ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιο φαινόμενο αποχής ο Βόλος στις φοιτητικές εκλογές

πανελλήνιο-φαινόμενο-αποχής-ο-βόλος-σ-11049

Μαζί με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 φαίνεται ότι ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για τις φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Φέτος -μία δεκαετία από την έναρξη της κρίσης- η αποχή των φοιτητών έφθασε σε ιστορικό ρεκόρ: το 90% και πλέον των φοιτητών γύρισε την πλάτη στις φοιτητικές παρατάξεις και τις εκλογές. Μόλις 844 φοιτητές ψήφισαν για να εκλέξουν εκπροσώπους τους στα συλλογικά όργανα. Ο Βόλος καταγράφεται ως… πανελλήνιο αρνητικό φαινόμενο για την αποχή των φοιτητών από τις κάλπες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η… φτώχεια της κάλπης δημιούργησε προβληματισμό στις τάξεις των φοιτητών, που βλέπουν κάθε χρόνο τα ποσοστά της συμμετοχής στις εκλογές να συρρικνώνονται δραματικά. Κάθε χρόνο, η συμμετοχή είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για τις φοιτητικές παρατάξεις, και κάθε χρόνο σημειώνει και νέα βουτιά.

Η μεγάλη πτώση ξεκίνησε τον Μάιο του 2014. Τότε 2.533 φοιτητές από τα 12 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο είχαν προσέλθει στις κάλπες, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 40%. Ηδη από τότε οι φοιτητικές παρατάξεις άρχισαν να χάνουν δυνάμεις.

Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2015, στις επόμενες φοιτητικές εκλογές. Ψήφισαν 2.138 φοιτητές από ισάριθμα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μαζί με τη μείωση των ψηφισάντων σημειώθηκε περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών των παρατάξεων.

Το 2016 ήταν μια κρίσιμη καμπή, καθώς η συμμετοχή των φοιτητών έπεσε κάτω από το «μαξιλαράκι» των 2.000 συμμετοχών: Μόλις 1.863 φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες. Οι έξι στους δέκα απείχαν.

Πέρσι, εν έτει 201, καταγραφόταν ένα ακόμη ρεκόρ αποχής. Στα 12 τμήματα στα οποία στήθηκαν κάλπες, το εκλογικό δικαίωμα άσκησαν μόλις 1.334 φοιτητές, με περισσότερους από το 70% να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Ιστορικό ρεκόρ αποχής όμως σημειώθηκε φέτος, με τους συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία να είναι λιγότεροι από 1.000. Συνολικά ψήφισαν μόλις 844 φοιτητές. Το 90% και πλέον των φοιτητών γύρισε την πλάτη στις κάλπες και στις φοιτητικές παρατάξεις.

Φοιτητές από άλλες πόλεις και άλλα Πανεπιστήμια απορούσαν χθες με το φαινόμενο… Βόλος, όπως σχολίαζαν φοιτητές του Π.Θ. Αν από τους 10.000 φοιτητές στις κάλπες δεν προσήλθαν ούτε 1.000, ποιο είναι το μέλλον του θεσμού;

Τι λένε οι φοιτητές;

Η απαξίωση του θεσμού των φοιτητικών εκλογών προβληματίζει τους σημερινούς φοιτητές, που όμως δεν αποσυνδέουν τη διαδικασία από την κεντρική πολιτική σκηνή.

«Βλέπουμε μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο. Υπήρχαν προσδοκίες που διαψεύστηκαν για την κοινωνία. Κι αυτό οδήγηση στην αδιαφορία. Η κατάσταση της κεντρικής πολιτικής σκηνής έχει αντίκτυπο και στους φοιτητές που πλέον δεν βρίσκουν νόημα συμμετοχής στις εκλογές. Επιπλέον επικρατούν λογικές της χάραξης ατομικής πορείας των φοιτητών αντί της συμμετοχής σε συλλογικές διαδικασίες. Η λογική είναι έξω από κόμματα και παρατάξεις. Η αποχή όμως δείχνει ανοχή. Χρειάζεται ένας φοιτητικός σύλλογος μαζικός, μαχητικός που θα δίνει προοπτική στις διεκδικήσεις των φοιτητών από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο θέμα», σχολιάζει ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Παναγιώτης Γουλιδάκης.

«Πιστεύω ότι από τη μία δεν υπάρχει οργάνωση στους φοιτητές. Οργάνωση από τα κόμματα που εκπροσωπούν οι παρατάξεις αλλά με την καλή έννοια, όχι την έννοια της στρατολόγησης. Από την άλλη υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα απολιτικοποίησης που έχει αντίκτυπο και στις φοιτητικές εκλογές. Πολλοί θεωρούν στιγματισμό την εμπλοκή τους με κόμματα και παρατάξεις. Βεβαίως ευθύνη έχουν και οι ίδιες οι παρατάξεις που θυμούνται τους φοιτητές μία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Χρειάζεται διαρκής παρουσία των παρατάξεων στο πλευρό των φοιτητών», υπογράμμισε η φοιτήτρια του ΙΑΚΑ, Φροσούλα Κίτσιου.

«Η απαξίωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την κοινωνία μεταφέρεται και στα πανεπιστήμια. Πώς υπάρχει απαίτηση η συμμετοχή στις εκλογές των φοιτητών να είναι πάνω από το 50% όταν κεντρικά εκλέγονται κυβερνήσεις μειοψηφίας;», ανέφερε από την πλευρά του ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Γαρυφαλογιάννης.

«Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει με την έναρξη της κρίσης από το 2008. Φέτος η αποχή έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο. Η αποχή δείχνει την πολιτική απάθεια των φοιτητών απέναντι στα πολιτικά δρώμενα. Και σε αυτό συντελούν πολλοί παράγοντες. Ενας από αυτούς είναι η οικονομική κρίση. Οι φοιτητές θέλουν να τελειώνουν γρήγορα, να πάρουν το πτυχίο τους και να φύγουν για να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει υποστελέχωση των παρατάξεων που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους φοιτητές», σχολίασε εξάλλου ο φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Θανάσης Σχοινάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου