλις δύο νέα τμήματα κι όμως θα πρέπει να «παλέψει» για την υπεράσπιση και όσων έχει…

Πρώτος το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου του Υπουργείου μίλησε για ετεροβαρή υπέρ της Λάρισας σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου.

Χθες στο απόηχο του δημοσιεύματος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, θέση έλαβαν ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Σε διαρκή επαγρύπνηση δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καλεί τον Βόλο σε εγρήγορση στο πλευρό των πρυτανικών αρχών για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

«Το σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έρχεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τον υπουργό Παιδείας για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μετά από 6 συνεδριάσεις, κατέληξε σε ένα συνθετικό κείμενο με τις απόψεις και των 3 ιδρυμάτων, το οποίο δίνεται σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η ουσία του πορίσματος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η επιλογή των νέων τμημάτων βασίστηκε πάνω σε ένα σύνολο ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Η νέα δομή παρέχει εκπαίδευση σε σύγχρονα αντικείμενα σπουδών που απαντούν στις ανάγκες της περιφέρειας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών.

Η καινοτομία της νέας αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου έγκειται στο γεγονός ότι όλες οι διάσπαρτες ερευνητικές δομές της Θεσσαλίας και μέρους της Στερεάς εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο με στόχο την αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού τους στην εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και στο γεγονός ότι ιδρύεται Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Σαφέστατα η πρόταση επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων, καθώς το κλειδί για την επιτυχία, βρίσκεται στην βέλτιστη αξιοποίηση του ακαδημαϊκού, αναπτυξιακού και παραγωγικού προφίλ του κάθε νομού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Από τα μεταπολιτευτικά χρόνια, η πόλη του Βόλου, κατάφερε μέσα από πλούσιο επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, να διαμορφώσει σοβαρή, τεκμηριωμένη, υπεύθυνη και ορθολογική άποψη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έτσι να γίνει έδρα του ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί το μεγαλύτερο μετασχηματισμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία και κερδίζει συνεχώς την αναγνώριση στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η σχολή Γεωπονικών Επιστημών που έχει την έδρα της στην πόλη μας, ήταν ένα από τα επίμαχα θέματα κατά την περίοδο που διεξάγονταν οι συζητήσεις για την ίδρυση του Π.Θ. Τελικά το τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής και Ζωικής παραγωγής, όπως ονομάστηκε αρχικά, περιλήφθηκε στο ιδρυτικό Π.Δ. 83/1984, που τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 302/1985, και ως έδρα του ορίστηκε ο Βόλος.

Σήμερα η σχολή Γεωπονικών Επιστημών λειτουργεί με 2 τμήματα. Στα 30 χρόνια της λειτουργίας της, απέκτησε σύγχρονες υποδομές, άρτιο εξοπλισμό και καταξιωμένο επιστημονικό δυναμικό. Η επιλογή ως έδρας του Βόλου ήταν αποτέλεσμα σοβαρής τεκμηρίωσης. Στηρίχθηκε στη συνέργεια με τις άλλες τεχνολογικές επιστήμες της παραγωγής που θα λειτουργούσαν στην πόλη μας, αλλά και στην παράδοση λειτουργίας στην περιοχή της Μαγνησίας ερευνητικών ιδρυμάτων του αγροτικού τομέα, όπως το Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.

Το παραγωγικό και αναπτυξιακό προφίλ της Μαγνησίας είναι πολυπαραγωγικό και πολυσύνθετο. Τα τελευταία χρόνια επαγγελματικοί κλάδοι εμφανίζουν ξεχωριστή δυναμική, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και τα ναυτιλιακά. Σίγουρα η δημιουργία ενός τμήματος τουριστικών επαγγελμάτων και ενός ακόμη με αντικείμενο τις ναυτιλιακές σπουδές θα ταίριαζαν, κατά τη γνώμη μου, έξοχα με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Βόλος, με όλες τις θεσμικές και κοινωνικές του εκφράσεις, οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και διαρκή επαγρύπνηση στεκόμενος δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές. Πρέπει να υπερασπιστούμε συλλογικά ως πόλη και ως περιφέρεια, το σχεδιασμό και τη φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου, αξιώνοντας από την πολιτεία να πάρει τις τελικές αποφάσεις με άξονα αποκλειστικά και μόνο αδιάβλητα και διαφανή επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές και σε διαρκή διαβούλευση με την πολιτεία να προσεγγίσουμε με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα τα θέματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με αυτές τις σκέψεις θεωρώ πως σε αυτή την συγκυρία πρέπει να έχουμε ως πόλη ιστορική μνήμη, ευθύνη κα πυξίδα για το μέλλον. Τις επόμενες μέρες όλοι οι φορείς της πόλης, επιστημονικοί, επαγγελματικοί, παραγωγικοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, να σταθούμε δίπλα στις Πρυτανικές Αρχές, εμπλουτίζοντας δημιουργικά και υπεύθυνα το δημόσιο διάλογο πάνω στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Αχ. Μπέος: Αναβιώνει σε αριστερή version ο παλαιοκομματισμός

Απόπειρα λεηλασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε βάρος του Βόλου, καταγγέλλει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, αφήνοντας αιχμές για αναβίωση του παλαιοκομματισμού στη Λάρισα:

«Με έκπληξη και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την κινητικότητα που καταγράφεται γύρω από τα θέματα του σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου – δυστυχώς – κυριαρχούν γραφικές και ανερμάτιστες λογικές και ενέργειες που μας παραπέμπουν σε εποχές ακραίας κομματικής φαυλότητας και άγριας πελατειακής εκμετάλλευσης ολόκληρων κοινωνιών.

Εξ αρχής είχαμε τοποθετηθεί δημόσια και είχαμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις Πρυτανικές Αρχές, με την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι αποφάσεις τους θα λαμβάνουν πρώτα και πάνω απ όλα υπόψη την ανάπτυξη και την προοπτική του Πανεπιστημίου μας.

Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε στη γείτονα πόλη, την αναβίωση, και μάλιστα σε αριστερή version, του αποκρουστικού φαινόμενου παλαιοκομματισμού, που εξέφραζε ο αλήστου μνήμης Ροδόπουλος, με αυτοδιοικητικούς και κομματικούς παράγοντες να επιχειρούν μια ασύστολη εκμετάλλευση επιλεκτικών ιδεολογικών και κομματικών συγγενειών για να λεηλατήσουν το Πανεπιστήμιο και να δημιουργήσουνε απαράδεκτες συνθήκες σε βάρος του Βόλου.

Εκφράζουμε την ευχή όλα αυτά να αποτελούν μόνο επιδιώξεις, έστω και φαιδρές, των παραγόντων αυτών και όχι βούληση της κυβέρνησης της χώρας, για καιροσκοπικούς και μικροκομματικούς – ψηφοθηρικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία της εξέλιξη της διαβούλευσης και διαμηνύουμε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραγκωνισμούς και κατάφορες αδικίες ως πόλη και ως κοινωνία.

Καλούμε δε το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας, ιδιαίτερα αυτό που εκφράζει και την κυβερνώσα παράταξη, να εγκαταλείψει την στάση της απάθειας, της ανοχής και της αδιαφορίας και εγκαταλείποντας επιτέλους την ενασχόληση με το facebook και το twitter να ασχοληθούν με τα μείζονα θέματα και τις προοπτικές της τοπικής μας κοινωνίας.

ΥΓ. Να θυμίσουμε ότι η κοινοβουλευτική ισχύς του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία είναι, τουλάχιστον αριθμητικά, μεγαλύτερη από αυτή στη Λάρισα. Συνεπώς δικαιολογίες για τους τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν υπάρχουν και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλιώς θα καταστούν υπόλογοι για ένα ακόμη μείζον θέμα ενώπιον του λαού της Μαγνησίας».

Σχετικά άρθρα:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου