ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η «μάχη» κατά της ΕΡΓΗΛ στο Πρωτοδικείο Αθηνών

σήμερα-η-μάχη-κατά-της-εργηλ-στο-πρωτ-822136

Τη μάχη των μαχών για την ίδια την ύπαρξή της δίνει σήμερα η ΔΕΥΑΜΒ ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης του κατασχετηρίου από την ΕΡΓΗΛ, που με τελεσίδικη από τον Ιούλιο του 2014 απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να εισπράξει 9,2 εκατ. ευρώ από τη δημοτική επιχείρηση. Το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 2 Μαΐου εξέδωσε απόφαση – σταθμό, «φρενάροντας» ουσιαστικά την «καταδρομική» πορεία της ΕΡΓΗΛ προς τα ταμεία, απαντώντας θετικά στο αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σήμερα, στις 9 το πρωί, το Πρωτοδικείο Αθηνών θα εξετάσει την κύρια αίτηση. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο -τρίμηνο και θα είναι καθοριστική για το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης.

Χθες, στη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ άναψε πράσινο φως για τους δικηγόρους που θα εκπροσωπήσουν τη ΔΕΥΑΜΒ στην κρίσιμη δίκη, και θα είναι ο Κλεάνθης Ρούσσος και ο Γιάννης Καραγκιόζος.

Οι δύο δικηγόροι πέτυχαν μία μεγάλη -την πρώτη- νίκη για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς είναι εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση να ανατρέπεται ουσιαστικά η εκτέλεση δικαστικής απόφασης του Αρείου Πάγου. Και η χορήγηση προσωρινής διαταγής στη ΔΕΥΑΜΒ, ουσιαστικά «φρέναρε» την εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΜΒ κερδίσει την αίτηση αναστολής του κατασχετηρίου, θα πετύχει την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του Αρείου Πάγου να μπει η ΕΡΓΗΛ στα ταμεία και να πάρει τα 9,2 εκατ. ευρώ, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2019 πρόκειται να εξεταστεί η αίτηση ανακοπής επί της κατάσχεσης. Προηγουμένως, στις 14 Ιουνίου, στο Πρωτοδικείο Βόλου, θα εξεταστεί η αίτηση ανακοπής της επιταγής προς εκτέλεση της ΕΡΓΗΛ.

Αν η απόφαση είναι θετική για τη ΔΕΥΑΜΒ αυτό σημαίνει ότι αίρεται η κατάσχεση, και οι λογαριασμοί της επιχείρησης που σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους «παγωμένοι» θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Στην απευκταία περίπτωση της αρνητικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, η ΕΡΓΗΛ μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισπράξει τα χρήματα που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος, οδηγώντας τη ΔΕΥΑΜΒ στην πτώχευση και τη διάλυση.

Αναβλήθηκε αγωγή εργαζομένων

Στο μεταξύ, το Ειρηνοδικείο Βόλου με την απόφαση 190/2018 που δημοσιεύτηκε χθες, ανέβαλε την εξέταση της αγωγής που έχουν καταθέσει σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ 24 εργαζόμενοι διεκδικώντας την εφαρμογή της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας για την επιστροφή τους στο πρότερο μισθολογικό καθεστώς και την αναδρομική καταβολή δεδουλευμένων.

Η υπόθεση αναβλήθηκε έως ότου τελεσιδικήσει σε επίπεδο Αρείου Πάγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου