ΤΟΠΙΚΑ

Μουσική διέξοδος από το 33ο Δ.Σ. Βόλου

μουσική-διέξοδος-από-το-33ο-δ-σ-βόλου-12136

Τη δική τους μουσική διέξοδο… βρήκαν μαθητές του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, κρατούμενοι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Ηχογράφησαν το δικό τους CD που περιλαμβάνει 16 τραγούδια από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και καλούν την πόλη να ταξιδέψει μουσικά μαζί τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η παρουσίαση του CD έγινε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Φέτος υιοθετήθηκε η εξής καινοτομία: υπήρξε δεκάλεπτη ζωντανή σύνδεση με τον χώρο του σχολείου στις φυλακές, απ’ όπου οι κρατούμενοι μαθητές ερμήνευσαν δύο από τα κομμάτια που περιλαμβάνονται στο CD.

Είναι η νέα δουλειά που παρουσίασε το 33ο Δ.Σ. Βόλου, μετά την έκδοση τεσσάρων βιβλίων. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του σχολείου, Θανάση Καραγιάννη, τα πάντα ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν τέσσερα προγράμματα, εικαστικών, αθλητισμού, χορού και μουσικής. «Στη μουσική είδαμε το εξής εντυπωσιακό. Οι μαθητές μας περίμεναν για το μάθημα. Αγοράσαμε μουσικά όργανα, έχουμε πλέον μία πλήρη γκάμα οργάνων, χωρίσαμε τους μαθητές σε γκρουπ και μέσα από αυτά ακούσαμε τραγούδια από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, που ακόμη κι εμάς μας άγγιξαν», περιγράφει ο κ. Καραγιάννης.

Μετά τη λήξη του θερινού σχολείου, τα μαθήματα μουσικής συνεχίστηκαν και μαζί η προσπάθεια για την ηχογράφηση του CD. Το CD περιλαμβάνει παραδοσιακά ερωτικά και τσιγγάνικα λαϊκά τραγούδια από την Αλβανία, ελληνικά λαϊκά, τραγούδια από την Αλγερία, παραδοσιακά θρησκευτικά από το Πακιστάν, παραδοσιακά κουρδικά από τη Συρία, λαϊκά και φολκ από τη Ρουμανία.

Η ηχογράφηση έγινε στο ZK Recording Studio με ηχολήπτη τον Π. Ζήκο, ενώ την επιμέλεια της παραγωγής και τη διδασκαλία υπογράφουν οι Θαν. Καραγιάννης, Κ. Καραδήμας και Π. Μπερλής.

«Είμαστε υπερήφανοι για τη νέα μας δουλειά. Η φυλακή είναι ανοιχτή επί σειρά ετών στην κοινωνία μέσα από πληθώρα επιτυχημένων δράσεων, που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε. Με τους εκπαιδευτικούς, αν και ανήκουμε οργανικά σε διαφορετικά υπουργεία, έχουμε έρθει κοντά, έχουμε γίνει φίλοι και προχωράμε μαζί», τόνισε ο διευθυντής του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου, Βασίλης Αποστολάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου