ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία για εργαζόμενους στο Π.Θ.

ψυχρολουσία-για-εργαζόμενους-στο-π-θ-811150

Ψυχρολουσία για περίπου 100 συμβασιούχους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης διαπίστωσαν ότι αντί να εμφανίζονται ως μισθωτοί εμφανίζονται ως ασκούντες εμπορική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται κατακόρυφα η φορολογία τους από το πρώτο ευρώ, την ίδια ώρα που χάνουν και δικαιώματα που είχαν ως μισθωτοί. Ένα από αυτά είναι ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επιδότηση της φοίτησης των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς.

Σε οικονομικές κι όχι μόνο περιπέτειες μπαίνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους και μέλος του πανελληνίου συντονιστικού οργάνου συμβασιούχων εργαζομένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, Αντώνη Σουλικιά, στο Π.Θ. εργάζονται περίπου 100 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου που όμως υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, δεδομένου ότι απασχολούνται στις θέσεις αυτές επί σειρά ετών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για τον λόγο αυτό με τον Νόμο 4387/2016 δόθηκε η δυνατότητα να ασφαλιστούν ως μισθωτοί με απλή δήλωση στον εργοδότη τους που είναι το Π.Θ. Από το 2017 ο ΕΦΚΑ έχει αναρτήσει και σχετικά link στο site του για τη διαχείριση αυτών των συμβάσεων.

Βάσει των παραπάνω επί σειρά ετών φορολογούνται ως μισθωτοί ανεξαρτήτως των ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) με βάση σχετική ρύθμιση.

Φέτος όμως ανακάλυψαν ότι οι ΚΑΔ τους τους εμφανίζουν ως ασκούντες εμπορική δραστηριότητα κι όχι ως μισθωτούς.

«Χωρίς καμία ενημέρωση, έγινε αλλαγή στη διαδικασία που δεν προκύπτει από καμία πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει ο κ. Σουλικιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλικιά η αλλαγή στους ΚΑΔ βάζει σε απίστευτες οικονομικές περιπέτειες τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Από τη μία θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ δεν είναι, και από την άλλη χάνουν δικαιώματα ως μισθωτοί, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ για τη φοίτηση των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς.

«Η λύση που μας προτάθηκε είναι να δηλώσουμε ψευδώς ότι ασκούμε εμπορική δραστηριότητα και στη συνέχεια να ζητήσουμε τροποποιητική προκειμένου να γίνει έλεγχος των συμβάσεών μας. Ο έλεγχος πρόκειται να γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο και μέχρι τότε αφενός δεν θα έχουμε εκκαθαριστικά για να μπορέσουμε να κινηθούμε, αφετέρου θα έχουμε χάσει δικαιώματά μας ως μισθωτοί. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια της τελευταίας στιγμής με πολύ μεγάλο κόστος για εμάς», τονίζει ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων εργαζομένων του Π.Θ.

Ηδη ο Σύλλογος έχει παρέμβει προς τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης. «Η νέα αντιμετώπιση πρέπει να αρθεί άμεσα ή εναλλακτικά να μπει στο πληροφοριακό σύστημα έλεγχος εξαίρεσης για ΑΦΜ του δημοσίου ή έστω των Πανεπιστημίων και ΕΛΚΕ, πάντως η έκδοση των πραγματικών εκκαθαριστικών 2017 πρέπει να γίνεται άμεσα και αν είναι απαραίτητο, επιβάλλετε έλεγχο κατόπιν. Επίσης μπορείτε να διασταυρώσετε ότι όλοι οι συμβασιούχοι των πανεπιστημίων, που ζητούν ένταξη στη φορολόγηση μισθωτών, δεν δηλώνουν έξοδα στο Ε3», αναφέρεται στην παρέμβαση του συντονιστικού οργάνου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου