ΤΟΠΙΚΑ

Διαταγή πληρωμής για την πλαζ Αλυκών

διαταγή-πληρωμής-για-την-πλαζ-αλυκών-818370

Νομικά εναντίον της μισθώτριας της πλαζ Αλυκών πρόκειται να κινηθεί ο Δήμος Βόλου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής υπηρεσίας, που εγκρίθηκε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο δήμος θα καταθέσει αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολή των μισθωμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έναρξη της θερινής σεζόν βρήκε την πλαζ των Αλυκών κλειστή και τους κατοίκους της περιοχής να διαμαρτύρονται για τη μη λειτουργία του χώρου που θα μπορούσε να δώσει προστιθέμενη τουριστική αξία στην περιοχή με την προσέλκυση λουόμενων από το αστικό κέντρο. Ο χώρος δεν είναι απλώς κλειστός, αλλά παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

Η μη λειτουργία της πλαζ δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ο δήμος χάνει έσοδα από τη στιγμή που όσο η πλαζ παραμένει κλειστή δεν καταβάλλονται ούτε τα ετήσια μισθώματα.

Το θέμα τέθηκε υπ’ όψιν του αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών Ανδρέα Ζέρβα, ο οποίος αναζήτησε λύση τις προηγούμενες ημέρες. Φαίνεται ότι οι όποιες λύσεις ναυάγησαν, και χθες εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η κατάθεση αίτηση διαταγής για την απόδοση μισθίου και καταβολής μισθωμάτων προηγούμενων ετών που οφείλονται στα δημοτικά ταμεία με βάση έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η ανάδοχος έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης 12 ετών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2025, ωστόσο η πλαζ λειτούργησε μόλις μία σεζόν, το περασμένο καλοκαίρι.

Εξώδικος συμβιβασμός με ναυαγοσώστες

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε ο Δήμος Βόλου να έρθει σε εξώδικο συμβιβασμό με την ΚΟΙΝΣΕΠ Βόλου «Ελπί-Ζω» που είχε αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών του δήμου για το καλοκαίρι του 2014, αλλά δεν εξοφλήθηκε για τις υπηρεσίες που παρείχε.

Πρόκειται για εκκρεμότητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που οδήγησε την ΚΟΙΝΣΕΠ να καταθέσει αγωγή εναντίον του Δήμου Βόλου διεκδικώντας τα χρήματα που της οφείλονταν.

Η εταιρεία έπρεπε να πληρωθεί ποσό 73.800 ευρώ, για τις υπηρεσίες που παρείχε στις παραλίες από 10 Ιουνίου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Η εταιρεία πληρώθηκε ποσό 34.440 ευρώ, από 5 Αυγούστου 2014 έως και 15 Σεπτεμβρίου 2014.

Τον Οκτώβριο του 2016 η ΚΟΙΝΣΕΠ κατέθεσε αγωγή κατά του Δήμου Βόλου διεκδικώντας ποσό 39.630 ευρώ με όλους τους νόμιμους τόκους και τόκους υπερημερίας από 16 Σεπτεμβρίου 2014.

Ωστόσο στην τελευταία αίτησή της προς τον δήμο περιορίζει τις αξιώσεις της στο ποσό των 30.000 ευρώ, επί του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε εξώδικο συμβιβασμό, και στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού προκειμένου να εντάξει σε αυτόν το έξοδο των 30.000 ευρώ.

Οψιμη ευαισθησία

Ούτε από τη χθεσινή συνεδρίαση έλειψαν οι εντάσεις και οι χαρακτηρισμοί.

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν αναγνώστηκε ερώτηση που κατέθεσαν οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι για το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Με το ερώτημά τους, οι έξι άφηναν αιχμές για την έλλειψη πυρασφάλειας του χώρου.

Απαντώντας προφορικά ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος ανέφερε ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί κι άρα οι όποιες ερωτήσεις είναι άκαιρες. «Εμείς όταν ολοκληρώνουμε τα έργα, τα εγκαινιάζουμε κιόλας. Αφήστε λοιπόν τις ερωτήσεις για μετά», είπε και τους κατηγόρησε για… όψιμη ευαισθησία.

«Ο Βόλος είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου αντί να εκθειάζεται ένα έργο, υποβαθμίζεται. Αλλά οι Βολιώτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Μέχρι και το 2014 κανένας χώρος του δήμου δεν είχε άδεια πυρασφάλειας. Κανένας. Και ο Σκοτινιώτης πριν φύγει το 2014 είχε υπογράψει άδεια λειτουργίας του πρώην εκθεσιακού έως το 2019 με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει πυρασφάλεια. Μέχρι να φροντίσουμε εμείς για την πυρασφάλεια και την αστική ευθύνη σε όλους τους χώρους του δήμου, στο πρώην εκθεσιακό γίνονταν εκδηλώσεις με 2.000 και 3.000 άτομα. Τότε δεν ρωτούσατε. Τι ρωτάτε τώρα; Αλλά δεν έχετε τι να κάνετε. Πολιτικοί κοπρίτες είστε», είπε ο κ. Μπέος.

«Εσείς είστε πολιτικοί κοπρίτες», απάντησε ο δημοτικός σύμβουλος, Κ. Γαργάλας, με τον κ. Μπέο να τον αποκαλεί «καραγκιόζη» και να τον προκαλεί να του κάνει μήνυση.

Συζήτηση για… τρίχες

Ο Κ. Γαργάλας επέμεινε να του δοθεί έγγραφη λεπτομερής απάντηση επί των δέκα ερωτημάτων, με τον κ. Μπέο να απαντά: «Δεν θα μου πεις τι απάντηση θα δώσω».

«Ούτε μόνωση δεν έχετε κάνει», παρατήρησε ο κ. Γαργάλας για το εκθεσιακό, με τον κ. Μπέο να τον ειρωνεύεται και να τον καλεί να… βάψει το μαλλί και το μουστάκι. «Είναι παρηγοριά ότι έχω ακόμη μαλλί», απάντησε ο κ. Γαργάλας, αφήνοντας αιχμές για την… κόμη του δημάρχου.

Και προεκλογικές κόντρες

Το θερμόμετρο ανέβηκε και για τα εκλογικά, με τον κ. Μπέο να καλεί τους έξι να κάνουν δημοσκόπηση για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. «Κάντε εσείς», απάντησε ο Κ. Γαργάλας. «Εμείς κάνουμε, αλλά δεν σας τις λέμε. Δεν υπάρχετε. Εμείς εδώ θα είμαστε και μετά το 2019. Εσείς πού θα είστε;», έλεγε ο δήμαρχος.

«Κι εμείς εδώ θα είμαστε», απαντούσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

«Διάλογος» Μπέου – Αποστολάκη

Ανταλλαγές πυρών και για την προηγούμενη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Καπουρνιώτης κατηγορήθηκε ότι έθιξε την κόρη της Φωτεινής Κοκκινάκη και δέχθηκε πυρά από τον ανεξάρτητο Ιάσονα Αποστολάκη.

Ο κ. Μπέος ανέφερε ότι αναζήτησε στα πρακτικά πληροφορίες αλλά δεν διαπίστωσε να έχει ειπωθεί κάτι μεμπτό. «Είναι ντροπή κύριε Αποστολάκη, νέος άνθρωπος να προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη. Για την κ. Κοκκινάκη δεν σχολιάζω γιατί δεν είναι παρούσα. Ούτε για τον κ. Κλημόπουλο, για τον οποίο έχω φέρει κουρέα με μηχανή. Που πήγε με τους μπαχαλάκηδες να τους ξεσηκώσει», είπε.

«Δημοτικό Συμβούλιο είναι, καταλάβετέ το», είπε διαμαρτυρόμενος ο κ. Αποστολάκης, με τον κ. Μπέο να συνεχίζει: «Ακριβώς είναι Δημοτικό Συμβούλιο. Αν θέλετε μπάχαλο είναι η ειδικότητά μας. Ηρεμήστε, να μην πάμε στα άκρα».

«Μας απειλείτε; Θα μας δείρετε δηλαδή;» ρώτησε ο Ιάσονας Αποστολάκης. «Εμείς ούτε δέρνουμε ούτε απειλούμε. Εμείς είπαμε ότι για φαντάρους θα καλέσουμε ναύτες, κι ορίστε ήρθε η Regatta με τους Τούρκους», το σχόλιο του δημάρχου.

Ανταλλαγές πυρών Νάνου – Μορφογιάννη

Πυρά αντάλλαξε και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Νατάσσα Μορφογιάννη με τον επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνο, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.

«Όταν θα πάρεις την απάντηση θα πας να απαντήσεις στον Εισαγγελέα για όσα ψευδή αναφέρεις», είπε η κ. Μορφογιάννη, με τον κ. Νάνο να ανταπαντά: «Εσύ βάλε διευθυντές να απειλούν εργαζόμενους». «Συκοφαντείς, να φέρεις στοιχεία», απαίτησε η Νατάσσα Μορφογιάννη.

Κατά πλειοψηφία ποδηλατόδρομοι και δίκτυο αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν… κατάφερε να εγκρίνει ομόφωνα ούτε καν τη μελέτη για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και τη χωροθέτηση σταθμών αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων στον Βόλο, προκειμένου να περιοριστεί το κυκλοφοριακό χάος των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και κατ’ επέκταση η ρύπανση.

Αντιθέτως ο κ. Γαργάλας άφησε αιχμές ότι το έργο δεν είναι καλά μελετημένο προτείνοντας άλλες χαράξεις, που όμως, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου, είναι εκτός περιοχής παρέμβασης για την οποία ο Βόλος χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Ο κ. Θεοδώρου εξήγησε ότι τόσο οι ποδηλατόδρομοι όσο και οι σταθμοί έχουν χωροθετηθεί στην «επιλέξιμη ζώνη», και πάλι όμως εκπρόσωποι των μειοψηφιών ψήφισαν λευκό για το έργο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου