ΤΟΠΙΚΑ

«Πρωτιά» του Δήμου Βόλου στην ανακύκλωση

πρωτιά-του-δήμου-βόλου-στην-ανακύκλ-823205

«Πρωτιά» στην Ελλάδα για τις επιδόσεις του στην ανακύκλωση καταγράφει ο Δήμος Βόλου, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης για το 2016. Κάθε κάτοικος ανακυκλώνει κατά μέσο όρο 23,91 κιλά και συνολικά ανακτώνται 3.387 τόνοι υλικών. Οι επιδόσεις θα ήταν υψηλότερες αν οι πολίτες ήταν ενημερωμένοι για το πώς γίνεται σωστή η ανακύκλωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, το 30 – 35% του περιεχομένου των μπλε κάδων καταλήγει στον ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) επειδή τα ανακυκλώσιμα δεν είναι καθαρά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Βάσει των στοιχείων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στη χώρα λειτουργούν 33 κέντρα διαλογής, στα οποία κατέληξαν το 2016 (η επεξεργασία των στοιχείων για το 2017 δεν έχει ολοκληρωθεί) 365.285 τόνοι ανακυκλώσιμων. Ο ΕΟΑΝ είναι φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και είναι υπεύθυνος για την ανακύκλωση δημοτικών αστικών αποβλήτων στη χώρα.

Ο Δήμος Βόλου εμφανίζεται «πρωταθλητής» στην ανακύκλωση ανάμεσα στους δέκα πολυπληθέστερους δήμους της χώρας. Σε πληθυσμό 141.675 κατοίκων κάθε δημότης ανακυκλώνει 23,91 κιλά ετησίως. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 22,36 κιλά, η Λάρισα με 19,77 κιλά, το Ηράκλειο με 19,68 κιλά, η Πάτρα με 17,63 κιλά, η Καλλιθέα με 17,44 κιλά, η Αθήνα με 12,06 κιλά, η Ρόδος με 11,74 κιλά, ο Πειραιάς με 7,27 κιλά και το Περιστέρι με 6,86 κιλά.

Μάλιστα ο Δήμος Βόλου βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη των δέκα δήμων που μέσα στο 2016 ανέκτησαν σημαντική ποσότητα υλικών, παρότι ο πληθυσμός του είναι το ένα έβδομο του Δήμου Αθηναίων ή το ένα τρίτο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από τον Βόλο ανακτήθηκαν 3.387 τόνοι υλικών ενώ προηγούνται ο Δήμος Αθηναίων με 8.991 τόνους, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 8.393 τόνους, ο Δήμος Χανίων με 3.879 τόνους, ο Δήμος Ρεθύμνης με 3.634 τόνους και ο Δήμος Πατρέων με 3.574 τόνους.

Μειώθηκε η ανακύκλωση κατά 10%

Συνολικά στον Δήμο Βόλου ανακυκλώνονται σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας περί τους 7.000 τόνους ετησίως. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Κώστα Τατάκο, οι ποσότητες που ανακυκλώνονται είναι σχεδόν 10% μειωμένες σε σχέση με την περασμένη τετραετία.

«Η ανακύκλωση έχει χαλαρώσει», αναφέρει ο κ. Τατάκος, αποδίδοντας το γεγονός τόσο στις «κλοπές» των ανακυκλώσιμων από τους κάδους από ομάδες ανθρώπων, όσο και στην οικονομική κρίση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση κι άρα στην παραγωγή απορριμμάτων.

Λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κώστα Γανωτή, την τελευταία πενταετία ακόμη και στον ΧΥΤΑ έχουν μειωθεί οι ποσότητες των απορριμμάτων. Από τους 100.000 τόνους σκουπιδιών που κατέληγαν στον ΧΥΤΑ την περασμένη πενταετία, πλέον εναποτίθενται 85.000 έως 90.000 τόνοι ετησίως, πρόκειται για μείωση της τάξης του 10 έως 15%.

Απώλειες από 32 έως 35%

«Πληγή» για την ανακύκλωση συνιστά και η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών για το πώς ανακυκλώνουμε σωστά.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία που καταγράφει η «Καθημερινή», οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων για το 2016 δεν ήταν «καθαρές»: από τους 365.285 τόνους ανακυκλώσιμων οι 142.340 τόνοι (39%) ήταν κοινά σκουπίδια και οδηγήθηκαν σε ΧΥΤΑ, χωρίς να συνυπολογίζονται στοιχεία από έξι ΚΔΑΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μεγαλύτερο ΚΔΑΥ της χώρας, αυτό του Κορωπίου, από τις 65.061 τόνους που συνελέγησαν, το 47% οδηγήθηκε σε ΧΥΤΑ, ενώ στο δεύτερο μεγαλύτερο ΚΔΑΥ, στον Ασπρόπυργο, την ίδια τύχη είχε το 54% των 41.739 τόνων που συνελέγησαν! Οι αριθμοί αυτοί είναι αποκαλυπτικοί του τεράστιου ελλείμματος ενημέρωσης των πολιτών (ή και της αδιαφορίας τους) για το τι πρέπει να απορρίπτεται στον μπλε κάδο και τι όχι.

Οσον αφορά τις ποσότητες που ανακτήθηκαν (δηλαδή πωλήθηκαν πιστοποιημένα στη δευτερογενή αγορά υλικών) το 2016 ήταν: 89.410 τόνοι χαρτιού/χαρτονιού, 50.664 τόνοι έντυπου χαρτιού, 44.703 τόνοι πλαστικού, 10.250 τόνων γυαλιού, 8.759 τόνοι σιδήρου, 2.024 τόνοι χάρτινων συσκευασιών υγρών, 1.235 τόνοι αλουμινίου και 7.267 τόνοι άλλων υλικών.

Στον Δήμο Βόλου το ποσοστό είναι μικρότερο και κυμαίνεται μεταξύ 30-32% και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και το 35%. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται κάθε μήνα από την Υπηρεσία Καθαριότητας, προκύπτει ότι ανά 1.000 κιλά ανακυκλώσιμων από τους 2.700 περίπου μπλε κάδους που υπάρχουν στον δήμο, που οδηγούνται στο κέντρο διαλογής, τα 350 κιλά στέλνονται στον ΧΥΤΑ.

«Οι πολίτες ανακυκλώνουν, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν σωστά. Δεν έχει νόημα να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακυκλώσιμα υλικά που όμως δεν είναι καθαρά, περιέχουν δηλαδή οργανικά απόβλητα. Πολλές φορές αχρηστεύεται ολόκληρο το περιεχόμενο των μπλε κάδων και αναγκαζόμαστε να κάνουμε αποκομιδή με απορριμματοφόρα. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που δημότες διαμαρτύρονται ότι τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στα σκουπίδια, βλέποντας το περιεχόμενο των μπλε κάδων να αδειάζει σε απορριμματοφόρα. Το κάνουμε γιατί αν κάποιος πετάξει σκουπίδια μέσα στον μπλε κάδο αχρηστεύονται όλα τα ανακυκλώσιμα», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Πράττος.

Πέντε κινήσεις για τη σωστή ανακύκλωση υλικών

Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υποχρέωση κάθε κοινωνίας, που συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των πολιτών. Είναι τρόπος ζωής με αδιαμφισβήτητα οφέλη για το περιβάλλον και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.

Ωστόσο οι πολίτες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το πώς γίνεται σωστή ανακύκλωση και οι σποραδικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης φαίνεται, από τα στοιχεία των ανακυκλώσιμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, ότι δεν επαρκούν.

Πώς γίνεται λοιπόν η σωστή ανακύκλωση;

Στον μπλε κάδο μπαίνουν όλες οι συσκευασίες, αλουμινένιες, λευκοσιδήρου, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες.

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.
Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
Συσκευασίες από Χαρτί και Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Οι 5 κινήσεις για τη σωστή ανακύκλωση υλικών:
1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου