ΤΟΠΙΚΑ

Υποβρύχιο μουσείο για την Αργοναυτική Εκστρατεία

υποβρύχιο-μουσείο-για-την-αργοναυτικ-806522

Στην ακτογραμμή της Αφήσσου, στα Καλά Νερά ή στη Ν. Αγχίαλο… Υποψήφια μέρη στον Παγασητικό Κόλπο για τη χωροθέτηση του πρώτου υποβρύχιου μουσείου που θα αντλεί την θεματολογία του μέσα από το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας και τους θρυλικούς Κενταύρους και στόχος είναι να αποτελέσει το brand name της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για την πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που παρουσιάστηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τον «Καταδυτικό Τουρισμό: οφέλη για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».

Την πρόταση με κωδική ονομασία «Ύφαλος Τέχνης» (στα αγγλικά Project ART.Reef) παρουσίασε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δρ. Αλέξιος Λόλας, ο οποίος ασχολείται με το φιλόδοξο project τα δύο τελευταία χρόνια έχοντας την υποστήριξη του ιδρύματος και συγκεκριμένα του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ελάχιστα γνωστά υποβρύχια θεματικά μουσεία. Κάποια από τα πιο δημοφιλή και αξιόλογα βρίσκονται στο Μεξικό, τα Κανάρια, τις Μπαχάμες, τη Φλόριντα, την Τουρκία και προσελκύουν λάτρεις των καταδύσεων από κάθε γωνιά της Γης.

Από το 2016 ο δρ. Αλέξιος Λόλας ερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας υποβρύχιου μουσείου στον Παγασητικό Κόλπο. Το ανάγλυφο του Παγασητικού, φαίνεται να ευνοεί τη χωροθέτησή του, καθώς χρειάζεται βάθος 15- 20 μέτρα και αμμουδιά πάνω στην οποία θα «καθίσει» ο ύφαλος τέχνης. Στην Άφησσο, στα Καλά Νερά ή στη Ν. Αγχίαλο είναι δυνατόν να χωροθετηθεί το υποβρύχιο μουσείο με αγάλματα που θα συνθέτουν τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας –πασίγνωστο σε όλον τον κόσμο- και θα φιλοξενούν και τους θρυλικούς Κενταύρους με φόντο το Πήλιο.

Για τη δημιουργία των αγαλμάτων που θα συνθέτουν το υποβρύχιο μουσείο, υπάρχει ενδιαφέρον από την Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, όπου απευθύνθηκε ο κ. Λόλας. «Θα μπορούσαν νέοι καλλιτέχνες να φιλοτεχνήσουν τα αγάλματα και να δουν τις πρώτες τους επαγγελματικές δημιουργίες σε ένα υποβρύχιο μουσείο πολλά υποσχόμενο», επεσήμανε.

Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές. «Αν ενδιαφέρονται τοπικοί καλλιτέχνες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία του μουσείου ή ακόμη και να διεξαχθεί διαγωνισμός. Το θέμα είναι να ξεκινήσει. Μόλις ξεκινήσει και ολοκληρωθεί θα δώσει μεγάλη τουριστική και οικονομική ώθηση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το μουσείο χαρακτηρίζεται από τον κ. Λόλα τεχνικά εύκολο καθώς δεν απαιτεί μεγάλη έκταση. «Διακόσια μέτρα μήκος επί εκατό μέτρα πλάτος θα ήταν ικανό για να φιλοξενήσει το μουσείο. Τεχνικά είναι εύκολο, γραφειοκρατικά είναι δύσκολη η αδειοδότησή του δεδομένου ότι χρειάζεται άδεια από πολλούς φορείς», αναφέρει.

Θετική συγκυρία σύμφωνα με τον κ. Λόλα είναι η δημοσίευση σε ΦΕΚ του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που συμβάλλει στην επιτάχυνση τέτοιων διαδικασιών.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του σχεδίου είναι ότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Μπορεί να ξεκινήσει από τις 200.000- 250.000 ευρώ. «Μέχρι στιγμής η χρηματοδότησή του είναι δύσκολη. Δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που απαιτεί σύμπραξη αρκετών φορέων, όπως για παράδειγμα Περιφέρειας ή Δήμων για να γίνει η πρόταση ελκυστική», είπε.

Ο ίδιος πάντως επιχείρησε να ιντριγκάρει κοινό και φορείς στη χθεσινή ημερίδα με στόχο να συμπράξουν στην πρόταση όσο το δυνατό περισσότεροι.

Πώς θα είναι το Μουσείο

Το υποβρύχιο μουσείο για την Αργοναυτική Εκστρατεία και τους Κενταύρους θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε βάθος 15- 20μ. και σε μήκος 200μ.

Για να είναι όμως άκρως επιτυχημένο θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη με την υποβρύχια εγκατάσταση στην ξηρά, όπου θα υπάρχουν αντίγραφα των αγαλμάτων του βυθού και σε οθόνες δίπλα τους πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά. Κάθε αντίγραφο αγάλματος θα συνοδεύουν και φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες θα καταγράφουν την εξέλιξη του υποβρύχιου αγάλματος στο πέρασμα του χρόνου. «Τα αγάλματα θα αλλάξουν γιατί θα φιλοξενήσουν θαλάσσια ζωή. Ο επισκέπτης λοιπόν, δύτης και μη δύτης θα έχει τη δυνατότητα να δει όλη την εξέλιξή τους», αναφέρει ο κ. Λόλας.

Τέλος, απαραίτητη θα είναι η τοποθέτηση καμερών που θα δίνουν εικόνα live streaming από το υποβρύχιο μουσείο. Οι «ζωντανές» εικόνες θα αποτελέσουν ανοιχτό… προσκλητήριο σε κάθε επισκέπτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου