ΤΟΠΙΚΑ

Ζήσης Μαμούρης: «Στρατηγική επιλογή η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής συγκρότησης του Π.Θ.»

ζήσης-μαμούρης-στρατηγική-επιλογή-η-818939

Κεντρική στρατηγική επιλογή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη νέα περίοδο που ξεκινά, είναι η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής συγκρότησής του, προκειμένου να προσφέρει στους νέους της Θεσσαλίας, κι όχι μόνο, πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας σπουδές σε εύρος επιστημονικών πεδίων, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν από τον τόπο τους, τονίζει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Ο κ. Μαμούρης, που αναλαμβάνει το τιμόνι του ιδρύματος από 1η Σεπτεμβρίου, έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ολοκλήρωσης των μεγάλων κτιριακών έργων για τη στέγαση τμημάτων αλλά και για τη δημιουργία νέας φοιτητικής εστίας προς όφελος των φοιτητών, και ταυτόχρονα να φέρει σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα της απορρόφησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, ζητήματα για τα οποία τέθηκαν οι βάσεις από την απερχόμενη πρυτανική αρχή στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος.

Πρόκληση συνιστά επίσης η συνέχιση της παραγωγής υψηλού ερευνητικού έργου, που αποτελεί «όπλο» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης αναφέρει ότι την τελευταία επταετία το Π.Θ. προσέλκυσε ερευνητικά έργα 90 εκατ. ευρώ μέσα από τα οποία ενισχύθηκαν 17.000 άτομα, και πάνω απ’ όλα μέσα από τα οποία παρήχθη σημαντικό έργο στήριξης του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλίας κι όχι μόνο.

Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του στον πρυτανικό θώκο, ο νέος πρύτανης Ζήσης Μαμούρης μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κύριε Μαμούρη, προσφάτως οι συνάδελφοί σας σας τίμησαν με την ψήφο τους και σας ανέδειξαν νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε για τη νέα θητεία που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου;

Κλείνοντας την πρώτη φάση της ιστορίας του με ένα απολύτως θετικό πρόσημο, το ΠΘ καλείται να διαμορφώσει μια στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα κεφαλαιοποιεί τα μέχρι τώρα επιτεύγματά του, θα αξιοποιεί τις υφιστάμενες δυνατότητες και ευκαιρίες στο εθνικό και το περιφερειακό επίπεδο και θα θέτει μακροχρόνιους στόχους οι οποίοι θα υπηρετούν την ανάπτυξη των επιστημών και της σύγχρονης γνώσης, την ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θέτει ως κεντρική στρατηγική του επιλογή να ολοκληρώσει την ακαδημαϊκή του συγκρότηση, προσφέροντας στη νέα γενιά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Ελλάδας την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας σπουδές, σε ένα εύρος επιστημονικών πεδίων χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν από τον τόπο τους, και αν το κάνουν αυτό να είναι από επιλογή και όχι από ανάγκη. Ταυτόχρονα, το ΠΘ επιδιώκει την προσέλκυση νέων ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στο Ίδρυμά λόγω του κύρους, της ποιότητας και της ελκυστικότητας των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρει.

Ως αντιπρύτανης που συμμετέχετε στην απερχόμενη διοίκηση του ιδρύματος, ουσιαστικά σηματοδοτείτε και τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη που πρέπει να διορθωθούν, και αν ναι σε ποιους τομείς;

Δεν θα έλεγα λάθη, αλλά μια υστέρηση σε κάποιους από τους στόχους, τους οποίους η απερχόμενη διοίκηση είχε θέσει, εκπονώντας, μετά από διαβούλευση, ένα τετραετές σχέδιο δράσης στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, όπως είναι: 1) η ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τη μείωση του διοικητικού βάρους της έρευνας και της εκπαίδευσης 2) η απλοποίηση διαδικασιών οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης, 3) ο καλύτερος προγραμματισμός και η ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με την εισαγωγή νέων διαδικασιών, χρονοδιαγραμμάτων και ψηφιακών τεχνολογιών, 4) ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της διοίκησης, 5) η συντήρηση, ανακαίνιση και αποκατάσταση των κτιρίων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορατές αδυναμίες και ελλείψεις, που περιορίζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξή του Π.Θ., όπως η ανεπάρκεια κτιριακών υποδομών και εργαστηριακού εξοπλισμού, έλλειψη καθηγητών, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού, έλλειψη σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και διοίκησης καθώς και απειλές που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη κρίση, τις δυσκολίες απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασία, την υποχρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τον αυξημένο αριθμό εισακτέων, τις χαμηλές αμοιβές, τη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, τη συνταξιοδότηση μεγάλου μέρους του προσωπικού τα επόμενα χρόνια και την υπερβολική εξάρτησή του από το Υπουργείο Παιδείας. Όλα αυτά και αρκετά άλλα θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της νέας πρυτανικής αρχής.

Στη θητεία που ολοκληρώνεται είστε ο αναπληρωτής πρύτανη, αρμόδιος για θέματα έρευνας. Και πραγματικά το Π.Θ. έχει καταφέρει να προσελκύσει δεκάδες εκατομμύρια για έρευνα. Το ερευνητικό έργο που θα παραχθεί, θα καταφέρει να προσφέρει στην κοινωνία και στον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλίας;

Σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών και η κρίση έχει επηρεάσει τον παραγωγικό ιστό, αλλά και συνολικά την ελληνική κοινωνία, η έρευνα και η καινοτομία είναι τα ισχυρά όπλα που μπορούν να συμβάλουν δραστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Τα τελευταία 7 χρόνια η δραστηριότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απέφερε πόρους ύψους περίπου 90.000.000€, ως αποτέλεσμα της επίμονης και σκληρής προσπάθειας του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΠΘ. Το ποσό αυτό ενίσχυσε οικονομικά περίπου 17.000 άτομα, τα οποία με κάποιο τρόπο συμμετείχαν στα προγράμματα που εκτελέστηκαν, καθώς και προμηθευτές και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκτός από το κονδύλι που διατίθεται στις δύο παραπάνω ομάδες, επενδύει μέρος από τους πόρους του, μέσα από ένα αποθεματικό στη στήριξη της έρευνας και της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος και στην προώθηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Περίπου 2.000.000€ έχουν διατεθεί αθροιστικά την τελευταία επταετία για λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου. Είναι δεδομένο πλέον ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει ένα ερευνητικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, με σημαντική συμμετοχή στα ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα και την τεχνογνωσία να αναλάβει μελέτες και παροχές υπηρεσιών υψηλής εξειδίκευσης. Τα μηνύματα και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ερευνητικής δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο είναι πολύ αισιόδοξα.

Η απερχόμενη πρυτανική αρχή έβαλε τις βάσεις για την επίλυση μιας σειράς κτιριολογικών προβλημάτων. Το πιο «δύσκολο» ήταν αυτό της εκκένωσης των κτιρίων πίσω από τον υπεραστικό σταθμό των ΚΤΕΛ Μαγνησίας προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων της Πολυτεχνικής Σχολής. Αλήθεια, σε τι στάδιο βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο και πώς θα προχωρήσετε;

Το έργο βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης για την ανέγερση των κτιρίων των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Παράλληλα εκπονούνται σχέδια και μελέτες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης προς αυτή την κατεύθυνση, την περάτωση των κτιρίων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Βόλος) και της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τρίκαλα), την ανέγερση μεγάλου αμφιθεάτρου και κτιρίου εργαστηρίων στην περιοχή Μεζούρλο στη Λάρισα, την εκπόνηση μελέτης για την αξιοποίηση του οικοπέδου της Βαμβακουργίας, μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα με τον ΟΑΕΔ, την απόκτηση και διαμόρφωση νέου Αγροκτήματος της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, την εκπόνηση μελέτης και τη χρηματοδότηση του Πέτρινου κτιρίου δίπλα στο κτίριο Ματσάγγου, την αναμόρφωση του ιστορικού κτιρίου της Κίτρινης Αποθήκης και διάφορα άλλα.

Ζήτημα αιχμής που επίσης θα κληθείτε να διαχειριστείτε είναι και το θέμα της συνένωσης του Π.Θ. με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Αντιρρήσεις για το σχέδιο υπάρχουν και στους ίδιους τους κόλπους του ιδρύματος. Πιστεύετε ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και με ποια μορφή πλέον;

Το σχέδιο της Στρατηγικής Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που περνάει μέσα από την απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ενός μέρους από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, βρίσκεται στον 8ο μήνα της διαβούλευσης στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Θ. και υπήρξε ο βασικός άξονας αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις πρυτανικές εκλογές. Σαφώς έχουν ακουστεί πολλά επιχειρήματα υπέρ ή κατά του σχεδίου σε επιμέρους θέματα, αλλά τελικά η συντριπτική πλειοψηφία έχει πειστεί για την ορθότητα του εγχειρήματος. Είναι προφανές, ότι η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στο Π.Θ. όταν το υπουργείο καταθέσει την δική του πρόταση προς τη Σύγκλητο. Τότε θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να αξιολογήσουμε τόσο την πρόταση του Υπουργείου, όσο και την οποιαδήποτε εναλλακτική προοπτική, με βάση το μακροχρόνιο όφελος του Πανεπιστημίου, της εκπαίδευσης και της Περιφέρειας στην οποία ζούμε. Καθώς οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες, σημασία έχουν επίσης, οι στόχοι και η στρατηγική που θα υιοθετηθούν, καθώς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χαράζει την πορεία του προς το μέλλον. Σίγουρα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και η επόμενη διοίκηση θα επωμιστεί, εάν προχωρήσει, όλο το βάρος της υλοποίησης του. Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές στην ακαδημαϊκή και διοικητική δομή του Πανεπιστημίου θα αρχίσουν να γίνονται ορατές από το 2019. Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι το Π.Θ.:

Να ενισχύσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία στα οποία διεξάγεται πρωτοποριακή έρευνα και τα οποία θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και τη μακροχρόνια ανθεκτικότητα του παραγωγικού συστήματος της περιφέρειας και της χώρας.

Να εξασφαλίσει την καθολικότητα, μεριμνώντας για την ισόρροπη ανάπτυξη και τη συμπληρωματικότητα επιμέρους τομέων της γνώσης

Να ενισχύει τη δημιουργία Τμημάτων σε επιστημονικά πεδία τα οποία έχουν σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης ανοικτής, εξωστρεφούς και δημιουργικής οικονομίας.

Να ενισχύσει την ανάπτυξη επιστημονικών περιοχών οι οποίες προάγουν την ακαδημαϊκή δικτύωση και την καλύτερη σύνδεση του ΠΘ με το πιο εξελιγμένο τμήμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, εμβαθύνοντας έτσι τη διεθνή εξωστρέφεια του Ιδρύματος.

Να ενισχύσει τις συνέργειες ανάμεσα στα υφιστάμενα και τα νέα Τμήματα, δημιουργώντας ισχυρούς επιστημονικούς πόλους.

Να ενισχύσει τη διεπιστημονική έρευνα και τις συνέργειες ανάμεσα στα Τμήματα και τα Εργαστήρια δημιουργώντας σύγχρονα Ερευνητικά Ινστιτούτα και άλλες Δομές σε διεπιστημονικά αντικείμενα, τα οποία θα προάγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα σε νέους τομείς αιχμής.

Να ενισχύσει τους δεσμούς του Ιδρύματος με το παραγωγικό σύστημα και τους κοινωνικούς φορείς της περιφέρειας και της χώρας, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, έρευνα που αντιμετωπίζει τις δικές τους προκλήσεις και τα δικά τους προβλήματα και επαγγελματική εκπαίδευση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου