ΤΟΠΙΚΑ

Το Π.Θ. στήνει εργαστήρια στην Ασία

το-π-θ-στήνει-εργαστήρια-στην-ασία-812573

Τα εργαστήρια των πολυτεχνικών σχολών πανεπιστημίων στην Ασία «στήνει» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρέχοντας στη μακρινή ήπειρο την τεχνογνωσία και την εμπειρία του πάνω σε καινοτόμα προγράμματα μάθησης. Χθες ξεκίνησε στον Βόλο, στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, η πρώτη συνάντηση των εταίρων του ερευνητικού προγράμματος ALIEN, στο πλαίσιο του οποίου θα σχεδιαστούν τα εργαστήρια για τις ανάγκες των πολυτεχνικών σχολών ιδρυμάτων της Ασίας. Στη συνάντηση που θα διαρκέσει έως αύριο, Παρασκευή, συμμετέχουν 40 εκπρόσωποι από 17 πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας: από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, το Βιετνάμ, το Νεπάλ, την Καμπότζη, τη Μαλαισία και το Πακιστάν, που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα ALIEN.

Το ερευνητικό έργο ALIEN στοχεύει να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επικυρώσει μια ενεργή μεθοδολογία μάθησης βασισμένης σε επίλυση προβλημάτων της πραγματικότητας που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM ). Η μεθοδολογία θα υποστηρίζεται από ένα εικονικό περιβάλλον μάθησης που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων και θα επιτρέπει στους φοιτητές να πειραματιστούν, να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν σε μια εκτεταμένη και πολυεθνική μαθησιακή κοινότητα, που θα περιλαμβάνει και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως καθηγητές και ερευνητές.

Το έργο συντονίζεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Ηλίας Χούστης, ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι η κ. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα. Το ερευνητικό σχέδιο θα μεταφέρει τεχνογνωσία από πανεπιστήμια της Ευρώπης σε πανεπιστήμια της Ασίας σχετικά με τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την πλήρη υποστήριξη εργαστηρίων προβληματοκεντρικής μάθησης, τα οποία θα αποτελούνται από εξοπλισμό, το ψηφιακό μαθησιακό περιβάλλον που θα αναπτυχθεί στα πλαίσια του έργου και υποστήριξη σε τεχνικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

«Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων της Ευρώπης και άλλων ηπείρων όπως η Ασία, και αφετέρου η μεταφορά της τεχνογνωσίας μας σε ΑΕΙ αναπτυσσόμενων χωρών. Θα σχεδιάσουμε εργαστήρια τα οποία έως το τέλος του προγράμματος θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα με εξοπλισμό και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, και θα συμβάλλουμε στον εκμοντερνισμό της εκπαίδευσης. Εμείς ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που είμαστε και συντονιστής του προγράμματος, μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε την εμπειρία μας στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων μάθησης όπως η ενεργή μάθηση αλλά και την εμπειρία μας στην υλοποίηση διεθνών προγραμμάτων», ανέφερε η κ. Τσαλαπάτα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου