ΤΟΠΙΚΑ

Αριστούχοι παρά τις αντιξοότητες

αριστούχοι-παρά-τις-αντιξοότητες-15340

Τα όνειρά τους για σπουδές και ένα καλύτερο μέλλον τούς οδήγησαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Φοιτητές με άριστες επιδόσεις, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, που παράλληλα με τον αγώνα για μάθηση δίνουν και τον αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες, βραβεύτηκαν χθες από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με υποτροφίες των 1.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τον τριτοετή φοιτητή του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Honore Bukondo – Wadjatshimpe από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2015. «Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι χώρα του πολιτισμού και της επιστήμης, και με ενδιέφερε από μικρός να τη γνωρίσω. Δεδομένης της εκπαιδευτικής κατάστασης της χώρας μου, αποφάσισα να φύγω. Αναζήτησα πληροφορίες και ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές. Εδώ ζω μόνος μου, μακριά από την οικογένειά μου, αλλά δεν νιώθω μοναξιά. Στην ελληνική κοινότητα αισθάνομαι πολύ καλά, σαν να είμαι στη χώρα μου. Το όνειρό μου είναι να τελειώσω τις σπουδές μου, να πάρω μεταπτυχιακό και να ιδρύσω ένα ίδρυμα στη χώρα μου για να βοηθήσω και τα άλλα παιδιά να μπορέσουν να σπουδάσουν», είπε.

Υποτροφία και για την Αννα Μαρία Χριστοπούλου με καταγωγή από τον Πύργο, που ζει τα τελευταία χρόνια μαζί με την πολύτεκνη οικογένειά της στον Αλμυρό. Είναι τριτοετής φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Πραγματικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη οικονομικά σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Οι γονείς μας προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. Η υποτροφία είναι πολύ σημαντική. Είχα κάποια έξοδα να κάνω, που για τη δική μας οικογένεια θεωρούνται περιττά και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Τώρα πλέον μπορώ να τα κάνω και να βοηθήσω και τα αδέρφια μου. Στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να βρω μία απασχόληση σε διαφορετική περίπτωση θα βγω εξωτερικό», ανέφερε.

Ο τρίτος φοιτητής που πήρε υποτροφία είναι ο Μαρίνος Στυλιανού από την Κύπρο που βρίσκεται στο δεύτερο έτος σπουδών στο ΤΕΦΑΑ. «Εδωσα εξετάσεις και πέρασα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Το δύσκολο είναι βεβαίως το οικονομικό, δεδομένου ότι η οικογένειά μου είναι πολύτεκνη. Προσέχω πολύ να μην κάνω περιττά έξοδα. Στόχος μου είναι να τελειώσω και να βρω μια δουλειά», επεσήμανε.

Στην τελετή απονομής των υποτροφιών, που φέτος γίνεται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά και εντάχθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολομών, υπογράμμισε ότι οι υποτροφίες που δίνονται είναι μια σημαντική ενίσχυση στους φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών για να αντιμετωπίσουν πιεστικές ανάγκες. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βοήθημα, ειδικά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία», σχολίασε ο κ. Σολομών.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του ιδρύματος με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. «Πρόκειται για μία μακρά παράδοση που έχει γίνει θεσμός, και με αυτόν τον τρόπο δείχνουν και την αλληλεγγύη τους προς τα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να σπουδάσουν», είπε. Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε και στην καταγωγή των φετινών υποτρόφων: «Είναι μία ένδειξη ότι το Πανεπιστήμιο φεύγει από τα στενά του πλαίσια. Είναι ένα ίδρυμα της περιφέρειας, για την περιφέρεια, αλλά δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους της περιφέρειας. Στόχος μας είναι αυτός της διεθνοποίησης: να έρθουν πολλοί και νέοι άνθρωποι εδώ και να σπουδάσουν», τόνισε.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου