Προσωπικά δεδομένα… στη χαρά;

προσωπικά-δεδομένα-στη-χαρά-806748

Της Ελένης Χάνου

Η ανακοίνωση φέτος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων και της Μαγνησίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, έγινε στη «σκιά» της αυστηρής εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η οδηγία τέθηκε σε πλήρη ισχύ από τις 26 Μαρτίου και μάλιστα η πρώτη εφαρμογή της σε επίπεδο εκπαίδευσης, έγινε με την ανακοίνωση των υπηρεσιακών μεταβολών εκπαιδευτικών, οι οποίοι είδαν αντί των ονομάτων τους στους πίνακες (απόσπασης, μετάθεσης κ.τ.λ.) τον προσωπικό τους κωδικό.

Αυτό σήμανε συναγερμό στα σχολεία. Και οι διευθυντές αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρά την οδηγία με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών. Η ανάρτηση των βαθμολογιών των υποψηφίων επί σειρά ετών γίνεται με κωδικούς, μέσω όμως των σχολείων είθισται να δίνονται στοιχεία των αριστούχων στα ΜΜΕ για να καμαρώσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους τις επιτυχίες μετά από μια δύσκολη και ψυχοφθόρο διαδικασία.

Είναι η ηθική επιβράβευση, το μπράβο που λέμε, είναι το αναμνηστικό που θα έχουν στο αρχείο τους. Και είναι πλέον παράδοση η ανακοίνωση των βαθμολογιών να συνοδεύεται από εκτενή δημοσιεύματα στις εφημερίδες, με φωτογραφίες των αριστούχων που χαμογελούν πλατιά για τις υψηλές βαθμολογικές τους πτήσεις.

Φέτος όμως ακόμη και η χαρά… μπήκε στον κανόνα των προσωπικών δεδομένων. Ορισμένα σχολεία αρνήθηκαν πεισματικά να δώσουν στοιχεία των αριστούχων τους.

Αποτέλεσμα; Υψηλόβαθμοι μαθητές να μην έχουν την ευκαιρία να δουν το όνομά τους και τη φωτογραφία τους στις εφημερίδες και να κρατήσουν το απόκομμα ως αναμνηστικό της κρίσιμης για τη μετέπειτα πορεία τους διαδικασίας. Τα… προσωπικά δεδομένα στέρησαν τη χαρά από κάποιους υποψηφίους και τους γονείς τους να κρατήσουν την εφημερίδα με την φωτογραφία και να καμαρώσουν για τη δικαίωση της προσπάθειάς τους.

Και ενδεχομένως να ένιωσαν και αδικημένοι αν είδαν συνυποψηφίους τους με μικρότερη βαθμολογία να καμαρώνουν τη φωτογραφία τους στις εφημερίδες και οι ίδιοι να μην βρίσκονται ανάμεσά τους.

Τα προσωπικά δεδομένα είναι για να προστατεύουν τα στοιχεία μας από τυχόν κακόβουλες ενέργειες. Στη χαρά τα προσωπικά δεδομένα μάλλον θα πρέπει να αναθεωρούνται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου