ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε η «ψυχή» του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Χρίστος Αλεξίου

τιμήθηκε-η-ψυχή-του-τμήματος-ειδική-816191

Τον άνθρωπο στον οποίο οφείλει την ίδια την ύπαρξή του το πρώτο και μοναδικό έως σήμερα στην Ελλάδα πανεπιστημιακό Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, τίμησε χθες η οικογένεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε μια λιτή αλλά συγκινητική εκδήλωση. Ο Χρίστος Αλεξίου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας δύο τμημάτων, του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Θεωρώ ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που έκανα στη ζωή μου ήταν η ίδρυση αυτού του τμήματος», είπε συγκινημένος ο κ. Αλεξίου στο περιθώριο της τιμητικής στο πρόσωπό του εκδήλωσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Χρίστος Αλεξίου έδωσε αγώνα οκτώ ετών μέχρι να συσταθεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή του. «Ξεκίνησε ως ιδέα όταν ο τότε υπουργός Παιδείας, που ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε να γίνω είτε σύμβουλός του είτε ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας. Τότε δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και για να αποδεχθώ τη θέση έβαλα συγκεκριμένους όρους για την ίδρυση ειδικής γραμματείας στο Υπουργείο Παιδείας για τη διάθεση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη της ειδικής αγωγής και για την ίδρυση τμήματος που θα εκπαιδεύει δασκάλους για να διδάσκουν σε παιδιά με διάφορες αναπηρίες», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την αρχή του εγχειρήματος ο κ. Αλεξίου.

Ο δρόμος μέχρι την ίδρυση του τμήματος ήταν στρωμένος με… αγκάθια. Επρεπε να γίνει μελέτη την οποία ανέλαβε -μετά από προσωπικό γράμμα που έστειλε ο κ. Αλεξίου στον πρωθυπουργό ομόσπονδου γερμανικού κράτους- διάσημη παιδαγωγική σχολή της Γερμανίας. Μελέτησε επί τρία χρόνια την κατάσταση της αναπηρίας στην Ελλάδα και κατέληξαν στην αναγκαιότητα ίδρυσης του τμήματος σε ένα νέο πανεπιστήμιο, που να βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, να μην έχει αγκυλώσεις. «Ηταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είχα προτείνει κι εγώ. Όμως η πρόταση συνάντησε μεγάλη αντίσταση από τέσσερις λεγόμενους καθηγητές ειδικής αγωγής, που παρενέβησαν με επιστολή στον τότε υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας ότι το τμήμα είναι αναχρονιστικό. Χρειάστηκε να ζητήσω από 40 επιστήμονες του εξωτερικού να βεβαιώσουν ότι το τμήμα είναι αναγκαίο και τελικώς να υπογραφτεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του τμήματος», ανέφερε ο κ. Αλεξίου.

«Δόθηκε ένας αγώνας που κρίθηκε ακόμη και στις λεπτομέρειες. Εγώ ξεκίνησα αυτόν τον αγώνα ως πατέρας δύο αυτιστικών παιδιών. Και το τμήμα αυτό θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου», είπε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά, οι απόφοιτοι του τμήματος προσλαμβάνονται μόνο ως αναπληρωτές, επεσήμανε ότι έχει κάνει παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της άρσης αυτής της αδικίας. Ο ίδιος ονειρεύεται το τμήμα να προοδεύσει και να αποτελέσει ένα φυτώριο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών για κάθε κατηγορία αναπηρίας, που θα τροφοδοτεί ειδικούς όχι μόνο για τα σχολεία αλλά και για μονάδες ψυχικής υγείας και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες.

Στο έργο και στη δράση του κ. Αλεξίου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής πρύτανης, αρμόδιος για θέματα έρευνας, Ζήσης Μαμούρης. Η βράβευση του κ. Αλεξίου και η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 30χρονων του Π.Θ. και του στόχου του για τη σύνδεσή του με διακεκριμένους επιστήμονες, η διαδρομή και το έργο των οποίων αφήνουν ένα σημαντικό αποτύπωμα προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου