ΤΟΠΙΚΑ

Πανεπιστήμιο με …χατίρια

πανεπιστήμιο-με-χατίρια-805313

Casus belli… για την κοινωνία του Βόλου συνιστά το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Υπουργείο προσφέρει ως… «αντάλλαγμα» στη Λάρισα -που διεκδικούσε την έδρα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών από τον Βόλο- την έδρα της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, που προοριζόταν για τον Βόλο. Όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον ενισχύει τη Λάρισα με δύο τμήματα αντί ενός που εντάσσονται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και μολονότι η έδρα της παραμένει στον Βόλο σε αντίθεση με τις διεκδικήσεις της γείτονος, δημιουργείται ένας εξίσου ισχυρός πόλος στη γεωπονική επιστήμη. Η ιστορική έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι ο Βόλος πλήττεται βάναυσα από το σχέδιο Γαβρόγλου για το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί στη χώρα στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού «Καλλικράτη». Στον Βόλο ιδρύονται μόνο δύο νέα τμήματα και την ίδια ώρα η Λάρισα ενισχύεται υπέρμετρα με επτά νέα τμήματα και δύο επιπλέον Σχολές…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα προκύψει μέσα από τη συνένωση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Λαμία) απεστάλη στις πρυτανείες των τριών ιδρυμάτων προχθές τα μεσάνυκτα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρέλαβε το σχέδιο στις 11:50 το βράδυ της Δευτέρας και ήδη η… έκπληξη που δοκίμασε με τη… μετακίνηση της έδρας της Οικονομικής Σχολής προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις. «Διαφωνούμε στη δημιουργία έδρας στη Λάρισα για την Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών», σχολίασε από το εξωτερικό όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του τμήματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Με την επιστροφή του στον Βόλο, θα συγκληθεί συνεδρίαση του τμήματος προκειμένου να συζητήσουν επί του σχεδίου του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε προτείνει στο σχέδιό του, η έδρα της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών να έχει έδρα τον Βόλο. Μέχρι και σήμερα το οικονομικό τμήμα εντάσσεται στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών. Το Υπουργείο όμως «φιλοδώρησε» τη Λάρισα με μία επιπλέον Σχολή, αυτή των Οικονομικών και δύο τμήματα που εντάσσονται στη Γεωπονική Σχολή, η έδρα της οποίας παραμένει στον Βόλο.

«Ριγμένος» ο Βόλος

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ιδρύονται τρεις νέες σχολές, αυτές που είχε προτείνει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη διαφορά ότι η Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, αντί για τον Βόλο θα έχει έδρα τη Λάρισα:

-Σχολή Τεχνολογίας (ΛΑΡΙΣΑ)

-Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (ΛΑΡΙΣΑ)

-Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας (ΤΡΙΚΑΛΑ).

Επίσης το Υπουργείο προτείνει τη σύσταση 16 αντί των 15 που είχε προτείνει το Π.Θ. τμημάτων. Το επιπλέον τμήμα αφορά στο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα που θα ενταχθεί στη Γεωπονική Σχολή με έδρα τον Βόλο. Μετά από αυτό, η Γεωπονική θα έχει δύο τμήματα στον Βόλο και ισάριθμα στη Λάρισα, σε αντίθεση με την πρόταση του Π.Θ. που είχε προτείνει ένα τμήμα στη Λάρισα.

Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την ίδρυση τμήματος Διαιτολογίας στα Τρίκαλα αντί για την Καρδίτσα και προσφέρει «αντάλλαγμα» στην Καρδίτσα για να υπάρχει ισορροπία το τμήμα Δημόσιας Υγείας που είχε προταθεί να γίνει στη Λάρισα.

Τα νέα 16 τμήματα είναι τα εξής:

-Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, ΒΟΛΟΣ

-Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, ΒΟΛΟΣ

-Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Διαιτολογίας, ΤΡΙΚΑΛΑ

-Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

-Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

-Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

-Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ

-Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ

-Τμήμα Μαθηματικών, ΛΑΜΙΑ

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το νέο Πανεπιστήμιο

Τι προβλέπεται για τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ και τη διοίκησή του

Στη νέα φάση της ανάπτυξής του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στη χώρα το οποίο θα συντίθεται από 8 Σχολές, 5 υφιστάμενες και 3 νέες, με 34 Τμήματα, 6 Ινστιτούτα, 4 Κέντρα και σημαντικό αριθμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ). Από τις 8 σχολές, 3 είναι στο Βόλο, 3 στη Λάρισα και από 1 σε Τρίκαλα και Λαμία.

Περιλαμβάνει επίσης Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και δομές διετούς εκπαίδευσης.

Συνολικά, ο Βόλος θα έχει 14 τμήματα εκ των οποίων δύο νέα, το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας «Ιάσων» με έξι ινστιτούτα, δύο ινστιτούτα τα Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής και Πόλεων και Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης και πέντε διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Τουριστικών Επαγγελμάτων, Σχεδιαστών και Γραφιστικής, Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας

Τεχνικών Πληροφορικής.

Η Λάρισα θα έχει εννέα τμήματα εκ των οποίων επτά νέα, το Πανεπιστημιακό Ολοκληρωμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου, το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης και τέσσερα διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας, Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Τεχνικών Ενεργειακών Δικτύων, Βοηθών Νοσηλευτών.

Η Καρδίτσα θα έχει τέσσερα τμήματα εκ των οποίων τα τρία νέα, ένα Ινστιτούτο το Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και δύο διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Τεχνικών Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου και Ζωοτεχνίας.

Τα Τρίκαλα θα έχουν δύο τμήματα εκ των οποίων το ένα νέο, Ινστιτούτο Κινησιολογίας και τρία διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Οδηγών Βουνού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, Τεχνικών Πληροφορικής, Οινοποιίας και Ζυθοποιίας.

Η Λαμία θα έχει πέντε τμήματα εκ των οποίων τρία νέα, Κέντρο Αποκατάστασης και Ευεξίας, Ινστιτούτο Ασφάλειας Συστημάτων και Επιστήμης Δεδομένων και τρία προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ιαματικού Τουρισμού, Οινοποιίας και Ζυθοποιίας, Τεχνικών Πληροφορικής.

Τέλος, στην Άμφισσα θα λειτουργήσει Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Δελφών και τέσσερα διετή προγράμματα του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης: Τεχνικών Μηχανολόγων – Μεταλλειολόγων, Ξεναγών, Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας, Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων.

Φοιτητές

Τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που εδρεύουν στη Λαμία, δεν δέχονται νέους φοιτητές από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020. Οι φοιτητές στα υφιστάμενα Τμήματα συνεχίζουν τις σπουδές τους απρόσκοπτα και τους προσφέρονται τα αναγκαία μαθήματα έως και το έτος 2024 (ν+2).

Οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας και των Τμημάτων της Λαμίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι φοιτούν σήμερα σε αυτά (ή θα εγγραφούν το Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019) συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και αποκτούν πτυχίο από τα Ιδρύματα στα οποία εισήχθησαν, έχοντας εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των σημερινών αποφοίτων τους.

Μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ

Ιδρύονται με την έναρξη ισχύος του Νόμου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γενικό Τμήμα (ΓΤ) με έδρα τη Λάρισα και Γενικό Τμήμα με έδρα τη Λαμία, τα οποία με απόφαση της Συγκλήτου μπορεί να συγκροτούνται σε επιμέρους Τομείς. Τα Γενικά Τμήματα δεν δέχονται δικούς τους φοιτητές. Έχουν ως σκοπό να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στα άλλα Τμήματα του ΠΘ και στους υφιστάμενους φοιτητές των ΤΕΙΘ και ΤΕΙΣ μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Με την έναρξη ισχύος του νόμου και με Υπουργική Απόφαση τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις στο ΓΤ της Λάρισας όλα τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙΘ και στο ΓΤ της Λαμίας όλα τα μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙΣ που υπηρετούν στα Τμήματα της Λαμίας.

Στα νέα Τμήματα του ΠΘ η Σύγκλητος ορίζει πενταμελείς Διοικούσες Επιτροπές (ΔΕ) αποτελούμενες από μέλη ΔΕΠ του ΠΘ.

Οι ΔΕ αναλαμβάνουν να συντάξουν τα Προγράμματα Σπουδών των νέων Τμημάτων σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Το Διοικητικό Προσωπικό του ΤΕΙΘ και του ΤΕΙΣ (στη Λαμία) παραμένει στις θέσεις του και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του.

Διοίκηση

Η Διοίκηση και η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραμένει στο Βόλο, αλλά η Πρυτανεία έχει τη δυνατότητα να διατηρεί Γραφείο Πρύτανη σε κάθε πόλη στην οποία λειτουργούν Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γραμματεία Μετάβασης ΤΕΙ η οποία έχει την ευθύνη της υλοποίησης του Προγράμματος Σπουδών των υφιστάμενων φοιτητών ΤΕΙ και εκτελεί κάθε αναγκαία ενέργεια που σχετίζεται με αυτό. Η Γενική Γραμματεία έχει έδρα τη Λάρισα και λειτουργεί Γραφεία στην Λαμία, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Συγκροτείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επταμελές Συμβούλιο Μετάβασης το οποίο προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Μετάβασης και έχει την ευθύνη των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών καθώς και την απονομή των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙΘ και του ΤΕΙΣ στη Λαμία.

Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου, το ΠΘ υποβάλει προς έγκριση στο Υπουργείο νέο Οργανισμό και νέο Οργανόγραμμα Υπηρεσιών και Δομών.

Οι υποδομές, ο εξοπλισμός και τα πάσης φύσεως υλικά των ΤΕΙΘ και ΤΕΙΣ (για τα Τμήματα της Λαμίας καθώς και οι εγκαταστάσεις της Άμφισσας) μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία του ΠΘ με την έναρξη ισχύος του Νόμου.

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Συνεδριάζει η Σύγκλητος του Π.Θ.

«Καλή βάση διαλόγου» λέει η πρυτανεία για το σχέδιο του Υπουργείου, αλλά θα επιμείνει στην έδρα του Οικονομικού

Αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας έρχεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μείζον θέμα αναμένεται να αποτελέσει η μετακίνηση της έδρας της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών από τον Βόλο όπου είχε προταθεί στη Λάρισα.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγαλώνει σε όλες τις πόλεις και αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες υποδομές. Δημιουργείται ένα μεγάλο και πλήρες Πανεπιστήμιο. Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα τις εξετάσουμε στη Σύγκλητο», τόνισε ο κ. Πετράκος.

Ο αναπληρωτής πρύτανη και νέος πρύτανης από 1η Σεπτεμβρίου του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης υποστήριξε ότι το σχέδιο του Υπουργείου «αποτελεί μια καλή βάση διαλόγου, που περιλαμβάνει πολλά που ως επιτροπή είχαμε προτείνει στο Υπουργείο. Με τη διαβούλευση θα βελτιώσουμε πτυχές του σχεδίου».

«Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί τη φιλοσοφία της συζήτησης με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια που είχαμε θέσει και ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο πλαίσιο αυτό αποτελεί μία καλή βάση συζήτησης. Βεβαίως θα επιμείνουμε στην παραμονή της έδρας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στον Βόλο και στην ενίσχυσή της με ένα επιπλέον τμήμα στην πόλη», σχολίασε η αναπληρώτρια πρύτανη, Ιωάννα Λαλιώτου.

Κ. Αγοραστός: «Αδικείται η τεχνολογική εκπαίδευση»

Σχολιάζοντας το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός τόνισε ότι αδικείται η τεχνολογική εκπαίδευση:

«Ερχεται ένα σχέδιο Νόμου για το οποίο δεν ρωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες. Οσο η παρουσία του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκλωβισμένη στην απλή διαχείριση των πραγμάτων και σε προτάσεις του τύπου συγχωνεύσεις και πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία που γεννά ερωτήματα και αμφιβολίες όχι μόνο για την αναγκαιότητα αλλά και για την ορθότητά της, τόσο το Υπουργείο Παιδείας θα παραμένει ο ασθενής κρίκος της αλυσίδας για την ανάπτυξη ενός ισχυρού παραγωγικού μοντέλου στη χώρα.

Το σχέδιο, αδικεί την τεχνολογική εκπαίδευση που συμβάλλει στην τόνωση της απασχόλησης και μαζί του αδικείται ένα τεχνολογικό ίδρυμα με ζωή πάνω από 40 χρόνια για το οποίο έχουν γίνει διαχρονικές προσπάθειες με στόχο την ύπαρξη τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Χρήστος Μπουκώρος: Ετεροβαρής υπέρ

της Λάρισας η νέα αρχιτεκτονική του Π.Θ.

Δεν εισακούστηκαν οι πρυτανικές αρχές, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας

«Το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, που δόθηκε σήμερα (χθες) στη δημοσιότητα για διαβούλευση, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες η νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι ετεροβαρώς σχεδιασμένη υπέρ της Λάρισας», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και συνεχίζει:

«Ενώ όλοι οι φορείς και κυρίως οι πανεπιστημιακές αρχές διακήρυτταν, με την έναρξη του νέου εγχειρήματος, ότι θα πρυτανεύσουν ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια στο σχεδιασμό, φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν επιδεικνύει τις πρέπουσες αντιστάσεις στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία των φορέων της Λάρισας. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι φορείς της Λάρισας με πρόσχημα την κατάργηση του ΤΕΙ, η οποία δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση-αντιθέτως πρόκειται για ουσιαστική και πολλαπλή αναβάθμιση μέσω της συγχώνευσης- διεκδικούν αφενός μεν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι σχολών και τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και την έδρα της Γεωπονικής Σχολής.

Από το προς διαβούλευση νομοσχέδιο είναι εμφανές ότι οι τοπικοί φορείς της Λάρισας κατορθώνουν να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, αφού πλέον η Λάρισα θα διαθέτει τρεις (3) πανεπιστημιακές σχολές από μία (1) που διέθετε μέχρι σήμερα και εννέα (9) πανεπιστημιακά τμήματα από δύο (2) που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Επειδή το θέμα δεν είναι απλά αριθμητικό, υπενθυμίζουμε τη λειτουργία της κορυφαίας από άποψης κύρους Ιατρικής Σχολής. Αντίθετα ο Βόλος, η ιστορική έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παραμένει με τρεις (3) σχολές και ιδρύονται μόνο δύο (2) τμήματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα δώδεκα (12) που λειτουργούσαν, δηλαδή συνολικά δεκατέσσερα (14) τμήματα. Να σημειωθεί ότι στο Βόλο ιδρύονται: α)Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και β) Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, για τα οποία χωρίς να παραγνωρίζουμε τη χρησιμότητα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τόσο για τη βιωσιμότητά τους όσο και για την αποκατάσταση των αποφοίτων τους δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία από παρόμοια τμήματα άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Επιπλέον, η χωροθέτηση της έδρας της νέας σχολής Οικονομικών Επιστημών στη Λάρισα, προφανώς με αιτιολογική βάση ότι τα δύο από τα τρία τμήματα της σχολής, με την αναβάθμιση των δύο (2) ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα – Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων –λειτουργούν στη Λάρισα, αποδεικνύουν επιλεκτικό σχεδιασμό προς ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων και οδηγούν σε αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό πολυτεμαχισμό. Αλήθεια πώς σκέφτηκε και συμπεριέλαβε στους σχεδιασμούς της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την ίδρυση δύο νέων τμημάτων της γεωπονικής σχολής στη Λάρισα, με αιτιολόγιση ότι εκεί υπάρχουν δομές αγροτικής εκπαίδευσης και επιπλέον η περιοχή είναι κέντρο αγροτικής παραγωγής και δεν σκέφτηκε κατ’ αναλογία και για το Βόλο; Πιο συγκεκριμένα, σήμερα που ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από το τουριστικό προϊόν και από την ελληνική ναυτιλία, ήταν τόσο δύσκολο για τον κύριο υπουργό και τους συμβούλους του να σχεδιάσουν ένα τμήμα τουριστικών σπουδών ή εναλλακτικά ναυτιλιακών σπουδών,στο πλαίσιο της νεοϊδρυθείσας σχολής οικονομικών επιστημών; Έτσι δεν θα υφίστατο και η προσχηματική δικαιολογία για τη χωροθέτηση της έδρας της νέας σχολής, με επιχείρημα το δύο – ένα (2-1) σχολές, άρα και η έδρα της κοσμητείας στη Λάρισα. Δεν είναι άνευ σημασίας να υπενθυμίσουμε στους σχεδιάζοντες το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ότι το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, έστω και στο πλαίσιο της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών, λειτούργησε επί δεκαετίες στο Βόλο απρόσκοπτα, παράγοντας μετρίσιμα αποτελέσματα και καταγράφοντας υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Χωρίς να υψώνουμε καμία σημαία τοπικισμού, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά» δεν είναι ευάλωτη μόνο στις εξωτερικές πιέσεις αλλά ακόμη και σε αυτές τις τοπικιστικές διεκδικήσεις. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά ένας τόσο ετεροβαρής σχεδιασμός, ο οποίος καθίσταται οφθαλμοφανής και με την ίδρυση στη Λάρισα τριών πανεπιστημιακών κέντρων και πιο συγκεκριμένα: α) Ολοκληρωμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου, β)Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, γ)Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα που στο Βόλο ιδρύεται μόνο ένα πανεπιστημιακό κέντρο, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας «Ιάσων».

Εν κατακλείδι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα 34 χρόνια της λειτουργίας του, κατόρθωσε να κάνει μια τεράστια πορεία και να κατατάσσεται σήμερα στο 3-4 % των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως. Εκτιμούμε ότι η πορεία αυτή θα ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν μεσολαβούσε ο παραγοντίστικος και ανιστόρητος τεμαχισμός του. Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα καταγράφονται και σήμερα, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε η εποχή ούτε η αποκτηθείσα εμπειρία.

Πιστεύουμε ότι ο Βόλος δικαιούται την ίδρυση ενός τμήματος, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής σχολής, με κατεύθυνση τα τουριστικά ή τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Ακλόνητο επιχείρημα του αιτήματος είναι ότι αφορά απολύτως συμβατό αντικείμενο με την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τέτοιας κατεύθυνσης απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών. Επιπλέον, είναι εντελώς άτοπο το όποιο αίτημα για μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής οπουδήποτε εκτός του Βόλου. Η επιτυχής λειτουργίας της για 30 χρόνια αλλά και η λειτουργία του Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, με τις ιχθυοκαλλιέργειεςνααποτελούν στρατηγικής σημασίας εξαγωγικό τομέα για την εθνική οικονομία, είναικαθαρά ακαδημαϊκού χαρακτήρα ακλόνητα επιχειρήματα.

Τέλος, καλούμε τις πρυτανικές αρχές και τους τοπικούς φορείς της Μαγνησίας, κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει της επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τη ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, να μη θυσιάσουν δια της απραξίας τους το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της νέας εποχής και της νέας αρχιτεκτονικής, στο βωμό των όποιων μικροτοπικών συμφερόντων και αντιλήψεων.

Υ.Γ.: Σύμφωνα με πληροφορία των τελευταίων ωρών, ο δήμαρχος Λαρισαίων συγκαλεί σύσκεψη τοπικών φορέων την ερχόμενη Παρασκευή, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μόνο οι κοσμήτορες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργούν στη Λάρισα. Αυτή η επιλογή είναι η απτή απόδειξη ότι η περιφερειακή συνείδηση και ο υπερτοπικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για ορισμένους παραμένει μια σημαία ευκαιρίας».

Σημαντικές βελτιώσεις διεκδικεί η Λάρισα

Από τον δήμαρχο Λαρισαίων Αποστόλη Καλογιάννη έγινε η ακόλουθη δήλωση για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:

«Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί βάση για συζήτηση, αλλά χρειάζεται και σημαντικές αλλαγές.

Θα αξιοποιήσουμε το χρόνο της διαβούλευσης μέχρι τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου για να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση.

Η Λάρισα έχοντας αρνητικές εμπειρίες από το παρελθόν, διεκδικεί σημαντικές βελτιώσεις στο σχέδιο, τις οποίες θα συζητήσουμε σε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των φορέων της πόλης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Α/ ΤΕΙ Θεσσαλίας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει ένα νέο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, ισχυρό και ανταγωνιστικό, στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό χώρο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου