Του το χρωστούσαμε

του-το-χρωστούσαμε-8391

Της Ελένης Χάνου

Η βράβευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του επονομαζόμενου «μουσικού του σύμπαντος», ήταν αναμφίβολα η κορωνίδα των εκδηλώσεων για τον επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ταυτόχρονα ένα κορυφαίο γεγονός για τον Βόλο.

Ο πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος απένειμε στον παγκοσμίου εμβέλειας δημιουργό το Χρυσό Μετάλλιο του ιδρύματος και του επέδωσε τα διάσημα της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Τα πάντα έγιναν σε μια λαμπρή ταυτόχρονη τελετή: στον Βόλο, όπου σύσσωμη η πόλη έδωσε το παρών για να τιμήσει τον κορυφαίο μουσικό, και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, με την οποία υπήρχε απευθείας σύνδεση.

Η βράβευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου και η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα δεν εντάχθηκε απλώς στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να συνδεθεί με τη διεθνή κοινότητα των τεχνών και των επιστημών, στηρίζοντας την αριστεία σε όλα τα επίπεδα.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έριξε ουσιαστικά τη γέφυρα για την επιστροφή του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον Βόλο. Μία πόλη που τον πίκρανε στο παρελθόν.

Και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ήταν εκείνο που πήρε την πρωτοβουλία να κάνει κάτι που ο ίδιος ο Βόλος «χρωστούσε» στον μεγάλο μουσικό: να τον τιμήσει σε αναγνώριση των υπηρεσιών του και για τη συμβολή του στις τέχνες και ιδιαίτερα στη μουσική.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν ήταν τυχαία τα καλωσορίσματα που του απηύθυναν τόσο ο πρύτανης Γιώργος Πετράκος όσο και η αναπληρώτρια πρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου από το βήμα της λαμπρής και συγκινητικής εκδήλωσης: «Το σημερινό αντάμωμα σηματοδοτεί την επιστροφή του Βαγγέλη Παπαθανασίου στη γενέτειρά του και ένα καλωσόρισμα στη δική μας πανεπιστημιακή κοινότητα. Σηματοδοτεί μια επιστροφή όχι στο παρελθόν αλλά στο κοινό μας μέλλον».

Και βέβαια η αγάπη που ένιωσε από όλους όσοι πήγαν να τον τιμήσουν, φαίνεται να διέγραψε την πίκρα του Βαγγέλη Παπαθανασίου για το άτυχο παρελθόν. Κάτι που φάνηκε και με την υπόσχεση «να τα πούμε από κοντά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου