ΤΟΠΙΚΑ

Εκτροφείο σαλιγκαριών με υπογραφή Π.Θ.

εκτροφείο-σαλιγκαριών-με-υπογραφή-π-θ-814573

Τη μοναδική στην Ελλάδα δημόσια μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών διαθέτει ο Βόλος. Στις εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Φυτόκο και σε έκταση 300 τ.μ. έχει την έδρα της η μονάδα μέσα από την οποία παράγεται όλη η τεχνογνωσία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σε έναν κλάδο μικρό αλλά δυναμικό, και μάλιστα με σημαντικές προοπτικές για την εξαγωγή προϊόντων στο εξωτερικό. Στόχος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η δημιουργία ενός δικτύου παραγωγών σαλιγκαριών σε επίπεδο Μαγνησίας, που θα τροφοδοτεί την αγορά με ποιοτικά προϊόντα, υγιή και ασφαλή για τον καταναλωτή, τα οποία θα φέρουν τοπική υπογραφή…

Ρεπορτάζ: Ελένη Χάνου

Τα σαλιγκάρια είναι συνδεδεμένα με την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Κυρίως σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Μακεδονία αλλά και η Ν. Ιωνία Βόλου τα σαλιγκάρια ως τρόφιμο έχουν συνδεθεί με τις διατροφικές παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους ακόμη και στην περίοδο του Ιπποκράτη. Κυρίως σε περιόδους νηστείας, οι παλιότεροι συνήθιζαν να βγαίνουν για σαλιγκάρια τα οποία θεωρούνται μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης.

Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μάγια Χατζηιωάννου, από τη δεκαετία του ’70 υπάρχει παράδοση στη μεταποίηση και εξαγωγή σαλιγκαριών στην Ευρώπη. «Ο κλάδος αναπτύχθηκε σε επίπεδο εμπορίου και μεταποίησης στηριζόμενος στα άγρια σαλιγκάρια, έμεινε όμως πίσω η καλλιέργειά τους», αναφέρει η κ. Χατζηιωάννου. Αυτό το κενό της καλλιέργειας ήρθε να καλύψει η μονάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οραματιστής, σύμφωνα με την ίδια, για τη δημιουργία της μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών ήταν ο πρώην κοσμήτορας της σχολής και σημερινός ομότιμος καθηγητής Χρήστος Νεοφύτου. Η μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών δημιουργήθηκε το 2010 και έκτοτε έχουν γίνει πολλά βήματα.

Η επίκουρη καθηγήτρια Μάγια Χατζηιωάννου με τον διδακτορικό φοιτητή Κωνσταντίνο Αποστόλου

«Η εκτροφή σαλιγκαριών επιλέχθηκε από πολύ νωρίς, από το 2002, ως αντικείμενο σπουδών στη Γεωπονική Σχολή. Αρχικά ως μάθημα επιλογής, το οποίο στη συνέχεια με τη στήριξη της Κοσμητείας και της Πρυτανείας του ιδρύματος αναβαθμίστηκε και εξελίχθηκε. Σήμερα, στο πτυχίο των αποφοίτων μας η σαλιγκαροτροφία αναφέρεται και ως ειδικότητα για όσους την έχουν παρακολουθήσει», επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια.

Μάλιστα ένας από τους στενούς της συνεργάτες, ο Βολιώτης απόφοιτος του τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αποστόλου, κάνει το διδακτορικό του στη σαλιγκαροτροφία και αναμένεται να είναι ο πρώτος διδάκτορας στην Ελλάδα πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Παραγωγή σαλιγκαριών στο εργαστήριο

Το δικτυοκήπιο

Η μονάδα εκτείνεται σε χώρο 300τ.μ. Είναι μία κλειστή μονάδα, αγκυροβολημένη κατασκευή που προστατεύεται από φυσικούς εχθρούς, έχει ειδικό δίχτυ και διαθέτει σύγχρονο μετεωρολογικό σταθμό. Υπάρχουν επίσης αισθητήρες εντός και εκτός του χώρου για την καταγραφή των συνθηκών, ενώ μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα και φυτεμένα παρτέρια εκτρέφονται σαλιγκάρια.

Υπάρχει επίσης και μια μικρότερη μονάδα ανοιχτής εκτροφής, ενώ το team δοκιμάζει και νέες μεθόδους εκτροφής σαλιγκαριών.

Μέσα από το δικτυοκήπιο, όπως λέγεται, δεν εκτρέφονται απλώς σαλιγκάρια. Γίνεται μελέτη για τη σύνδεση των συνθηκών στην εγκατάσταση με την αναπαραγωγή και την πάχυνση των σαλιγκαριών. Μελετάται επίσης η ποιότητα του κρέατος, οι συνθήκες αποθήκευσης αλλά και η ποιότητα του προϊόντος μετά την αποθήκευση. «Στόχος να παρέχουμε στους παραγωγούς όλης τη ζωοτεχνία ώστε να φθάσει στον καταναλωτή ένα ποιοτικό, υγιές και ασφαλές προϊόν», τονίζει η κ. Χατζηιωάννου.

Προϊόν από την Άλλη Μεριά με την υπογραφή του Π.Θ.

Συνεργασία με δίκτυο 40 παραγωγών

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Π.Θ. έχει μνημόνιο συνεργασίας με δίκτυο ομάδας 40 παραγωγών στη χώρα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη σαλιγκαροτροφία εξάγοντας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Στη Μαγνησία υπάρχει μόνο ένας παραγωγός πλέον. Είναι ο Κώστας Μελτζινίτης από την Άλλη Μεριά, που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατάφερε να ξεπεράσει τα αρχικά προβλήματα, δημιούργησε τη δική του μονάδα και είναι ιδρυτής της εταιρείας Roi Pelee (Βασιλιάς Πελίας). Με τη συγκεκριμένη ετικέτα σαλιγκάρια που εκτρέφονται σε έκταση ενός στρέμματος στην Άλλη Μεριά έχουν φθάσει στα ράφια γαλλικών επιχειρήσεων.

Στην ετικέτα στο βάζο του προϊόντος υπάρχει και το όνομα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που στήριξε τον κ. Μελτζινίτη από τα πρώτα του βήματα στον συγκεκριμένο κλάδου του πρωτογενούς τομέα.

Προϊόντα από το δίκτυο των παραγωγών σαλιγκαριών με τους οποίους συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πρόσθετο έσοδο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Αθ. Εξαδάκτυλο, η σαλιγκαροτροφία μπορεί να αποφέρει, αν εφαρμοστεί σωστά, ένα πρόσθετο έσοδο σε αυτόν που ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή. Για παράδειγμα, ανάμεσα στις καλλιεργητικές περιόδους, μπορεί ένας αγρότης να εκθρέψει σαλιγκάρια μέχρι να σπείρει τη νέα καλλιέργεια και να αποκτήσει μία εναλλακτική πηγή εισοδήματος. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το προϊόν δεν είναι κωδικοποιημένο. Ανήκει στα μαλάκια και δεν διαθέτει ξεχωριστό κωδικό μέσω του οποίου θα μπορούσαν να διεκδικηθούν και να αντληθούν χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξή του», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου