ΤΟΠΙΚΑ

Κόμβος Τελωνείου: Πρεμιέρα έργων και ταλαιπωρίας

κόμβος-τελωνείου-πρεμιέρα-έργων-και-τ-807854

Πρεμιέρα έργων και… ταλαιπωρίας για τους οδηγούς χθες το μεσημέρι στον υπό κατασκευή κόμβο Τελωνείου, που θα χωροθετηθεί στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Παπαδιαμάντη. Οι εργασίες ξεκίνησαν μία ημέρα αργότερα από το προγραμματισμένο λόγω καιρικών συνθηκών και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως 24 Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έναρξη των έργων λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, βρήκε στους δρόμους σύσσωμες τις δυνάμεις της πόλης για να διευθετήσουν την κυκλοφορία: η Τροχαία φρόντιζε για την καθοδήγηση των οδηγών στο αποκλεισμένο τμήμα της Γρηγορίου Λαμπράκη, το Λιμενικό είχε αναλάβει τον παραλιακό δρόμο όπου εκτός από κατευθύνσεις προς τους οδηγούς γίνονταν και διαρκείς έλεγχοι για την αποτροπή της παράνομης στάσης και στάθμευσης, ενώ το «παρών» έδωσαν δημοτικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον εργολάβο που βοηθούσαν για την ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Η ταλαιπωρία δεν αποφεύχθηκε χθες πρώτη ημέρα εφαρμογής των κυκλοφοριακών μέτρων. Οδηγοί που εισέρχονταν στην Αργοναυτών με κατεύθυνση προς το Τελωνείο έβρισκαν τον δρόμο κλειστό στο ύψος της έναρξης του κόμβου και αναγκάζονταν να κάνουν αναστροφή προς το κέντρο.

Ουρές και κίνηση… σημειωτόν καταγράφτηκε και στις οδούς από τις οποίες εκτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο εκείνων που κινούνται από την Γρηγορίου Λαμπράκη προς την έξοδο της πόλης όσο και το αντίστροφο. Τα μποτιλιάρισμα ήταν εντονότερο τις ώρες αιχμής και κυρίως αργά το μεσημέρι.

Στις εισόδους και εξόδους από τον νέο κόμβο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, καθώς δρόμοι έχουν «κλείσει» ή έχουν αντιδρομηθεί. Οι οδηγοί θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως στις υποδείξεις της Τροχαίας και του Λιμενικού, ενώ υπάρχει και η κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση που ενημερώνει για όλες τις αλλαγές και τις κατευθύνσεις που μπορούν να ακολουθούν τα αυτοκίνητα.

Τα έργα αναμένεται να διαρκέσουν δύο μήνες περίπου, ωστόσο με την ολοκλήρωση του τρίτου κόμβου θα ανακουφιστεί σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε ένα τμήμα της πόλης που καθημερινά δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

Μόλις ολοκληρωθεί ο κόμβος θα καταργηθούν τα φανάρια στη Γρηγορίου Λαμπράκη με Παπαδιαμάντη και θα υπάρχει συνεχής ροή της κυκλοφορίας από την Λαμπράκη ευθεία προς την έξοδο της πόλης, δεξιά προς Παπαδιαμάντη και ακολουθώντας κυκλική πορεία προς την Αργοναυτών αλλά και προς την Γρηγορίου Λαμπράκη για την επιστροφή στο κέντρο. Το αντίστροφο θα ισχύει και για όσους κινούνται από Γρηγορίου Λαμπράκη ή Αλμυρού προς το κέντρο του Βόλου.

Το σημαντικό είναι ότι με τον κυκλικό κόμβο θα λυθεί και το μεγάλο πρόβλημα της εξόδου των οχημάτων από την Αργοναυτών προς τη Γρηγορίου Λαμπράκη και προς την Παπαδιαμάντη, που κάθε φορά που καταφθάνει πλοίο στο λιμάνι, αυτοκίνητα και φορτηγά μποτιλιάρουν σε μεγάλες ουρές μέχρι να περάσουν από τα φανάρια στην Αργοναυτών πριν την Πυράσσου.

Ο Δήμαρχος Βόλου

Την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών προκειμένου να ξεπεραστούν με την μικρότερη δυνατή όχληση και επιβάρυνση τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκαλούνται από την κατασκευή του έργου του κυκλικού κόμβου στην περιοχή του Τελωνείου, ζήτησε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, που μαζί με τους συνεργάτες του και τον εργολάβο έκαναν αυτοψία στον χώρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπέος “ξεκίνησε ο τρίτος κόμβος όπως είχαμε πει, ζητάω την κατανόηση των πολιτών και ζητάω και από εσάς (δημοσιογράφους) να βοηθήσετε σε αυτή την προσπάθεια, γιατί υπάρχει ένα κυκλοφοριακό χάος, αλλά για το μέλλον του Βόλου οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε. Αλλάζουμε την πόλη, κάνουμε μια Ευρωπαϊκή, σύγχρονη πόλη. Ζητώ λοιπόν από τον κόσμο συγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά και την κατανόηση τους. Θέλω να πιστεύω ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με τον εργολάβο και την Τεχνική Υπηρεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες το έργο αυτό θα παραδοθεί στα μέσα Αυγούστου. Να κάνουν λίγο υπομονή. Κάθε μήνας που περνάει δημιουργούμε και έναν καλύτερο Βόλο”.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα με τον ΟΣΕ, ο Δήμαρχος Βόλου ήταν κατηγορηματικός και τόνισε «: Όχι, όχι. Έχει προβλεφθεί η ένωση του ΟΣΕ με το Λιμάνι, θα παραμείνει αν και εφόσον χρειαστούν να το λειτουργήσουν γιατί δεν μπορεί να αποκοπεί το λιμάνι, ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Για την Παπαδιαμάντη μπορεί να υπάρχει μια μικρή διαμαρτυρία, αλλά στο πλαίσιο των έργων και της προοπτικής για μια καλύτερη εικόνα και πιο λειτουργική της πόλης όλοι θα συμβάλλουμε νομίζω. Από εκεί και πέρα υπάρχει συνεργασία με τον εργολάβο που είναι και γρήγορος, υπάρχει και η συνεργασία με τις υπηρεσίες και ο Αντιδήμαρχος ο κ. Σταυρίδης εδώ είναι συνεχώς. Όλοι οι πολίτες είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι η πόλη αλλάζει».

Σε ό,τι αφορά θέματα προγραμματισμού του έργου ο κ. Μπέος είπε: «Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε παιδιά κάποια πράγματα. Εσείς θέλετε να βγάζετε ειδήσεις και καλά κάνετε αλλά ο σχεδιασμός για την πόλη και ειδικά των μείζονος σημασίας έργων βγαίνει από το Γραφείο Δημάρχου και από κανέναν Καραγιάννη. Αν σας είπε ο κ. Καραγιάννης ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο τέταρτος κόμβος στο σπίτι του θα είδε κανένα όνειρο. Ούτε αρμόδιος είναι και κακώς του παίρνετε και δηλώσεις».

Στα μέσα Αυγούστου

Εξ άλλου με δηλώσεις του ο ανάδοχος του έργου κ. Στεργιούλας, υπογράμμισε:

Μέσα Αυγούστου θα κάνουμε προσπάθεια να έχουμε τελειώσει όπως κάναμε και με τους άλλους δύο κόμβους γιατί και εκείνοι έγιναν πολύ γρήγορα. Θα είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Εμείς τελειώσαμε σε μηδέν χρόνο. Οι καθυστερήσεις ήταν από την μετατόπιση των δικτύων ΟΤΕ, ΔΕΗ, οπτικές ίνες. Αν αυτά ήταν έτοιμα εγώ θα τελείωνα και νωρίτερα. Και εδώ πρέπει να μετατοπιστούν γραμμές».

Δήλωση για Καντόλα

Τέλος ο κ. Μπέος σε δήλωσή του για την αθώωση του πρώην Δημάρχου κ. Δημ. Καντόλα τόνισε: «Ο κ. Καντόλας ηθικά δικαιώθηκε, γιατί αθώος ήταν, ποτέ δεν ήταν εκτός ομάδος, ήταν μέσα στην ομάδα. Για εμάς δεν έλειψε ποτέ, αλλά τώρα και ουσιαστικά επιστρέφει. Το δικαιούταν ο άνθρωπος, ταλαιπωρήθηκε αλλά ήρθε η δικαίωση. Για εμάς ήταν ούτως ή άλλως αθώος. Συγχαρητήρια πάλι και καλή επιστροφή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου